Swarovski Z8i 2-16×50 – Det Bästa allround-siktet?

2017-03-06

Swarovski Z8i 2-16×50 – Det Bästa allround-siktet?

Om man ska bara köpa ett sikte som går till alla sorters jakt, har den bästa optiska kvaliteten och finesser som faktiskt gör den användbar till allt. Från korta håll vid drevjakt till långa håll på toppfågeljakt eller vid vakjakt i svåra ljusförhållanden vad ska man då köpa? Finns det ens ett sådant sikte på marknaden idag? Läs mer om Swarovski Z8i 2-16×50.

Swarovski Z8i 2-16×50 P L BTF – Det bästa allround-siktet?

Om man ska bara köpa ett sikte som går till alla sorters jakt, har den bästa optiska kvaliteten och finesser som faktiskt gör den användbar till allt. Från korta håll vid drevjakt till långa håll på toppfågeljakt eller vid vakjakt i svåra ljusförhållanden vad ska man då köpa? Finns det ens ett sådant sikte på marknaden idag?

Swarovski Z8i 2-16x50

Jag har i alla fall funnit ett sikte som jag kan kryssa i nästan alla rutor med på min kravlista. Jag säger nästan för den enda som är svår att kryssa i är ”inte så dyr” rutan. Det finns vissa saker här i livet där det är en absolut sanning att man får vad man betalar för. Optik är en av de sakerna. Hur du än vrider och vänder på det. Hur du än försöker rationalisera och övertyga dig själv om något annat så är det ofrånkomligt att ett riktigt bra sikte, optiskt och mekaniskt, kostar mycket pengar. I samma ögonblick som du börjar snåla börjar du även tumma på kvaliteten och därmed också nivån på din jaktupplevelse. Det finns flera high end tillverkare av optiska sikten och väljer man en prestige produkt från dessa så får du helt enkelt det bästa pengar kan köpa. Här snackar vi inte ”prisvärd” ”lagom” eller ”mycket för pengarna” utan det är produkter som kort och gott inte har någon överman i kvalitet även om egenskaperna och specifikationerna skiljer dem åt. Swarovski är ett sådant märke där redan namnet förpliktar att produkten ska bara vara bland de få bästa i klassen.

Swarovski Z8i 2-16×50 P L BTF är just det siktet jag länge gått och suktat efter. Visst det har funnits en 2,5-15×50 ett tag men jag har så mycket enklare för att multiplicera och dividera med jämna tal så förväntningarna och inte minst sagt lyckan var total när 2-16 släpptes förra året. Tyvärr fick det dröja mer än 8 månader innan jag hade råd att köpa den och något testexemplar gick inte heller att lösa under tiden för alla som tillverkades var sålda innan de ens lämnade fabriken. Med Z8i har Swarovski lyckats lösa en förstoringsväxel på 8x med hög optisk och mekanisk standard samtidigt som man behållit en mellantub på 30 mm. Varför är det viktigt kan man undra och sanningen är att det är det inte. Men en 30 mm tub ger en smäckrare och en för mig mer estetiskt tilltalande kikarsikte och har du redan ringar för 30mm så åker du inte på några fördyrande extra kostnader.

Imponerande egenskaper

Zoomomfånget är rejält med sina 2-16x. Med 2x kan du med lätthet använda den även för de snabbaste drevjaktsskotten. Synfältet är imponerande 21 m vid 100 m vid 2x, så lyckas du inte är det tillbaka till skjutbanan som gäller. Synfältet krymper dock till 2,6 m vid 16x men det är som förväntat och mer behövs egentligen inte för vid den förstoringen måste du ändå ligga i princip helt stilla och med full koncentration så att se mer runtomkring hjälper inte så mycket. Det riktigt fina med just detta sikte är att objektivöppningen på 50 mm ger bra mycket mer ljusinsläpp redan vid 2x än alla andra 1-6 eller 1-8 sikten som är vanligtvis är ”bara” 24 mm eller 30 mm i objektivdiameter. De 50 mm kommer sedan väl till pass när du ska jaga under svagare ljusförhållanden.

Sitter du i tornet när mörkret faller på och skannar av trädgränsen på 300m med blotta ögat kan du inte urskilja trädstammarna men titta i siktet så kan du nu se detaljerna på träden. Det stora ljusinsläppet är helt enkelt en ljusförstärkare. Zoomvredet har lagom med motstånd och är riktigt smidig att manövrera.

