Ad

A-TEC A12 – En revolutionerande ljuddämpare för halvautomatiska hagelvapen

Under fjolåret lanserade norska A-TEC sin första ljuddämpare för hagelvapen. Magasin Vildmarken monterade en A-TEC A12 på en Benelli Comfort för att se för- och nackdelar med ljuddämpare på hagelbössan – något som skulle visa sig vara ett smart drag.

a12

På studsaren är allt fler jägare vana användare av ljuddämpare; dels för ett trevligare skytte med förminskad rekyl, men framförallt för en mindre, och inte eller minimalt skadlig, ljudknall. Som inbiten fågeljägare har jag många skott och timmar bakom gömslen; liggande, stående och sittande. Och jakter där hörselskydden inte fastnat, strulat eller lurat mig om vart ljudet kommer ifrån är lätträknade.

Då det tog tid att få licensen igenom hann vi inte testa A12:an under säsongens alla jaktformer, men vi har ändå hunnit få en bra bild av dess funktion.

Många fördelar

A12 är en nyutvecklad ljuddämpare tillverkad för halvautomatiska och pumphagelvapen. Den bygger cirka 30 centimeter framför hagelvapnet. Den har en höjd på 7,3 cm och en bredd på 5,6 cm på det nuvarande vapnet. Dock bygger den bara 9 millimeter över pipan vilket gör att du kan fortsätta att använda standardriktmedel på pipan sålänge ribban är något förhöjd. Invändigt har den ett rör med längsmedgående spår. Dessa håller hagelkoppen/förladdningen med haglen på plats genom dämparen. Mellan spåren är det rader av ventilationshål som släpper igenom drivgasen i den rymliga ljuddämparkroppen. A-TEC sätter begränsning på laddning över 42 gram och hagelstorlek nummer 2.

Monteringen på vapnet är smart. Dämparen sätts på med en chokehylsa som är anpassad efter vapentillverkaren som du väljer. Likt en ljuddämpare på kulvapen tar den även upp viss rekyl och gör skyttet mer bekvämt än vad det kan vara med en rekylomladdad halvautomat.

Fördelarna talar för sig själv. Mindre knall, lätt vikt och lätt att montera. Om man däremot ska tala om någon nackdel så tycker jag personligen att det är dess ganska stora format. När A12:an var på plats önskade jag att jag hade valt ett vapen med kortare pipa. På denna modell av hagelvapen blir vapnets totala längd nämligen väldigt lång. Vapnet blev i detta fall lite framtung, om än fortfarande lätthanterlig. Eftersom tekniken och utformningen kräver att den bygger med hela sin längd framför geväret, inte delvis bakåt likt ett kulgevär, så blir din halvautomat som i regel redan är i längsta laget. Men med en vikt på cirka 500 gram så tycker jag inte att den påverkar mitt skytte, utan nackdelar märks snarare av vid transport och kan innebära trubbel när man sitter i trånga gömslen.
Den nya ljuddämparen för hagelvapen från A-TEC levereras komplett med choke (adapter) för vapen de flesta tillverkarna. I detta test har vi använt en Benelli Comfort.

Under tester som utförts i Norge är det första skottet cirka 129 dBc och det andra skottet är cirka 128 dBc. Det ligger under den norska gränsen på 130 dBc, vilket anses vara säkert vad gäller hörseln.

Värt att tillägga är att jag under en tid har tyckt att de nya in-ear-hörselskydden, från bland annat 3M Peltor, varit en fröjd jämfört med större kåpor vid fågeljakt. Men efter att ha testat A12:an vid tillfällen då jag jagat själv (och inte hört andra högljudda knall intill) så får nog hörselskydden ligga kvar där hemma och ljuddämparen monteras på istället.

Specifikationer

Inkluderad adapter: Ja
Vikt: 560 g
Längd: 300 mm
Bredd: 56 mm
Höjd: 74 mm
Kaliber: 12

Hitta din återförsäljare via www.normark.se

 

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2018-04-12

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #10

Just nu växlas arbetsdagarna med jaktdagarna, men i vårt fall går de oftast hand i hand. Den här månaden har vi nämligen kombinerat nytta med nöje genom att nyttja Jämtlands älgskogar till att testa några tekniska lösningar som gör jakten roligare, säkrare och kanske dessutom även mer effektiv. Vi har bland annat testat K9rec, en kameraväst som gör det möjligt att få se hur hunden arbetar i skogen när den är bortom synhåll för oss!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.