Ad

Vildmarken tittar närmare på nya Tikka T3x

T3x är den nya bössan från finska vapentillverkaren Tikka. Det har det senaste året spekulerats friskt om att något nytt skulle komma från finnarna och många trodde på en T4 men det blev faktiskt en T3x som presenterades på Shot Show i Las Vegas i år.

tikka t3x

IMG_7446 (Large)Beteckningen T3x får ses som en ganska ärlig och talande beteckning för denna bössa. T3 är en erkänd slitvarg som har både precision och är snäll mot plånboken så varför ska man ändra på ett vinnande koncept? Tikka gjorde inte det utan har istället lyssnat till marknaden och gjort en del förbättringar.

Utkastaröppningen har gjorts något större så att tomhylsor inte längre slår i låga montage. Nu kan man dessutom lättare peta in enkelskott i loppet om det skulle behövas. Något som ofta hände när man bland annat använde de populära montagen från Spuhr. Rekylklacken har bytts ut till stål för bättre hållbarhet. Styrhylsan som tidigare var i plast är nu i aluminium det också för bättre hållbarhet.

Som de flesta vet så handlar precision inte bara om att vapnet ska prestera – den måste även passa skytten. T3x har därför även försetts med utbytbara greppytor på pistolgreppet. De extra greppen är tillbehör men funktionen är standard. Även greppmönstret har ändrats för att öka just greppet både på pistolgreppet och framstocken. Även bakkappan har förbättrats för att öka rekylupptagningen. Att minimera den upplevda rekylen hjälper precisionen mer än vad många tror. För att minska bössans ”egenljud” det vill säga de ljud som avges när man skrapar eller stöter något emot bössans kolv så har man fyllt ihålighet med skum. Detta är dock inte tillgängligt på de modeller som har en justerbar kolvkam.

IMG_7493 (Large)Sist men inte minst så har man även förbättrat lådan för när man vill montera en picatinnyskena genom att placera extra skruvhål ovanpå lådan för att öka skottfastheten även vid skytte med tyngre kikarsikten. Sammantaget har Tikka nu gjort nästan allting rätt med sin T3x. Jag säger nästan för T3x har behållit samma magasinbrunn och plastmagasin som den tidigare T3. Personligen hade jag hellre sett ett magasin i metall eller åtminstone en annan magasinbrunn som den i T3 Compact Tactical som accepterade ett tvåradigt-kryssmagasin för större magasinkapacitet.

Har du en T3 sedan tidigare eller precis har köpt en så hav förtröstan vill du lyfta ergonomin och därmed även precisionen så ta en titt på GRS Berserk stocken. Kräver ingen vapensmed heller. Du behöver bara skruva två skruv. Styrhylsa och rekylklack byter du för några hundralappar.

För mer information se www.tikka.fi/rifles/tikka-t3x
Säljes exklusivt hos Jaktia.

 

 

Inlägg av: Rickard Faivre den 2016-07-13

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #1

2018 är här och vi på redaktionen tittar ut genom fönstret och drömmer oss bort till nya spännande jaktäventyr. Någon som minst sagt vet mycket om just äventyr är norrmannen, Jens Kvernmo.
Läs tidningen »

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »