Ad

Magasin Vildmarken testar: Swarovski Z8i 1-8X24 med FLEXCHANGE – ett av marknadens mest flexibla kikarsikten

Drevjakten ligger mig varmt om hjärtat och utrustningen kan i många fall förgylla upplevelsen och göra jakten både roligare och effektivare. Vi har tittat närmare på Swarovski Z8i 1-8X24 med FLEXCHANGE – ett av marknadens mest flexibla kikarsikten. [Text & foto: Staffan Johansson]

Det är över ett år sedan Swarovski Optik lanserade sitt Z8i med en till åtta gångers förstoring, men som också gjorde världspremiär för deras ”utbytbara” riktmedel. Det var en funktion som till en början fick mig att höja på ena ögonbrynet, men efter att tanken kittlat mig ett tag så var det dags att testa.

Z8i:n har fått hänga med mig på flera drevjakter under säsongen. Det är ett mycket gediget kikarsikte och från dess föregångare Z6i har Swarovski gett kikarsiktet en mer läcker form, slätare knappar och robustare rattar för justering av träffbilden. Det belysta kikarsiktet ger ett anmärkningsvärt synfält på 42,5 m med en 1x-förstoring. Det ger dig största möjliga synfält vid jaktsituation, om det exempelvis är flera vilt med eller en jakthund i hasorna, så kan du likväl med blotta ögat få en fullständig bild över situationen framför dig. Fantastiskt!

Även om jag personligen föredrar att jaga med 1x-förstoring på täta pass vid drevjakt så är det guld värt att på pass där skjutavstånden mycket väl kan vara 80-90 meter eller mer kunna vrida upp förstoringen för att i vissa fall identifiera viltet och/eller göra ett säkert skott på stillastående villebråd. För att ge ett ypperligt exempel på detta så kan jag berätta om dagens första pass på en jakt i Östergötland.

Jaktpulsen på topp

Det var en kylig morgon, men det är egentligen en faktor som sällan känns av när jaktpulsen är på topp. Vi jagar främst både dovvilt och vildsvin på dessa marker och landskapet är klassiskt för sydöstra Sveriges vilttäta jaktmarker.  Jag drar pass nummer två, ett pass i en skogsholme med åkermark åt ena sidan och snårig terräng åt andra och tät skog i ryggen. Väl på passet, medan jag laddar mitt vapen, lokaliserar jag eventuella förbjudna skjutriktningar och luckor där jag kan skjuta om chansen skulle uppenbara sig.

Drevet går igång och snart hörs både människor och hundar i skogen. En grupp dovvilt dyker upp i skogen bakom mig. De kommer smygandes på knappt 100 meter och stannar snart till. Skogen är mörk vilket försvårar situationen och gör det svårt att urskilja vad som är vad med blotta ögat när dovhjortarna på klassiskt sätt står tätt. 

Jag sätter försiktigt ned mitt ena knä och tar stöd medan jag drar upp Swarovski Z8i 1-8×24 till knappa 5 gångers förstoring. Genom den klara och skarpa siktbilden som den österrikiska tillverkaren erbjuder kan jag urskilja gruppen med knivskarp skärpa. Men innan jag hinner urskilja en skjutbar individ i gruppen hörs skallen från en hund och hjortarna sätter fart genom terrängen. Inget skottläge uppenbarar sig, men jag tänkte att om jag har tur så vill de ta sig över ytan framför mig, men då lär det bli snabba skott.

Skottet går

Jag drar snabbt ner siktet till 1,5 gångers förstoring och aktiverar FLEXCHANGE-ringen genom att trycka på både plus- och minusknappen samtidigt.  Hjortarna har rundat holmen där jag sitter och kommer rusande i grupp. Jag såg redan i skogen att det fanns kalvar med i gruppen, och det dröjer inte länge förrän jag utskilt dem i gruppen. Bössan är avsäkrad och skottet går – en kalv faller. Dovhjortarna splittras något och ger mig chans på inte en, men ytterligare två kalvar med två skott på knappa 70 meter. Med bara ett skott kvar i loppet avstår jag från att fortsätta skjuta, även om jag hade hunnit fälla ännu ett djur i gruppen.

På knappa 10 sekunder är jaktsituationen över med tre vilt i pass. Men under passet dyker ytterligare en grupp dovvilt upp efter att jakten pågått i kanske en timme. De rusar ut på åkermarken snett framför mig och stannar upp och går ihop, tätt, så tätt. Den som är van att jaga dovvilt vet att de ofta gör detta som en försvarsposition. De känner sig trygga tätt tillsammans även om de är i skogen eller ute på öppen mark. Jag går återigen ned på ena knät och drar denna gång upp till maxförstoring med 8 gånger. Hjortarna står på 160–170 meter, avstånd som jag sällan väljer att skjuta på vid drevjakt. Men i detta fall hade jag bra stöd, god förstoring och en knivskarp siktbild. Nu var det bara en skottchans på rätt vilt som skulle uppenbara sig.

