Stort utbrott av afrikansk svinpest i Estland

2021-08-10

Stort utbrott av afrikansk svinpest i Estland

Foto: Danny Kroon/Unsplash

2 000 grisar smittade av afrikansk svinpest har upptäckts på en gård i norra Estland. Situationen förbryllar och oroar, detta eftersom sjukdomen i princip varit utrotad i Estland under några års tid.

Jakt & Jägare rapporterar om utbrottet där ungefär 2 000 djur konstaterats smittade. För 6–7 år sedan lade Estland ner stora resurser för att få kontroll på sjukdomen, en satsning som gav resultat. Mellan mars 2019 och juli 2020 upptäcktes inga nya fall, men i augusti 2020 testades det åter positivt.

Jakt & Jägare har talat med en jägare i Estland som berättade att både jägare och forskare blivit överraskade genom åren.

– Ibland är det svårt att förstå varför sjukdomen sprids på vissa platser men inte på andra, säger han till Jakt & Jägare och nämner ön Dagö som exempel. En ö som är förskonad från svinpesten, trots att där huserar ungefär 8 000 människor.
– En annan sak som är konstig är att sjukdomen plötsligt försvinner. Vi hade inte ett fall på närstan två år. I Sverige vet jag att man rapporterar mycket om utvecklingen i Tyskland men ni ska se upp minst lika med smittsituationen i Baltikum, säger han till Jakt & Jägare. 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter