Swarovski Optik EL Range 32 – en smart och lätt följeslagare

Under förra året testade vi nya Swarovski EL Range TA 8×42. Redan nu knappa året senare lanserar de en kompakt modell av samma kikare, EL Range 32. Vi på redaktionen kunde knappt vänta på att lägga vantarna på denna skönhet inför bockjaktspremiären.
Under förra året testade vi nya Swarovski EL Range TA 8×42. Redan nu knappa året senare lanserar de en kompakt modell av samma kikare, EL Range 32. Vi på redaktionen kunde knappt vänta på att lägga vantarna på denna skönhet inför bockjaktspremiären.
2023-09-30

Swarovski Optik EL Range 32 – en smart och lätt följeslagare

Under förra året testade vi nya Swarovski EL Range TA 8×42. Redan nu knappa året senare lanserar de en kompakt modell av samma kikare, EL Range 32. Vi på redaktionen kunde knappt vänta på att lägga vantarna på denna skönhet inför bockjaktspremiären.

Handkikare är ett ovärderligt verktyg för nästan alla typer av jakt och att kombinera detta med en smart avståndsmätare är verkligen pricken över i:et. Dock innebär handkikare av högsta kvalitet med inbyggd avståndsmätare helt klart en extra vikt. Och den tidigare modellen, 8×42 (som även finns som 10×42) har av förklarliga skäl en extra vikt jämfört med en traditionell handkikare. Vid rörlig jakt räknas varje gram och detta är något som Swarovski Optik tycks ha haft i åtanke när de har designat sin nya EL Range 32 TA. Vikten den är nämligen endast 685 gram. Kikare som är otympliga och tunga kan få en att dra sig för att ta med den ut, men 32:an är trots sin storlek kraftfull nog för att kunna utföra stordåd ute på jakten, bilturen eller när man behöver spana ut över jaktmarkerna.

Förstoringen är fortfarande densamma (8 gånger), medan storleken är mindre och frontlinsen likaså. Ljusinsläppet är möjligtvis något lägre än hos dess storebror, men Swarovski Optik har lagt ribban väldigt högt redan innan så jag upplevde definitivt att den förlängde jaktkvällen tillräckligt mycket med sitt utmärkta ljusinsläpp.

Jag har själv en gedigen kroppshydda och händer därtill, och den största ergonomiska skillnaden är att kikaren bara har en brygga, som utformats för förbättrad hantering för större händer. Men den har även fått möjlighet att mäta avstånd med både höger och vänster hand. Den har alltså två knappar på toppen med samma funktion. Väldigt smidigt!

El Range 32

En verklig revolution

EL Range 32 är utrustad med en inbyggd kompass och kombinerat med funktionen Tracking Assistant (förkortat som “TA”) har den möjlighet att utföra något som är helt unikt för en avståndsmätare. Den skapar nämligen en markering på kartan i EL Range-appen där dina senaste mätningar har gjorts. Denna egenskap innebär en verklig revolution – och oavsett om du ägnar dig åt fågeljakt, bergsklättring, eller deltar på en drevjakt så är denna funktion snabbt ovärderlig. Tänk dig att du befinner dig i Norrland i jakt på tjäder. Snön virvlar runt dig och du står på skidorna i den pudriga snön. Du upptäcker en tjäder i ett träd uppe på en höjd, cirka 240 meter bort.

Efter att ha mätt avståndet till trädtoppen där fågeln sitter – en av många toppar – avlossar du ditt skott. Nu är det dags att hitta bytet. Här kommer appen på din telefon eller den inbyggda “vägvisaren” i kikaren till stor nytta. Den kommer att guida dig till den plats där din senaste mätning gjordes och underlätta sökandet efter ditt byte rejält, en funktion som lämpar sig bra för många typer av jakt. Värt att nämna är att en kalibrering av kikaren är av största vikt innan du ger dig ut på jakt för att få en exakt positionering.

Den inbyggda laseravståndsmätaren är extremt snabb och exakt från nio meter ända upp till 1 500 meter jämfört med den större modellen som mäter från tio till 2 000 meter. Snabbheten gör sig påmind även på längre avstånd. Detta är något som uppskattas extra mycket av mig som pysslar lite med långhållsskytte och även har provat på jakt på extrema avstånd. Och när du har ett avstånd projicerat framför det högra ögat på en halv sekund finns det inget att klaga på. Kikaren kommer med tillbehör som exempelvis ett justerbart pannstöd som låter dig stabilisera handkikaren med hjälp av just pannan.

Ställ in din individuella synskärpa

EL Range är relativt lätt och har en trevlig yta av naturgummi som säkerställer ett bra grepp. Det första man gör innan användning är att göra en fokus- och dioptriinställning. Ett tips är att gå ut och ta fokus på något med tydliga konturer, exempelvis ett träd. Stäng ena frontlocket och justera dioptriinställningen för displayen i det ena ögat – och gör sedan om proceduren med det andra ögat för att ställa in din individuella synskärpa. Då är du helt säker på att kikaren är justerad för just dina ögon – och du är förvissad om att du inte går miste om bildkvaliteten du förtjänar.
Knivskarp ända ut i kanterna

EL Range ger en knivskarp bild ända ut i kanterna och har en enorm ljustransmission på 90 %, som till fullo låter dig nyttja det sista ljuset. Swarovski behöver väl knappast någon större presentation när det kommer till kvalitetsoptik och är du på jakt efter marknadsledande kvalitet så är det denna som gäller. Tanken föresvävade mig för en sekund, men sedan insåg jag att det är omöjligt att försöka fånga dess skärpa och bildåtergivning av naturen med alla dess färger och detaljer. Besök gärna din närmaste återförsäljare så kommer du förstå exakt vad jag pratar om, ifall du inte redan gjort det!

De digitala funktionerna stoppar dock inte där. Genom att koppla ihop den med din mobiltelefon ges möjligheten till att räkna ut ballistiska kurvor med ammunitionen du väljer (även för handladdning). Detta är en väldigt bra grej för dig som jagar eller precisionsskjuter på längre håll än 100 meter. Du får, efter att du angett dina ballistiska data i appen, avståndet presenterat i sällskap av antal klick du bör justera på kikarsiktet för en precis träff. Och då har handkikaren dessutom också tagit såväl vinkel som temperatur i beaktning. Ett fantastiskt hjälpmedel!

El Range 32

Komplett optiskt paket

32 mm-modellen kombinerar alla de välbekanta EL Range-funktionerna, som avstånds-/vinkelmätning och Tracking Assistant, i ett komplett optiskt och elektroniskt paket som endast väger 680 gram (10 x förstoring) eller 685 gram (8 x förstoring). Intervallet för avståndsmätning sträcker sig från nio meter ända upp till 1 500 meter med hög precision.

Det här en klockren produkt som redaktionen varmt kan rekommendera och som kommer vara en trogen följeslagare i framtiden.

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Prylar

Pryltips: Caldwell Claymore

Caldwell Claymore ger alla fördelar med en elektrisk lerduvekastare utan att man behöver bära runt ett tungt batteri. Denna lätthanterade, fotmanövrerade, manuella enhet kan kasta