Test av åtelkamera: UOVision Compact

2020-08-14

Test av åtelkamera: UOVision Compact

Åtelkameror eller viltkameror, kärt barn har många namn och marknaden är stor, kanske rentav för stor, vad gäller dessa produkter. Många jägare och skogsägare lockas av kamerorna med lägst prislapp medan vår erfarenhet säger att man i längden tjänar på att investera i en produkt med lite högre prislapp. Den här gången har vi tittat lite närmare på just en sådan produkt, nämligen UOvision Compact LTE.

 

I skrivande stund inser jag att jag aldrig tidigare varit så negativ i en inledning, men jag har under många år fått många frågor om åtelkameror som inte fungerar – och den gemensamma nämnaren har nästan alltid varit att de har valt att köpa den absolut billigaste sorten av åtelkameror, alltså kameror som sällan håller i längden och/eller inte håller utlovad vattenklassning, drar ur sina batterier snabbt, eller strular med sändningen av bilder.

I Vildmarken är vårt motto att aldrig recensera några produkter som är dåliga. Vi försöker snarare välja ut bra och/eller prisvärda produkter som presterar väl i jämförelse med vad de kostar. Vi har fått ha skämsmössan på oss endast ett par gånger under de 5–6 åren som vi producerat tidning, där produkterna helt enkelt säljer in sig själva bra under en första anblick, men i långa loppet inte visar sig hålla den kvalitet som vi först trodde. Detta är något vi tagit lärdom av och numera låter vi våra tester pågå under en längre tid innan publicering, detta för att göra oss till det pålitliga valet när det kommer till produktrecensioner.

Var ligger brytpunkten?

Men hur mycket behöver man då lägga för att få en ”vettig” viltkamera? I skrivande stund skulle jag säga att brytpunkten ligger på runt cirka 2 000 kronor. Väljer du en kamera som kostar runt tusenlappen så bäddar du för framtida missnöje, men väljer du att gå över brytpunkten så börjar marknaden plötsligt att florera. Och just i detta spann hittar vi en ny krigare på marknaden, nämligen en ny ”lightmodell” från UOVision. Compact LTE är namnet på produkten – och den spar inte på krutet.

UOVision Compact erbjuder en bra uppkoppling via 2-, 3- och 4G-nätet och precis som sina föregångare så är denna lillebrorsa inget undantag utan riktigt bra när det kommer till täckning. Denna kamera är däremot helt appstyrd. Du kan alltså inte göra några inställningar direkt på/i kameran då den dessutom saknar display – och det är väl här som UOVision valt att spara in och att lita på den molndrivna tjänsten som de har valt.

På vår senaste resa till jaktmarkerna i Jämtland valde vi att sätta upp kameran intill en ny saltsten. Det visade sig vara en välbesökt sådan och vi har haft god trafik av såväl älg som hjort och rådjur. Kameran presterar bra; både dagtid och på natten. Kameran är placerad omkring 4–5 meter bort och den osynliga IR-blixten presterar bra. Även bildkvaliteten är bra och jag misstänker att den även fått ärva linsen från sina storebröder.

Kameran sänder en förminskad bild, detta för att hålla nere driftkostnaden (spara surf/data på SIM-kortet). Bilden som skickas är ändå tydlig och skarp, men vill man så kan man snabbt begära att kameran ska skicka den högupplösta originalbilden eller videoklippet – men då kräver det lite mer kräm från både nätet och batteriet.

Snabb installation

Kameran installeras bokstavligen under en minut, speciellt om du sedan innan registrerat ett konto via deras cloudtjänst, LinckEazi Cloud. Appen är bra, även om deras inledande grafik och logotyp smärtar mitt formgivarhjärta. Men om man kan bortse från den gräsliga grafiken så har appen alla funktioner du behöver för att styra och anpassa din kamera för att komma igång.
Första gången jag använde LinchEazi så kliade jag mig i huvudet då jag inte fick in mina första inställningar, i alla fall trodde jag inte det först, utan det skulle visa sig att det tog 24 timmar. Men snart förstod jag. Kameran har energisparläge i fokus från start, och den kan fjärrstyras, men man kan också välja hur ofta den tar emot fjärrstyrningstjänster, just för att den inte alltid ska ligga redo att ta emot uppdateringar. Och första gången så stod helt enkelt min kamera inställd på fjärrstyrning en gång var 24:e timme. Det var något jag senare ändrade, men det tog alltså 24 timmar innan den läste in mina nya inställningar. Om du, till skillnad från mig, är medveten om detta redan från början och planerar att justera lite, välj vid installation att du ska ha möjlighet till fjärrstyrning hela dygnet tills du har gett den dina önskade inställningar. Då undviker du både frustration och svärord.

God överblick

I appen sparas som sagt en lågupplöst version av dina bilder. Väljer du att använda ett gratisabonnemang så lagras bilderna i tio dagar från fotoögonblicket och du kan enkelt scrolla igenom dem i appen. I samma app och konto kan du dessutom lägga in fler kameror och få en gemensam överblick i appen.

Upp till tolv gästkonton kan skapas och tolv kameror kan delas. Detta är perfekt för jaktlaget, men enligt erfarenhet så vet jag också att alla inte är helt bekväma eller tekniskt lagda, och mäktar nätt och jämnt med att hantera sin e-post. En funktion som då också uppskattas, är att du kan knappa in så att du dessutom får bilderna till utvalda e-postadresser. Den kan däremot inte skicka MMS, då denna kamera jobbar över datatrafiken, men personligen så tycker jag att e-post och/eller app är ett bättre alternativ.

UOVision Compact lever upp till sitt namn och har ett kompakt format på knappa 12 x 10 centimeter. Något som gör att den ”bara” kan ha åtta batterier på samma gång istället för tolv som andra UOVision-modeller. Kameran har 20 MP-kamera och full HD-video. Den svenska grossisten Casström AB erbjuder två års fabriksgaranti. Tiden uppe i Jämtlands älgskogar får utvisa om även Compact håller samma kvalitet som sina föregångare, men i ett skogsbryn sitter en äldre version av UOVision och den tuggar och går sedan närmare sex år tillbaka.

Personligen saknar jag möjligheten att göra inställningar direkt på kameran – men även om jag ogillar att förlita mig på en app så är det här en produkt som i slutändan gör jobbet.

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Viltrecept

Lucas Eriksson lagar: Viltsushi med sting

Lucas Eriksson bjuder den här gången på sushi utöver det vanliga. När han skulle ta sig an den japanska klassikern så valde han nämligen att