Ad

Jakthundar främjar hälsan

En avhandling av Kati Heinonen från universitet i Jyväskylä visar att innehav av en jakthund gör gott både för hälsan och det psykiska välmåendet och att hundägarna mår bättre jämfört med den finska befolkningen i övrigt.

jakthundar

Granholmens Cajsa. Foto: Staffan Johansson

Drygt 1800 personer var med i undersökningen och av dessa hade 59 procent en jakthund. Hela 99 av hundra tillfrågade ansåg att deras jakthund gjorde dem mer aktivt fysiskt. 82 procent ansåg att deras innehav av jakthund bidrog till en bättre hälsa.

Undersökningar visar att fler positiva svar kom från kvinnor än män.
Vidare i avhandlingen skriver Heinonen att välfärdseffekterna av jakt knappast har undersökts tidigare, detta trots att cirka sex procent av Finlands befolkning jagar.

Källor: Tidningen Jägaren och jaktochjagare.se

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2018-04-04

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #8

Den här gången pryds omslaget av vår danske vän Frederik Bülow som i det här numret entusiastiskt berättar om sin lärorika och spännande bockjakt i södra Frankrike, med pilbåge!

Vi har även fått följa med en av Norges främsta jaktprofiler, Kristoffer Clausen, på lockjakt i Polen – och samtidigt fick vi chansen att prova hans nya rådjurspipa, Clausen Roedeercall Pro.

Felix Frey var nyligen det blågula hoppet i Hobie Fishing Worlds, en av världens mest prestigefyllda tävlingar, som ofta räknas som VM i kajakfiske. Magasin Vildmarken fick en pratstund med honom vid hemkomsten. Skytte är en färskvara och vi har bland annat tittat närmare på Blaser R8 .22-kit, en produkt som skapar nya möjligheter för övningsskytte och inte minst kostnadseffektiv mängdträning. Dessutom har vi träffat Magnus Berg som tipsade om hur man kan vässa sitt hagelskytte. Skotträning var även temat då Mattias Westerlund delade med sig av sina kunskaper gällande våra fyrbenta vänner, nämligen hundarna. Dessutom blir det i vanlig ordning god mat och recept från det vilda.
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com