Ta med hunden under bockjakten: ”Bra hjälpreda”

Hur fungerar hunden som jaktkamrat under bockjakten? Alldeles utmärkt, det menar Mattias Westerlund från Hundskolan Vision, i alla fall om den är lydig och tränad inför uppdraget.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2022-08-14

Ta med hunden under bockjakten: ”Bra hjälpreda”

Hur fungerar hunden som jaktkamrat under bockjakten? Alldeles utmärkt, det menar Mattias Westerlund från Hundskolan Vision, i alla fall om den är lydig och tränad inför uppdraget.

– Den ska kunna sitta stilla och iaktta vilt om vi sitter på pass, men vi ska också kunna ha en hund som tyst smyger med i fot, säger Mattias när Magasin Vildmarken når honom.

I vanlig ordning krävs det dock förberedelser för att nå framgång. Mattias säger att det krävs träning för att få till en god jaktkamrat under bockjakten – och grunden måste vara lagd innan premiären är här.

– Här är det bra att tänka på att du ska kunna lämna hunden på ett ställe en kortare stund, och att den kan vara lugn och passiv där, säger Mattias Westerlund.

Och tillägger:

– Och det gäller oavsett om vi är ute efter den skygga skogsbocken som försiktigt kommer fram i en skogsglänta, eller om vi under pyrschen smyger fram över de öppna fälten och hunden ser rörelsen, eller känner vittringen av ett vilt mycket tidigare än vad vi gör.

Mattias berättar att man ofta läser av hunden snabbare är man uppfattar viltet – och det finns ytterligare fördelar med att ha med sin fyrbenta vän under bockjakten.

– Efter ett välriktat skott, även om bocken gör en liten rush på ett 30-tal meter, så är hunden en god hjälpreda för att hitta det här viltet i ett snår eller i högt gräs, säger han.

Steget före

Ofta ligger en hund steget före jägaren, inte minst när man spanar av de öppna fälten under bockjakten.

– När man väl ska smyga så kan en bra hund uppfatta långt före jägaren om det finns nytt vilt mellan dig och det vilt du tänkt smyga dig på, eller om ett vilt har hunnit förflytta sig, säger Mattias Westerlund och tillägger att man med hundens hjälp ofta kan uppfatta om det finns en annan bättre bock än den som man tänkt smyga an på.

Bra hjälpredor

En bra handkikare, ett noga inskjutet vapen och en väl anpassad kula är sedan länge ett recept på framgång i dessa sammanhang, men enligt Mattias så finns det alltså ytterligare hjälp att få.

– Hundar som får vara med på det här vid några tillfällen, och där man även lyckas fälla några vilt, förstår snabbt konceptet och blir ofta bra hjälpredor vid den här typen av jakt, säger han och önskar läsarna lycka till inför vad som komma skall.

– I och med bockjakten går startskottet för många jaktliga upplevelser under hösten. Happy hunting!

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Jakt

Trippel björnlycka i Fåssjödal

Vildmarken Kim Rangberg Skanslie är tillbaka efter en intensiv och spännande veckas björnjakt i jämtländska Fåssjödal. Här berättar han om en tur som bjöd på

Nyheter

Så blir licensjakten på varg 2023

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt på varg 2023. Totalt får 75 vargar skjutas. Nedan kan ni läsa om vad som gäller för de olika

Nyheter

Licensjakt efter 14 vargar i Dalarnas län

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt efter varg 2023. Vinterns jakt för Dalarnas läns del omfattar totalt fjorton vargar i vargtäta Almhöjdenreviret och Tinäsetreviret. I

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.