Ad

Magasin Vildmarken testar ICOM ProHunt D52

ProHunt®D52 är ICOMs nya 155 MHz-jaktradio. Den är liten och kompakt, men låt inte storleken lura er. Den är fylld med funktioner och dessutom klar för att nyttja IDAS-tekniken som finns för digital kommunikation. Vildmarken fick under slutet av säsongen testa två enheter för att se vad de gick för.

ICOM Prohunt D52

Låt oss kalla det en hybrid-radio som erbjuder två typer av kommunikation; den traditionella analoga radiotekniken (155 MHz) men som även öppnat dörren för den digitala kommunikationstekniken. Tekniken i ProHunt®Digital utlovar att ge betydligt bättre räckvidd än analog radio och erbjuder kryptering – vilket möjliggör säker kommunikation inom jaktlaget.

Både analoga och digitala jaktkanaler kan användas samtidigt – en unik lösning som ger 14 extra digitala kanaler; alltså totalt 21 tillgängliga kanaler för jakt. Radion väger endast 230 gram inklusive batteri och antenn. Den är 29 mm tjock och påminner till storleken om ett vanligt kreditkort. De mekaniska vreden gör det enkelt att justera kanaler och volym.

Det är inte bara till vikten som den är lätt, likaså gäller användarvänligheten. När det kommer till radioapparater av alla märken så har i alla fall jag ofta stött på menyer och funktioner som mest påminner om en djungel. Så är inte fallet med ProHunt®D52. De har omarbetat gränssnittet och menyerna vilket gör att radion upplevs mycket enkel att hantera. Jag tycker ofta att radioapparater, med minimalt antal knappar och liten skärm, förblir lite ”trixigt” att sätta sig in i, framförallt med en radio likt denna som har mängder av funktioner. Men efter att ha tagit lite tid med manualen så gick det lätt i det här fallet.

Ljud- och ljusinställningarna anpassas efter eget behov. Dessutom har radion en smart inspelningsfunktion där, om inspelningsfunktionen aktiveras, automatiskt spelar in inkommande och utgående kommunikation i upp till åtta minuter. ProHunt®D52 har hög vatten- och dammtålighet och inbyggd Bluetooth med enkel parning till de flesta headseten som finns på marknaden. Den digitala plattformen ger en aktiv ljudbehandling vilket leder till klarare ljud och en betydligt bättre hörbarhet när det rör sig om längre räckvidder. Detta är något som verkligen uppskattas på exempelvis älgjaktsmarkerna i Jämtland som sträcker sig över flera tusen hektar och kraftig terräng. ProHunt®Digital ger ett klart ljud även i utkanten av täckningsområdet. Dessutom utlovar ICOM att med denna radio så öppnas möjligheten upp för många framtida funktioner, tillbehör och produkter.

Vid jakter på mindre marker uppfattar du ingen extrem skillnad på ljud mellan den analoga och digitala tekniken. Givetvis ger den nya radion ett mycket bra ljud mellan apparaterna i båda lägen, men det är vid räckviddstest som den digitala biten utmärker sig. Det är när täckningen inte längre är tillräcklig som det istället bryter, istället för att ge ett spann av kraftfullt brus likt en analog radio ger.

ICOM Prohunt D52

Liten radio med det stora extra

ICOM Prohunt D52Denna radio har många finesser som ger användervänligheten det där lilla extra. Ett exempel är batteristatusen som visar både antal laddningscykler och en hälsostatus så att man vet när det är dags att byta. Den är även programmerad med de norska jaktkanalerna vilket känns som en bonus för oss som ofta håller till i områden nära gränsen med norska jaktvänner.

Denna radio låter dig följa med i övergången till den digitala jaktrevolutionen från början utan att missa den analoga kompabiliteten. Jag uppskattar verkligen det lilla formatet, som gör sig bra i fickan lika väl i en kraftfull jacka som bröstfickan på en skjorta. Detta är en produkt som verkligen kan rekommenderas och som levereras med batteri, laddare, nätdel, bältesclips, standardantenn, skogsantenn och en praktisk förvaringsväska som standard.

Beställ ditt exemplar via www.cyberphoto.se

 

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2018-03-14

Se även ...

Magasin Vildmarken #5

I det här numret kan ni läsa om finsnickaren och jägaren Niklas Lundqvist som förra året grundade Little Hunter Sweden – ett företag som tillverkar vackra vapenreplikor som lär dess användare att respektera vapen och som inspirerar familjer att ta med sina barn och barnbarn ut i skog och mark. Vi bjuder även på en mässbilaga för onlinemässan ”Jakt & Fiske”!
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.