Ad

Att ta Jägarexamen på 3,5 dagar

Ta Jägarexamen

Jakten i Sverige är väldigt varierande och ställer stora krav på jägarna. Utbildningen som leder till jägarexamen ger en bred kunskap om olika arter, lagstiftning rörande jakt och vapen, hanteringen av vapen, tillvaratagande och de olika jaktformerna. Nu finns chansen att genomföra den här utbildningen under 3,5 dagar. Vildmarkens Olle Sirén, delägare av Vildmarkens jägarskola berättar mer.

Beskriv kortfattat hur intensivutbildningen går till? IMG_2519 (Large)
Utbildningen omfattar både teoretiska och praktiska moment. Kurserna startar vanligtvis på torsdag eftermiddag med vapengenomgång av olika vapentyper. Här får eleverna lära sig allt om vapentyper, klassindelning, val av kaliber och framförallt säkerheten som alltid ska efterlevas när vapen hanteras. Avslutningsvis under den första dagen så ges en introduktion i den teoretiska delen i skyttet och hanterandet av vapen.

Dag två.

Under fredagen ägnar vi oss åt att träna skytte. Detta görs på Karlstads Jaktskytteklubbs fina anläggning i Sörmon, någon mil öster om Karlstad. Eleverna får tillsammans med någon av våra duktiga instruktörer en grundlig genomgång i både hagelskytte och kulskytte. Under denna dag har vi målsättningen att hålla grupperna små på flera stationer för att undvika långa väntetider. Hittills har alla elever fått skjuta så mycket som de har orkat vilket borgar för att de är väl förberedda inför söndagens uppskjutning, vilket är sista steget till egen jägarexamen.

Dag tre.

Det blir ont om sovmorgnar under helgen då det finns mycket intressant att gå igenom. På lördagen samlas vi klockan 08.00 för att starta dagens teorigenomgång. Eleverna har innan kursstart fått hemskickade exemplar av Jägarförbundets jägarskolebox innehållande den lättlästa boken ”Jägarskolan” med tillhörande ljudbok, samt några mindre pocketböcker och DVD filmen Säkrare jakt. Under dagen går vi igenom stora delar av nödvändig kunskap för att lägga grunden till förståelse och respekt för allt vi jagar. Huvudsakligen jobbar vi efter tesen att diskutera oss fram till varför olika bestämmelser finns istället för att det är på ett visst sätt, detta för att öka förståelsen och respekten för djur och natur. Teorigenomgången avslutas 18.00 och följs av att eleverna skriver det obligatoriska teoretiska provet som utgör första steget i examineringen av jägarexamen.

IMG_2619 (Large)Dag fyra.

Under söndagen befinner vi oss åter på skjutbanan i Sörmon, Karlstad för att avlägga de praktiska proven i jägarexamen. Proven är uppdelade i en hageldel, en kulgevärsdel och ett högviltsprov för klass 1 (älgprovet). Hageldelen omfattar fyra moment där säkerheten är återkommande i varje delprov. För att bli godkänd på hageldelen krävs att du som elev har gjort en korrekt avståndsbedömning, träffat fyra av sex lerduvor på lerduveprovet och slutligen påvisat ett gott skytte mot rörligt markmål.

Kulgevärsskyttedelen innefattar precisionsskjutning mot tavla från 80 meter, sittandes med stöd och ståendes med stöd. I detta moment bedöms spridningen av totalt fyra avfyrade skott i varje position.

Avslutningsvis är det dags för högviltsprovet mot rörligt mål, så kallad löpande älg. Här krävs att skytten klarar av att skjuta innanför träffområdet; både stillastående och när målbilden är i rörelse. För att bli godkänd behöver skytten klara av att skjuta tre godkända serier om nio försök inom träffområdet. 

Behövs det några förkunskaper?IMG_2656 (Large)
– Vi rekommenderar att vara väl inläst på det material som tillskickats alla deltagare i kurserna. Vad gäller skytteträning varierar det mycket beroende på vilka förutsättningar som finns för att kunna öva med vapen då det nästan alltid kräver att du känner någon som sedan tidigare har vapenlicens och som är villig att ta med dig ut och träna. Vildmarkens upplägg är därför att vi utgår från att alla, även de som aldrig hanterat ett vapen tidigare, ska få mer än god träning och hantering av vapen för att känna sig säker på hanteringen och besitta de färdigheter som senare kommer att bedömas i samband med examineringen.

Hur mycket kostar det och vad ingår i utbildningen?
– Utbildningen kostar 8995 kronor. I utbildningen ingår, kursmaterial i form av Svenska jägareförbundets jägarexamenspaket inklusive ljudbok som skickas ut innan kursstart, tillsammans med studiehänvisningar. I kurspaketet ingår teoriutbildning, skytteutbildning, teoriprov och skytteprov där eleven tränar med duktiga instruktörer. Lån av vapen ingår och obegränsat med övningsammunition så att eleven verkligen skall få öva skytte ordentligt och känna sig trygg i sitt skytte. Hos oss tillkommer endast Naturvårdsverkets provavgifter. Vi lägger stor fokus på skytte och säker vapenhantering. I kurspaketet ingår även provavgifter till naturvårdsverket, det spelar dessutom ingen roll hur många eventuella omprov som krävs för eleven. Även omprovsavgifter ingår. Lunch ingår samtliga dagar. 

Hur fungerar det med logistik och boende?
– Boende på skjutbanan ingår för långväga deltagare om detta önskas. Önskar man boende på hotell tillkommer 1000 kronor på ordinarie kursavgiften och då ingår också helpension. Teoridelen hålls i centrala delarna i Karlstad och när vi ska till skjutbanan finns möjlighet att samåka med någon av instruktörerna.

Untitled-1 (Large)Var anmäler man sig ifall man vill ta jägarexamen?
– Man anmäler sig till oss via vår hemsida vildmarken.se, via mail på info@vildmarken.se eller genom att ringa oss på 054-711 18 00. Avslutningsvis vill vi även låta hälsa läsarnas att Vildmarken med jämna mellanrum även arrangerar jaktresor runtom i Sverige och Europa. För dig som är ny jägare kan det kännas tryggt att du kan få uppleva olika former av jakt och tillvaratagande av fällt vilt tillsammans med oss på Vildmarken. Datum för jägarskolan och kommande resor uppdateras löpande på ovan nämnda hemsida, avslutar Olle.

Se hela reportaget i Magasin Vildmarken nr 1!

Inlägg av: Staffan Johansson den 2016-02-09

Se även ...

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.