En kalv tar ett par steg ut från gruppen och med bra kulfång fallen hjorten med ett välriktat skott. På detta pass föll även tre vildsvin som passerade på kort avstånd, men med denna lilla jaktberättelse ville jag bara ge ett exempel på hur flexibiliteten gav mig chans att fälla sju vilt på ett pass. Med mycket träning och bra utrustning gör dig till en bättre och effektivare skytt, sedan ska bara pusselbitarna falla på plats.

Z8i-serien gör inte ens den mest kräsna besviken. Siktbilden du får, både i siktet vi testat och dess syskonoptik, är skarp från kant till kant. Detta är något som är svårt att fånga genom en kamera, men om man testat under jakt eller i butik så ser man hur bilden i kikarsiktet har en fin skärpa ända ut i kanterna. Där vissa skulle säga att detta är oviktigt, så vill jag på en optik i denna prisklass ha skärpan likt dessa sikten har.

Z8i kommer likt sin föregångare med en tub på 30 mm (1,2 tum) och med sin moderna design gör den sig snygg på vilken bössa som helst. Du kan förinstallera två separata ljuslägen som de själva kallar ”Natt- och dagläge”. Där kan du ställa in två olika ljusinställningar som du snabbt kan skifta emellan, som även kan vara lämpligt om du växlar mellan pass i tät skog eller ute på öppen mark.

Ljusknapparna är gummerade och lättillgängliga på ovansidan. Som jag nämnde tidigare aktiverar och avaktiverar du den lysande ringen genom att hålla in båda ljusregleringsknapparna. Jag hade personligen hellre sett en separat knapp för detta, då jag tampades både en och två gånger med att få till detta när handskarna var på och ena handen runt mitt pistolgrepp. Det är lättare om man använder båda händerna. 

Tillbehör för längre avstånd

Z8i-serien har även getts möjligheten till att med ett knapptryck montera ballistiktorn; både i höjd- och sidled – något som gör ett redan flexibelt kikarsikte till att ge möjligheten till snabba, säkra skott även på längre avstånd.

Z8i 1-8×24 finns med två olika riktmedel, det som vi testat, 4A-IF FLEXCHANGE men även i 4A-l, LD-l och BRT-l. För att summera så faller detta sikte mig personligen i smaken där jaktsituationerna kan vara oberäkneliga och du inte vill tumma på kvaliteten. Prisbilden ligger omkring 22-23 000 kronor i skrivande stund och vill du ha tillbehör såsom ballistiktorn, Throw Lever eller flipplock så erbjuder varje återförsäljare att ta hem detta om det inte finns i lager.

Sammanfattningsvis så är detta ett otroligt bra sikte med ett synfält som vi redan berömt ovan, ett stort förstoringsspann och en skärpa som gör även de mest kräsna mer än nöjda. Att säga att Swarovski Z8i 1-8X24 FLEXCHANGE förgyller jaktupplevelsen känns nästan som en underdrift.

Läs mer på www.swarovskioptik.com

 

Teknisk data:

 • Förstoring: 1-8x
 • Effektiv objektivdiameter (mm): 8,2–24
 • Ögonavstånd (mm): 95
 • Synfältet på 100m (m): 42,5 till 5,3
 • Ljustransmission (%): 93
 • Skymmningsvärden: 2,9–13,9
 • Korrgering/klick mm/100m: 10
 • Max Höjd / Sida / 100 m (m): 2 m
 • Objektiv gänga M 27×0.75
 • Längd: 301 mm.
 • Vikt: 515 g.
 • Garanti: 10 år på optiken och 2 år på elektroniken.
 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2019-01-21

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #8

Den här gången pryds omslaget av vår danske vän Frederik Bülow som i det här numret entusiastiskt berättar om sin lärorika och spännande bockjakt i södra Frankrike, med pilbåge!

Vi har även fått följa med en av Norges främsta jaktprofiler, Kristoffer Clausen, på lockjakt i Polen – och samtidigt fick vi chansen att prova hans nya rådjurspipa, Clausen Roedeercall Pro.

Felix Frey var nyligen det blågula hoppet i Hobie Fishing Worlds, en av världens mest prestigefyllda tävlingar, som ofta räknas som VM i kajakfiske. Magasin Vildmarken fick en pratstund med honom vid hemkomsten. Skytte är en färskvara och vi har bland annat tittat närmare på Blaser R8 .22-kit, en produkt som skapar nya möjligheter för övningsskytte och inte minst kostnadseffektiv mängdträning. Dessutom har vi träffat Magnus Berg som tipsade om hur man kan vässa sitt hagelskytte. Skotträning var även temat då Mattias Westerlund delade med sig av sina kunskaper gällande våra fyrbenta vänner, nämligen hundarna. Dessutom blir det i vanlig ordning god mat och recept från det vilda.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com