16 augusti är inringat i väldigt många jägares kalendrar. Datumet är nämligen startskottet för bockjakten, en given höjdpunkt och början på en ny härlig säsong! Vi har samlat lite tips som förhoppningsvis kan bidra till en lyckad premiär.
Välj rätt bock
Att välja rätt bockar är ett ansvar som jägare åtar sig när de går ut på jakten, inte minst för att främja rådjursbeståndet. Helst ska man välja äldre eller mindre bockar med sämre förutsättningar, men att välja rätt kan vara lättare sagt än gjort. Med hjälp av kikare kan du lära dig att identifiera och preliminärt bedöma bockens ålder och utseende. Det första kännetecknet för en äldre bock är färgen. En äldre bock har vanligtvis en mer gulaktig päls, att jämföras med en ung dito som är mer rödfärgad.
Det andra tydliga kännetecknet för en fullvuxen bock är den grova nacken. Om du ställer en ung och en gammal bock bredvid varandra så kan du se en tydlig skillnad. Kroppsspråket hos den fullvuxna bocken är annorlunda och med lite övning går det snabbt att identifiera om det är en äldre eller yngre bock, även på avstånd. När du har avgjort dessa två saker kan du börja titta på hornen. Med åldern blir omkretsen på hornen och hornens bas större, och spetsarna blir längre. Även en ung bock kan ha stora horn, men det är just dessa bockar som du ska spara och låta blomma ut till sin fulla potential.
Lockpipa ger en extra dimension
Även om brunsten i regel är på sluttampen i Sverige när kalendern visar bockpremiär så finns det goda chanser att lyckas locka in bocken. Det första steget är att hitta en lockpipa som passar dig – och i månadens magasin listar vi några av marknadens hetaste alternativ.
Kikarspana
Handkikaren är bockjägarens bästa vän. Kikarspana ofta och länge. Ett tips är att hålla och låsa siktbilden över ett område i taget istället för att svepa handkikaren, det gör det enklare att uppfatta rörelser. En handkikare med stort ljusinsläpp är att föredra eftersom du får jaga en hel timme efter solens nedgång.
Undvik siluett
Ha alltid ryggen täckt. Med andra ord så bör du alltid stå emot skog, träd eller dylikt – och aldrig i siluett. Rådjuren har bra syn och att bryta upp en bakgrund med kamouflagefärgade kläder, eller ett lövkamoställ att dra över sig, är ett riktigt smart drag. Även om det är viktigt att bryta upp sin bak- och/eller förgrund så bör man alltid undvika siluetter. Detta avslöjar dig på flera hundra meters avstånd, oavsett vad du har på dig.
Tänk på vinden
I dessa sammanhang är vinden alltid en faktor, och det tål att upprepas om och om igen: den är otroligt viktig. Att ha vinden i ansiktet är givetvis att föredra, men även en stadig sidvind kan vara ack så bra, inte minst när man lockar. Då kan du nämligen i många fall räkna med att bocken vill gå ner i vind mot dig, och då kan du vara förberedd på hur bocken kommer att röra sig när han väl kommer in på dina lockljud.
De senaste åren har vi på Vildmarken utvecklat olika lockmedel med extrem stark doft. Ett av dem, MIXTUR Anis, har visat sig vara väldigt effektivt som vittringsdöljare och har redan gett oss på redaktionen upplevelser som vi sent kommer glömma. Inte minst minns vi ett tillfälle då en nyfiken bock och get hade kommit in på lock och kommit in riktigt nära utan att bli skrämda, detta eftersom det starka lockmedlet täckt doften av jägaren. Så även om vinden inte är optimal, så finns det sätt att bättra på sina chanser.
Använd ett skjutstöd som du är bekväm med
Bockjakten är för många en rörlig jaktform. Man ska inte låta sig luras att tro att all skytteträning räcker till ett perfekt fristående skott när bockfebern slår till. Ett skjutstöd bör alltid vara en del av bockjägarens grundutrustning och det är av yppersta vikt att du är van med skjutstödet som du ska använda. När bocken står där med en perfekt bredsida så finns det nämligen inte tid att fumla med ett stöd som du inte är van vid att använda.
Glöm inte ficklampan
Bockjakten innebär tidiga morgnar och sena kvällar. Att ta sig till och från sitt pass, eller för den delen upp och ned i tornet i mörker, kan rentav vara farligt. En pannlampa eller ficklampa är en väldigt bra pryl att ha med sig, inte minst om bocken lämnar skottplatsen.
Räv före bock!
Näringskedjan ljuger inte så missa aldrig chansen att skjuta en räv ifall det blir läge. Tänk alltså ”räv-före-bock” så kommer du skjuta fler bockar i det långa loppet. Tro oss!
Bockjakten kräver tålamod
Har du spanat in en bra bock under första dagen, men inte kan finna den igen så gäller det att behålla lugnet och ha tålamod. Den finns säkert kvar, men är brunsten över vilar bockarna mycket och rör sig desto mindre. Ju mer tid du spenderar i skogen, desto större chans att du finner bocken du söker!
Lycka till, önskar vi på redaktionen!