SverigeGäddan kombinerar nytta med nöje: ”Vill ge tillbaka till fisket”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2022-05-11

SverigeGäddan kombinerar nytta med nöje: ”Vill ge tillbaka till fisket”

Den 4 juni är det dags för den åttonde upplagan av SverigeGäddan, en fisketävling där nytta kombineras med nöje. Prisbordet går nämligen tillbaka till landets fiskare och nästa generation fiskare.    

– Det är ett fritidsintresse som ger så mycket glädje, upplevelser, respekt för naturen och så vidare, säger Jesper Nilsson-Sköld, sponsoransvarig för SverigeGäddan. 

2018 började några fiskeintresserade kompisar fundera på hur man under trevliga former skulle kunna ge tillbaka något till fisket. Snart kläcktes en idé om en tävling där intäkterna oavkortat skulle gå till Sportfiskarna. Årets tävlingar blir den åttonde och nionde i ordningen och reglerna är enkla.

– Deltagarna fiskar i sina hemmavatten, och rapportering av fisk sker via Messenger. På tävlingsdagen, som sträcker sig mellan 08.00-16.00, skickar vi ut ett nummer klockan 07.55. Det numret ska vara synligt på de bilder som rapporteras in till oss, säger Jesper Nilsson-Sköld, sponsoransvarig för SverigeGäddan.

Och fortsätter: 

– När numret är publicerat och tiden är kommen är det bara köra på. Gäddor över 60 cm är godkända, och den sammanlagda längden på ditt lags tre längsta gäddor blir det slutliga resultatet. 

Tillgängligt för många

Deltagarna väljer själva var de vill fiska, något som gör tävlingen tillgänglig för väldigt många.

– Absolut, deltagarna väljer helt själva, men förbud och lokala regler ska självklart följas, säger han.

– Som mest har vi haft 354 deltagande lag. Valfriheten gällande vatten samt att deltagarna inte ens behöver tillgång till båt för att delta bidrar säkerligen väldigt mycket till att tävlingen blivit så populär. 

Ger mycket tillbaka

Prisbordet kan i förlängningen rendera i exempelvis fiskedagar riktade till barnen, ett annat ändamål kan vara utbildningar av ungdomsledare. Jesper berättar att det känns jättebra att kunna göra en insats för nästa generation.

– När man själv har fiskat i hela sitt liv så vill man ju ge barnen och ungdomarna chansen att antingen utöka sina kunskaper eller helt enkelt upptäcka fisket.

Vad har ni fått för respons genom åren?

– Responsen har varit jättebra, mycket lovord! En annan bra respons är när vi ser lag som återkommer flera tävlingar i rad, det är ett bevis på att det vi gör fungerar. Övrig respons har varit i form av exempelvis önskemål om nya tävlingsupplägg, och sådant har vi i bakhuvudet när vi pratar om hur vi ska komma framåt med tävlingen, säger Jesper som även vill rikta ett stort tack till deltagare och sponsorer. 

– Ni ger oss förutsättningar och möjligheter att fortsätta. Även Kim och Patrik ska ha stort tack, vi är ett sjukt grymt team! 

Anmäl er här

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Nyheter

Man hittad död i jakttorn

Runt 9-snåret i morse larmades polisen om att en man hade hittats död i ett jakttorn i Jönköpings län. Polisen är på plats, men i

Nyheter

Manifestationer mot rådande rovdjurspolitik

Gävleborg har en av landets högsta koncentration av varg och stammen har blivit ännu större de senaste åren, trots riksdagsbeslut om det motsatta. Nu planerar

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.