Ad

Tormek T-4 Bushcraft – håller både tradition och knivar levande

En riktigt bra grundslipning är guld värt, inte minst när man är iväg på jaktäventyr ute i skogen. Vildmarkens Daniel Emsevik har testat Tormek T-4 Bushcraft.

Tormek grundades 1973, men dess historia började egentligen några år tidigare då en något frustrerad Torgny Jansson sökte efter ett sätt att få till riktigt vassa verktyg. Det visade sig snart att han skulle behöva uppfinna en själv. Till en början gjorde han det endast för egna behov, men han insåg att han lika gärna kunde tillverka ytterligare några maskiner medan han ändå var igång och snart hade dessa sålt slut i hans umgängeskrets. 

Hans innovativa och portabla slipmaskin väckte snabbt intresse även utanför vänkretsen och när patenten hade godkänts dröjde det inte länge förrän den även började exporteras och 200 exemplar fraktades till våra norska vänner i väst. Ungefär tio år senare utvecklades det som kom att bli hjärtat i deras slipsystem, nämligen universalstödet och sedan dess har många tillverkare av våtslipar inspirerats av Tormeks konstruktion.

Förbereder dig för naturen

Personligen har jag tidigare, utan att praktiskt ha provat, känt ett visst motstånd för att använda slipar av denna kaliber för att vässa mina

redskap. Jag vet att vissa jaktlag, bland annat det jag själv tillhör, har en speciellt utsedd person som tagit på sig ansvaret att slipa knivarna. Efter att den senaste tiden provat T-4 Bushcraft har jag ändrat uppfattning. 

Visst kräver det viss teknik, men det är inte svårt, och med gott resultat lyckades till och med en nybörjare som jag, som tidigare mest använt standardbrynen till uppgiften, att slipa några olika typer av jaktknivar, men även köksknivar och yxor. Känner man sig ändå osäker kan man få en fullt kontrollerad slipning med hjälp av jiggarna. Är man ändå osäker kan man enkelt måla med en tusch- eller spritpenna på eggen för att hitta den befintliga vinkeln – ett tips jag fick när jag besökte deras fabrik i Lindesberg.

Med nya T-4 Bushcraft vänder sig Tormek helt enkelt till alla som vill ha proffsslipade knivar och yxor under jakt och friluftsliv. Deras originalslipsten har två slipegenskaper i en och samma skiva och man alternerar smidigt och lätt mellan  en lite grövre slipning (på 220 korn) och en finare dito (som ger en yta på 1000 korn). Enkelt uttryckt betyder detta att man kan återställa ett skadat redskap, men även göra ett slött redskap redo att ta sig an exempelvis naturens utmaningar igen. När man är klar polerar man enkelt bort slipfasen på läderbrynsskivan, vilket bryner bort råeggen och säkerställer största möjliga skärpa för lång tid framöver.

Många användnings-möjligheter

Konstruktionen med en helgjuten överdel i zink med exempelvis den integrerade motorn och en underdel av formsprutad ABS-plast ger ett stabilt intryck och handtaget gör att det är enkelt att flytta maskinen vid behov. En beställning inkluderar jigg för knivar SVM-45, jigg för yxor SVA-170, samt standardtillbehören; stenjusteraren SP-650, vinkelmätaren WM-200, brynpasta PA-70 och en utförlig handbok. Om man ändå är på jakt efter fler användningsmöjligheter så erbjuder Tormek ytterligare jiggar som kan köpas separat och användas på samma system, för exempelvis borrar, saxar och stämjärn.

När man först sätter på slipen noterar man även hur otroligt tyst den är för att vara en sådan här maskin, något som beror på vattenkylningen och den låga hastigheten på motorn. Stenen suger upp en del vatten i början vilket gör att man får tillsätta lite under processen gång, men det är en enkel åtgärd.

Som enträgen jägare finner jag det guld värt att ha en bra grundslipning av mina verktyg. Genom att ha med ett lätt bryne kan man resa eggen på ett kick efter att exempelvis ha passat eller flått ett djur och vetskapen om att man kan fokusera på uppgiften och inte materialet – lyfter upplevelsen och spar dessutom tid. Det här är en riktigt vass produkt som jag varmt kan rekommendera till alla jägarkollegor och friluftsmänniskor.

Värt att nämna i sammanhanget är att det inte är en produkt som en total nybörjare kan ta direkt ur kartongen och börja använda. Är man osäker finns det dock gott om hjälp att få, givetvis i den medföljande handboken men även på Tormeks Youtube-kanal. 

Bushcraft-paketet innehåller jig för knivslipning SVM-45, jig för axelskärning SVA-170, tillsammans med alla standardtillbehör: Stone Grader SP-650, AngleMaster WM-200, Honing Compound PA-70 och Tormek Handbok.

 

Inlägg av: Daniel Emsevik den 2019-04-14

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.