Throwlever

Då jag som många andra har lite svårt för att greppa zoomvredet med handskar eller i en situation där man snabbt behöver ändra förstoring har jag satt på Swarovskis egna s.k. Throwlever eller Catstail. Riktigt bra av Swarre att de har tänkt till här. Samma lever passar dessutom övriga Z8i.

Belysningen av riktmedlet är skarpt och fint. Du kan välja mellan natt eller dag läge och sedan justera intensiteten steglöst. Som standard har du en automatisk avstängning av belysningen när det har varit tänt lite för länge eller om du håller bössan i en viss riktning uppåt. Lyfter du ner bössan igen tänds den automatiskt. Denna funktion kan givetvis enkelt stängas av vilket jag också gjorde. Mest för att jag hellre själv bestämmer när det ska lysa. Kontrollbehov helt enkelt.

Fler tillbehör

Skydden för objektiv och okular är också Swarovskis egna i aluminium. Det finns andra billigare och plastiga skydd men Swarres har magnetlåsning och det gör att man kan öppna och stänga dem ljudlöst. Till Z8i har man även tillvalet BTF (ballistisk turret flex) ytterligare inställningsmöjligheter. Det kan konfigureras separat med tre olika typer av ringar och fästas med ett enda klick. Du kan välja att ha det som höjdjustering eller vindjustering. Vill du ha både och får du vackert även köpa två.

Swarovski Z8i 2-16x50

Här måste jag säga att Swarre verkligen lyckats. Du ställer själv vad markeringarna ska motsvara och utifrån den egna ballistisk data. Jag har ställt från 100m och intervaller upp till 500m. Vill du kan man även beställa egna graverade ringar direkt från Swarovskis hemsida för just din ammunition. BTF bygger trots allt en del på både höjd och bredd på siktet så vill man ha det lite smäckrare är en personlig ring ett bra alternativ. BTF kräver heller inga särskilda verktyg. Bara att trycka in låsningen på toppen med något smalt som en penna så poppar den av. För att sätta tillbaka är det ett klick. BTF har även en låsring så när man har ställt in avståndet så kan man låsa det så att man inte oavsiktligt vrider ringen. Optiskt finns det inget att anmärka på. Klart, ljust, skarpt och en härlig färgåtergivning. Man önskar bara att ens egna ögon var så här bra jämt. Om någon frågar mig vilket sikte ska de köpa som enda sikte är mitt svar detta sikte. Den lämnar inget att önska. Priset däremot är inte lågt men hellre skaffa något man vill ha och kan ha resten av ens jaktliv än att hålla på och köpa och sälja sig fram till ett sikte man är nöjd med. Du kommer ändå att till slut ha detta sikte.

Teknisk data

Förstoring: 2-16
Objektivdiameter: 50 mm
Synfält på 100m: 21m-2,6 m
Synfält (grader): från 12,0 till 1,5
Utgångspupill: 8,1-3,1 mm
Ögonavstånd: 95mm
Tubdiameter: 30mm
Inställningsändring per klick: 10 mm per 100 meter
Maximal Höjd/Vind Justering: 1,5 m på 100 meter
Skymmningsvärde: 5,7-28,3.
Objektiv filtergänga: M52x0.75
Storlek: 356mm Längd
Vikt: 675 g
Pris: se din närmaste handlare för aktuellt och bästa pris

 

Läs hela recensionen i Magasin Vildmarken nr 3 2017

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Nyheter

Allt fler skogsrenar i Finland

Efter några år med en nedåtgående trend så har skogsrenarna blivit allt fler i Finland. Nu lever cirka 2 500 av världens drygt 4 000 skogsrenar i

Friluftsliv

Ny app för friluftsentusiaster

Nu lanserar Nordic Outdoor Adventures en app där friluftsentusiaster enkelt ska hitta sitt nästa äventyr. – Med inspiration, information och tips kring destinationer, evenemang och

Hund

Kom igång med spårträningen

I skrivande stund är jaktsäsongen över för i år, men desto ljusare och varmare månader står nu framför oss. För dig med jakthund är denna

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Vildmarken® FAST FOOD

Finns även i svart

VILDMARKEN WEBSHOP

Sätt guldkant på vardagen med en t-shirt, hoodie, keps eller mössa med Vildmarkens unika tryck!