Kahles HELIA 1,6-8x42

Kahles HELIA 1,6-8×42 – allroundsikte med optisk prestanda utöver det vanliga

Marknaden av kikarsikten kan kännas som en djungel – vilket ska man exempelvis välja ifall man ägnar sig åt många olika och varierande jaktformer? En sak är dock säker, Kahles HELIA 1,6-8×42 måste räknas som ett av de mest prisvärda allround-alternativen. Vi har kikat närmare!
Marknaden av kikarsikten kan kännas som en djungel – vilket ska man exempelvis välja ifall man ägnar sig åt många olika och varierande jaktformer? En sak är dock säker, Kahles HELIA 1,6-8×42 måste räknas som ett av de mest prisvärda allround-alternativen. Vi har kikat närmare!
2022-12-11

Kahles HELIA 1,6-8×42 – allroundsikte med optisk prestanda utöver det vanliga

Marknaden av kikarsikten kan kännas som en djungel – vilket ska man exempelvis välja ifall man ägnar sig åt många olika och varierande jaktformer? En sak är dock säker, Kahles HELIA 1,6-8×42 måste räknas som ett av de mest prisvärda allround-alternativen. Vi har kikat närmare!

Jag skulle säga att mitt jägarliv är väldigt omväxlande. Jag kan befinna mig i skogen tillsammans med min hund och/eller locka räv den ena dagen och stå på ett fartfyllt drevjaktspass i Sörmland, eller befinna mig i ett rangligt torn i Norrland, dagen därpå. Så att få testa detta sikte såg jag verkligen fram emot.

Sedan 1898 har Kahles utvecklats till en av världens ledande leverantörer av högpresterande optik, och har med sin enorma erfarenhet gjort en balanserad avvägning av vad ett allround-sikte ska innebära. Lätta och kompakta nya HELIA 1,6-8x42i är ett mångsidigt tillskott till HELIA-serien och är perfekt anpassat för både smyg- och drevjakt.

Kahles HELIA 1,6-8×42 har en klassisk 30 mm-tub, och en frontlins på 42 mm och en förstoringsväxel på hela 5 gånger. Väl monterat på min Blaser R8 hajar jag till över det breda synfältet.

Tack vare ett brett synfält (25 meter vid 100 meter vid den lägsta förstoringen) i kombination med ett extra starkt belyst riktmedel kan det med fördel användas under drevjakt i mycket starkt dagsljus. Den grymma optiken ger exceptionell kantskärpa och en klar bild med fin och naturlig färgåtergivning.

Vinterhalvåret innebär tidiga kvällar och jag har vid flera tillfällen haft möjlighet att testa siktet i solens sista ljus. Tack vare objektivdiametern på 42 mm når tillräckligt med ljus pupillen, även vid skymning och jämfört med ett drevjaktssikte med 24 mm-frontlins tjänar man helt klart in några minuters skjutljus.

Kahles HELIA-serien kan nu även kompletteras med ett ballistiktorn.

Siktet har ett tunt och fint hårkors, och en distinkt belyst punkt som du steglöst kan justera styrkan på. Det har även vad Kahles kallar för ”Automatic Light”-funktion, som automatiskt slår av det belysta riktmedlet vid inaktivitet som gör att du inte behöver ligga sömnlös om natten klurandes på ifall du stängde av rödpunkten eller ej. Riktmedlet är inte medförstorande, vilket är någonting jag personligen tycker är bra på ett jaktsikte eftersom det då behåller sina fina tunna linjer, även vid maximal förstoring. Något som jag försöker att demonstrera genom att knäppa två bilder genom siktet här till höger. (Observera att bilderna är tagna genom siktet och att kvaliteten inte är lika bra som den upplevs med blotta ögat).

Att ha ett och samma vapen som man trivs med är för de flesta ett faktum, ett vapen, med ett kikarsikte för alla behov. Men vid val av optik ser jag många som väljer högförstorande optik som sitt kanske första, och ibland enda jaktsikte.

Ett sikte som börjar på 3x, 4x eller rent av 5x sätter sina begränsningar. Under en drevjakt, som kan erbjuda snabba skott på nära håll, är det kort och gott inte optimalt med så mycket förstoring. Som passkytt eller hundförare är ett kikarsikte med låg förstoring som HELIA 1,6-8×42 en stor fördel. Men ett lågförstorande sikte med en frontlins på 24 mm sätter förstås begränsningar när du vak- eller smygjagar när lite större förstoring och inte minst lite extra ljusinsläpp är välkommet.

Vad är det då som gör siktet allround? Enligt mig handlar det dels om frontlinsstorleken och förstoringen. 42 mm frontlins låter litet, och ja, det är litet om du ställer den sida vid sida av ett sikte med 56 mm lins. Men vid sidan av ett 1 till 6-sikte med 24 mm frontlins så har man istället mycket ljus att vinna. Det blir liksom en kompromiss: Mer ljus än ett drevjaktsikte, mindre än ett vakjaktssikte och förstoringen på 1,6-8 är någonstans mitt emellan vad de andra siktena i HELIA-serien erbjuder.

Kahles HELIA 1,6-8x42

Swarovski-prestanda

Helia-serien är en av marknadens mest prisvärda serier av kikarsikten. Den optiska prestandan är motsvarande Swarovski Z6i-serien, och kantskärpa och färgåtergivning är mer eller mindre klanderfri. Förutom dess prestanda så är priset mycket attraktivt. Testsiktet, Kahles HELIA 1,6-8×42, har ett rekommenderat pris 17 700 kronor. Det må vara många tusenlappar, men prestandan tycker jag är i klass med vad man kan normalt sett kan förvänta sig av kikarsikten i en betydligt högre prisklass.

Varför är då siktet billigare än produkter med likvärdig optisk prestanda? Min teori är att det kan bero på att det är något enklare teknik i det. Det är förvisso belyst, men i dag kommer nya sikten, exempelvis Swarovski Z8i, med smarta ljusfunktioner, högra förstoringsväxel med mera. Helia-serien är helt enkelt ”bara” ett riktigt jäkla bra kikarsikte.

Tack vare sin relativt kompakta design och något mindre frontlins, gör allting sammantaget detta till ett riktigt trevligt sikte att till exempel också montera din termiska clip-on på, och det utan att helheten blir en alltför massiv klump att gå runt och bära på.

Fyller de verkliga behoven

HELIA-serien imponerar med kompromisslöst fokus på de verkliga behoven; funktionalitet, pålitlighet, hantering och estetik. Det är helt enkelt ett riktigt allroundsikte som är perfekt för både drev- och smygjakt. Tillval med SR-skena och snabbjustering (SV) finns tillgängligt, samt flera andra användbara tillbehör för personlig anpassning.

Marknaden mest prisvärda?

Sammanfattningsvis så har vi här att göra med ett mycket potent sikte med våldsamt bra optisk kvalitet. Är detta ett av marknadens mest prisvärda kikarsikten för all typ av jakt? Ja, jag tror faktiskt det.

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under