Tobias Erikssons matlagningskunskaper gifter sig väl med hans nytagna jägarexamensbevis och framöver vill han bjuda på recept som känns jordnära och som är relativt enkla att genomföra. Den här gången lagar han älgburgare med friterad ostronskivling och västerbottensostkräm. Smaklig måltid! [Text & foto: Tobias Eriksson]
Älgburgare
- 600 g älgfärs
- 100 g vildsvinsfläsk
- Enbär (efter eget tycke och smak)
- Salt och peppar
- 100 g smör
- 1 knippe rosmarin
Skär fläsket i mindre bitar och hacka enbären. Salta och peppra, blanda, ingen knådning. Var lätt på handen och överarbeta inte färsen. Forma färsen likt en ”porös köttfärslimpa”. Lägg sedan på plastfolie, vik över ena änden så att den täcker färsen och får kontakt med plasten. Ta sedan ett nytt ark med plast, lägg det vågrätt över färsen och gör så att det blir plaständar på cirka 10 cm. Dessa ändar använder man till att fixera färsen, genom att rulla färsen till en korv längs arbetsytan (se bild).
När man rullat klart ska plasten kännas spänstig. Låt vila i kylen i ungefär en timme.
Skär sedan i skivor med en vass kniv, några droppar vatten på knivbladet vid varje snitt hjälper att få fina burgare. Smält smöret tillsammans med rosmarin, knyt gärna ihop den med ett snöre (tänk en pensel).
Pensla burgarna innan grillning, även under och gärna efter. Grilla strax innan servering, cirka 2-4 minuter på varje sida. Låt vila i cirka 10 minuter.
Psst! Testa att servera hamburgaren tillsammans med lätt grillad romansallad.
Rödvinslök
Skala och skär löken tunt. Hetta upp en panna och stek löken i olja. När löken börjar få glans, slå i socker och stek tills man ser att sockret löst sig. Slå inte på allt vin direkt utan gör det i 3-4 omgångar när vätskan har en ”tjockare” konsistens. Låt vinet koka bort innan man slår på mer. Löken är klar när den är ”glasliknande”. Smaka av med salt och låt svalna. Detta är perfekt att göra dagen innan, då vinner man både tid och smak.
Friterad ostronskivling
Detta är något som SKA provas, ni kommer tycka att chips är tråkigt efter detta. I smakväg är det lite som öppet mål under fotbolls-VM, nämligen helt underbart!
Dra isär svampen i tunna remsor, släng i fritösen i ca180 grader i några minuter tills fin färg. Salta, ät direkt.
Västerbottensostkräm
- 2 äggulor
- 5 dl olja
- 80 g Västerbottensost, eller mer!
- 1 msk vatten
- 1 tsk dijonsenap
- Vitvinsvinäger, några stänk
- Salt
Vispa äggulor, dijonsenap, vinäger och salt. Strila ner en tunn stråle olja och vispa. Det är en fördel att använda ballongvisp och att man slår i strålen i ”korset” på vispen. Riv i osten, smaka av.
Krossad och friterad potatis
Koka potatisen i saltat vatten tills den är klar. Häll av vattnet och låt svalna under lock. Krossa sedan potatisen. Det blir finast om man krossar dem 1 och 1 (de ska ej vara mosade), bara ett lätt tryck så de öppnar sig. Fritera sedan potatisen i cirka 130 grader, 5-10 min beroende på storlek. Hetta sedan upp oljan till cirka 180 grader. Fritera igen tills de har fin gyllene färg. Ta upp dem och salta. Vid servering mår de otroligt bra av en klick västerbottensostkräm och även lite riven ost, ungefär som på bilden… På med osten, smaka av.