Ta din Tikka T3 till en ny nivå med MDT Oryx

2020-03-18

Ta din Tikka T3 till en ny nivå med MDT Oryx

Om du precis som vi på redaktionen har en förkärlek för långhållsskytte så är ett vapen som är anpassat för just det ändamålet alltid något som fångar ens intresse. Vi har därför kikat närmare på stocken Oryx från kanadensiska MDT – som i detta fall passar som hand i handske tillsammans med ett Tikka T3-system. [Text & foto: Staffan Johansson]

 

MDT Oryx är en komplett skyttekolv som förbättrar precision, ergonomi och rekylupptagning. Oryx är bearbetad ur ett helt stycke aluminium vilket ger extrem vridstyvhet och en konsekvent anläggning mellan systemet/lådan och chassit. Oryx, som är ett budgetinriktat chassi, utan att för den sakens skull dra ned på det fokus och de krav som sportskyttet kräver, levererar kärnbehovet hos nya långhållsskyttar samtidigt som det håller nere kostnaden genom att minska funktionerna som du kan leva utan, i varje fall till en början.

Justerbar passform

Det justerbara kindstödet är bekvämt vid skytte och med hjälp av ett par inställningsskruvar håller du det på inställd plats. Kolvens längd är justerbar, men inte som standard. Mellanlägg till bakkappan kan köpas till för en relativt billig penning. 

Känslan

Både fram- och bakstock känns bra och tummen vilar behagligt över pistolgreppet. Oryx är tillverkad i 6061 aluminium och har ett gummerat pistolgrepp från MDT med infästning av standard AR15-typ. Chassit har justerbar längd och kolvkam. Utbytbara paneler i komposit ger en greppvänligare och varmare känsla än om det vore ren metall. Mörkgrön färg är standard, men paneler i andra färger finns som extra tillbehör. Passformen hos Oryx är bra. Ytan är också väl applicerad och även om den kanske inte är speciellt estetiskt tilltalande kommer det anodiserade svarta att skydda chassit under många år framöver.

För jakt eller ej?

Att kolven är anpassad för jakt går kanske att diskutera. Jag är själv inget större fan av den klassiska kolven till en Tikka T3 och ser därför de många justeringsmöjligheterna, pistolgreppet, och den läckra gröna färgen som ett lyft vid jakt där jag kan ta lite extra tid på mig vid skott. Det kan handla om smyg- eller vakjakt, eller såklart om jag vore på plats bland höga berg och djupa dalar och ska avlossa ett skott på avstånd utöver det vanliga. Något som däremot talar emot att man faktiskt tar med sig bössan i det utförandet på exempelvis en drevjakt är vikten,  som plussar på omkring ett kilo jämfört med Tikkas standardkolv. 

På grund av anodiseringen var det, i alla fall till en början, lite snävt och krångligt att få i och ur magasinet. Det var inget som påverkade skyttet men alltjämt en irritation att arbeta sig igenom.

Anpassad för olika vapensystem

Den raka kolven gör sig väldigt bra tillsammans med Tikka T3-systemet. Men Oryx finns faktiskt i ett stort utbud av alternativ, inklusive Howa 1500 long-action, short-action, mini-action och mini-youth, Remington 700 och 783 short-action, Ruger American short-action, och Savage and Savage Axis short-action. 

Oryx-kolven är framtagen speciellt för respektive vapensystem och ger en optimal och konsekvent kraftöverföring mellan system och chassi. Chassit vidrör aldrig pipan. Vid användning av benstöd medför vridstyvheten att förstocken aldrig flexar när man sätter press. Oryx ger dig alternativ att antingen köpa ett färdigt gevär, eller uppgradera ett som du redan har.

Det kanadensiska bolaget MDT (Modular Driven Technologies) är kanske inte så välkänt här i Norden, men de tar i skrivande stund en allt större och mer betydande roll på världsmarknaden. Deras kolvar vinner allt fler sportskyttars hjärtan samtidigt som deras pro-shooters vinner tävlingar i allt högre takt.

Svensk grossist är Fondprodukter – och de levererar till majoriteten av Sveriges jaktbutiker. 

Egenskaper

  •  Utbytbara paneler i komposit
  •  Maximal pipdiameter (pip-profil) är 31,75 mm
  •  Vikt: 1905 g
  •  Material: 6061 aluminium

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Nyheter

Årets hundspecial av Magasin Vildmarken!

I det här numret är det fullt fokus på våra hundar, något de är synnerligen förtjänta av eftersom de fyller så många roller och funktioner.

Nyheter

Nytt kapitel att vänta i Hedinfallet

Nyligen friades företagsledaren och jaktprofilen Karl Hedin från misstankarna om grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott av Västmanlands tingsrätt, men nu rullar Hedinfallet vidare.

Nyheter

Kahles lanserar robust rödpunktsikte

Nu lanserar Kahles, för första gången på marknaden, ett stängt och robust reflexsikte som enligt tillverkarna har designats speciellt för snabb jakt och tuffa förhållanden,

Nyheter

Ökat antal hundar i Sverige

Antalet hundar i Sverige bara ökar. En färsk undersökning visar att mer än vart sjunde hushåll numera har hund. Svenska Kennelklubben skriver på sin hemsida

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Vildmarken® FAST FOOD

Finns även i svart

VILDMARKEN WEBSHOP

Sätt guldkant på vardagen med en t-shirt, hoodie, keps eller mössa med Vildmarkens unika tryck!