Tracker och Ultracom går samman: ”Kan dra nytta av det bästa från två världar”

2022-05-17

Tracker och Ultracom går samman: ”Kan dra nytta av det bästa från två världar”

Tracker fortsätter att expandera. Tillsammans med Open Air Groups – de svenska ägarnas – goda stöd har de gått samman med Ultracom. Målsättningen är glasklar, de ska utveckla ett komplett och pålitligt system som revolutionerar jakten för såväl hundföraren som för passkytten.

– Användarna kan dra nytta av det bästa från två världar, säger Bosse Fritzén, företagets ansvarige i Skandinavien.

Bosse Fritzéns bakgrund och kunnande gällande hundpejl är svårslagen. Han berättar att han har jagat med pejl ända sedan början av 1980-talet och minns väl tiden när han och hans fyrbenta sällskap var ute och jagade med Televiltmottagarens antenn, den stora ringen, runt halsen.

Något år senare kom han i en kontakt med en person som skulle betyda mycket.

– Jag kom i kontakt med Knut Eden och blev mycket nära vän med honom. Förutom inbiten jägare var Knut mannen som tog den finska pejlen till Sverige.

Och han nöjde sig inte med det. Tillsammans med Televilt utvecklade Knut först ett par modeller av svenska hundpejlar, för att så småningom ta fram sin egen lilla och så oerhört populära ”Knut Eden”-pejlen.

– På den tiden bestod en hundpejl av en sändare som skickade en pipsignal till en mottagare med hörsnäcka. Ingen exakthet precis, i bästa fall fick man reda på riktning och i mycket grova drag även avståndet till hunden, minns Bosse.

Ny programvara – Nu är ”crosstrackinglicenser” bara ett minne blott. I juni månad släpper Tracker en ny programvara. Appen, som är en uppdatering av den tidigare Tracker Hunter 6, Ultracom och b-Bark arbetar med samtliga uppräknade varumärkens sändare. Övriga appar kommer att försvinna men i ett övergångsskede kommer Ultracom Next att finnas kvar för de som så vill. En annan nyhet i nya Trackerappen är att du som användare även kan följa WeHuntjakter och grupper.

Stack ut hakan

Efter sin anställning på Norma jobbade Bosse under några år med ”Edenpejlen”. Så småningom testade han dessutom pejlar och liknande utrustning för tidningen Jakt & Vapen. Det var där och då som han för första gången kom i kontakt med Tracker.

– Markus Salmenpohja, företagets VD ,och jag började på Tracker vid ungefär samma tidpunkt. Det är ganska precis 10 år sedan. Oj, vad åren går, säger Bosse.

På den tiden var företaget, vars fabrik ligger uppe i Uleåborg, helt finskägt och Bosse stack tidigt ut hakan.

– Jag sa ganska tidigt till Markus Salmenpohja att innan jag slutar på företaget skall Tracker i Sverige och i Norge omsätta mer än vad Tracker gör i Finland.

– Det är ett löfte som jag fortfarande tror på, men som verkar förkorta min tid som möjlig pensionär.

Bosse har dock fortfarande fokus på målet och nämner lyhördhet som recept på hur de ska nå målet.

– Vi skall fortsätta att utveckla vårt system till att bli ett oumbärligt verktyg i jakten och i bedömningen av hundar på jaktprov.

Stärker upplevelsen

Bosse menar att Tracker numera inte enbart är en hundpejl, utan något mycket större än så.

– Det är ett system som stärker jaktupplevelsen för alla, säger Bosse Fritzén som ställer sig positiv till sammanslagningen och menar att dubbel erfarenhet och gemensam utveckling innebär att användarna kan dra nytta av det bästa från två världar. Och egentligen är det mer än så.

– Före samgåendet med Ultracom så förvärvade och integrerade Tracker även b-Bark i sin verksamhet. Så mer rätt är att erfarenhet från tre företag nu samlas under samma tak och bakom namnet Tracker.

Efter sammanslagningen har det höjts en del oroliga röster gällande att Tracker ska bli för stora och dominanta på marknaden. Vad har du för kommentar om det?

– Ingen risk vill jag påstå, menar Bosse. För det första så kommer det alltid nya aktörer på en marknad. Det är sällan så att någon blir den sista. Men fördelen med att bli större är framför allt när man skall utveckla ett sådant här system. Då krävs det både kunskap och ekonomiska muskler. Så möjligheten att erbjuda ett förstklassigt system som jägaren vill ha är betydligt bättre nu, än om Tracker, Ultracom och b-Bark skulle göra det var för sig.

Inte i mål än

Trots sin erfarenhet har Bosse svårt att sia om vad nästa kapitel kommer handla om för Tracker

– Exakt vad som händer på kort och på lång sikt kan jag inte säga, menar Bosse Fritzén.

– En sak är dock säker, vi är inte i mål ännu. Vi kommer att fortsätta utveckla Tracker som ett verktyg för jägaren, passkytten och jaktprovsdomaren. Och vem som helst kan ju räkna ut att, våra ägare Open Air Group inte köpte WeHunt utan att ha långt framskridna planer. Men nu gäller det att inte gå fortare fram än att huvudet är med. Låt oss genomföra denna säsong innan nästa steg tas, säger Bosse Fritzén.

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter