Ad

Thomas möte med den vilda myskoxen

OBS: Bilden föreställer inte myskoxen som tog sig en utflykt till Vemdalen.

Fotografen och frilansjaktskribenten Thomas Tängerfors har säkerligen samlat på sig många naturupplevelser genom åren, men i söndags fick han vara med om någonting han förmodligen aldrig kommer glömma – nämligen ett möte med en vild myskoxe.

Händelsen utspelade sig i Vemdalen och det var dotterns kompis som först informerade Thomas om att hon hade sett myskoxen när hon var ute och rastade hunden. Thomas skyndade sig ut, och mycket riktigt, där stod den, alldeles i närheten.

– Det var verkligen otroligt läckert att få se en vild myskoxe, säger Thomas Tängerfors till SVT Nyheter Jämtland.

Fick ögonkontakt

Thomas och hans vänner ställde sig bakom ett träd för att filma och till SVT berättar han att de försökte hålla kolla på vittringen för att inte bli upptäckta. Ögonkontakt uppstod dock ett litet tag.

– Då höjde han huvudet och tittade rakt mot oss och fnös. Då tänkte jag att ”Aj det här kanske inte var så bra”. Han var kanske 40 meter ifrån oss. Tydligen ska säkerhetsavståndet vara 100 meter, men det visste vi inte då, berättar Thomas Tängerfors till SVT.

Myskoxen vände sig dock bort och sprang in i skogen.

– De ska tydligen finnas tre vilda myskoxtjurar, som inte hör till myskoxhägnet i Tännäs. Myskoxar som är ute på egna vandringar. En av dem har tidigare setts i Mittådalen. Det kan ju vara samma myskoxe som nu var i Vemdalen, säger Thomas Tängerfors till SVT.

Källa: SVT Nyheter Jämtland.

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2019-09-03

Se även ...

Magasin Vildmarken #11

Ripjakt i fjällmiljö är en svårslagen jaktupplevelse. I det här numret tar vi med er till en plats där dalripeskratten just nu ekar över vidderna, nämligen Arjeplogsfjällen.
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.