Ad

Kristoffer Clausen testar nya Sauer SL5 – En halvautomat med klass

Sauer har nyligen lanserat ett helt nytt hagelgevär, den här gången en halvautomatisk maskin vid namn SL5. Vår norske partner Kristoffer Clausen reser till Tyskland för att se vad den går för.

Sauer & Sohn är Tysklands äldsta vapentillverkare med anor redan från 1751 då företaget grundades i Suhl. Efter att maskinparken monterats ner och försvunnit till Sovjetunionen efter andra världskriget startade vapentillverkningen om 1951 med nya fabriker i Eckernförde och numera i Isny. Nu har de släppt en halvautomat som enligt Sauer själva sätter en ny standard när det gäller design, pålitlighet och ”shootabilitly”.

”Instinktiv hastighet, tidlös elegans”, så lyder mottot till Sauers nya SL5. Målet var inget mindre än den ultimata kombinationen av stor tillförlitlighet, ergonomi och tillika ett elegant utseende. Allt detta uppnåddes i samarbete med den italienska vapentillverkaren Breda, som satte sin prägel på det legendariska tröghetslåsningssystemet i samarbete med uppfinnaren Bruno Civolani, som sedan Sauer-ingenjörer arbetat vidare på. Jag är ett stort ”fan” av halvautomatiska hagelgevär och har använt dessa på jakt och tävlingar under de senaste tio åren. Det var därför stor spänning och förväntan i luften när jag för första gången fick hålla i den nya Sauer SL5.

Den ser väldigt ”cool” ut och är det finaste halvautomatiska hagelgeväret jag har sett. Den har ett bra grepp, bra balans och med hjälp av Ergofit-inläggen mellan låda och bakstock kan man som skytt dessutom justera höjd och lutning individuellt för att passa varje jägare. Alla delar är gjorda av metall och trä – det enda undantaget är bakkappan i gummi.

Funktionssäker mekanism

SL5:an är rekylomladdat, likt Benellis halvautomatiska hagelgevär – en väl utprövad och funktionssäker mekanism. Jag har själv tidigare ägt och jagat med både Benelli M2, Remington Versamax och en Winchester SX3 som också är halvautomater, men måste erkänna att av dessa så gillar jag Sauer SL5 allra bäst.

Den laddade om 28 grams skeet-skott utan problem och vi fick chansen att testa under flera jaktrelaterade situationer med skytte från fast gömsle, men även från liggömsle som används vid främst gåsjakt på deras sporting-skyttebanor. Under dagen sköt jag över 500 skott och vi var 15 personer som gjorde detsamma. Totalt avlossades alltså över 7000 skott och efter dagen var över var vi överens om att Sauer SL5 är en sann fröjd att skjuta med. Jag ser verkligen fram emot att testa Sauer SL5 även under praktisk jakt inom den närmaste framtiden.

Kortfakta

• Sauer SL5 kommer i kaliber 12/76, med 70 eller 76 cm piplängd.

• Vikten är 3,0 kg.

• Den levereras med 5 chokar och magasinet tar 4 stycken skott i 12/70 eller 3 stycken i 12/76 + en i loppet.

 

 

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-10-08

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.