Ad

Jakthundar främjar hälsan

En avhandling av Kati Heinonen från universitet i Jyväskylä visar att innehav av en jakthund gör gott både för hälsan och det psykiska välmåendet och att hundägarna mår bättre jämfört med den finska befolkningen i övrigt.

jakthundar

Granholmens Cajsa. Foto: Staffan Johansson

Drygt 1800 personer var med i undersökningen och av dessa hade 59 procent en jakthund. Hela 99 av hundra tillfrågade ansåg att deras jakthund gjorde dem mer aktivt fysiskt. 82 procent ansåg att deras innehav av jakthund bidrog till en bättre hälsa.

Undersökningar visar att fler positiva svar kom från kvinnor än män.
Vidare i avhandlingen skriver Heinonen att välfärdseffekterna av jakt knappast har undersökts tidigare, detta trots att cirka sex procent av Finlands befolkning jagar.

Källor: Tidningen Jägaren och jaktochjagare.se

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2018-04-04

Se även ...

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Som prenumerant kan du även få erbjudanden från Vildmarkens samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.