Ad

SVA söker hjälp från jägare till nytt forskningsprojekt

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, behöver hjälp från jägarkåren till ett forskningsprojekt som syftar till att undersöka förekomsten av ehec-bakterier bland de svenska hjortdjuren.

Svensk Jakt rapporterar om forskningsprojektet där insamlingen i Sverige är en del i ett större, europeiskt forskningsprogram. I artikeln står att läsa att människor kan smittas genom livsmedel, eller vid kontakt med nötkreatur, idisslare, och kan i förlängningen bland annat ge allvarliga magsjukdomar hos barn.

I Europa har det redan förekommit utbrott som kan kopplas till livsmedel från hjortdjur. I ett pressmeddelande skriver Statens veterinärmedicinska anstalt att man inte känner till något liknande ehec-fall i Sverige, men SVA vill ändå undersöka förekomsten av ehec-bakterier hos hjortdjuren.
– Man kan säga att det ligger vid sidan om vår ordinarie övervakning av sjukdomar hos vilt, men vi på viltsektionen är ändå inkopplade för att hjälpa till med kontakter och rutiner för insamlingen av prover, säger Erik Ågren från SVA:s viltsektion, till Svensk Jakt.

Första steget är att samla in avföringsprover från hjortdjur och ifall man som jägare vill bidra till forskningen så hittar man mer information här.

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2020-07-31

Se även ...

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.