Svältande älgar i nationalpark kan leda till skyddsjakt

2021-04-26

Svältande älgar i nationalpark kan leda till skyddsjakt

I drygt 25 år har delar av Haparanda skärgård klassats som nationalpark. Sedan dess har jakt förbjudits där, men efter rapporter om svältande älgar öppnar länsstyrelsen nu upp för eventuell skyddsjakt i framtiden.

SVT Nyheter Norrbotten rapporterar om situationen på öarna Sandskär och Sekarö-Furö där flera älgar förmodats ha svultit till döds – och där det i många fall varit tydligt att de letar efter mat.

– Betet är begränsat eftersom det är en liten ö i förhållande till älgstammen. Älgarna är i väldigt dåligt skick, säger Erik Granerot, enhetschef för länsstyrelsens naturförvaltningsenhet, till SVT.

I intervjun med SVT tillägger Granerot att en lösning vore att genomföra en skyddsjakt för att ta ner stammen på lämplig nivå.

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Hund

Hundarna som räddar liv

Benbrott, turistande skidåkare på vift och laviner är vardag för våra fjällräddare – och troget vid sida har de sina hundar. Vildmarken fick en pratstund

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

GRATIS NYCKELRING

GRATIS NYCKELRING

Håll koll på det viktigaste med Vildmarkens broderade nyckelring! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och nyckelringen är din!
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.