Ad

Stort intresse för Garmin Archery Open 

Den första upplagan av Garmin Archery Open har gått av stapeln. Bågtävlingen arrangerades av Garmin, ProArchery och Ulkeröd Gård i nordöstra Bohuslän dit 50 deltagare åkte för att tävla i de varma och vackra skogarna. Med ett lyckat första arrangemang tar de nu sikte mot framtiden.

– Vi har redan flera anmälningar klara till nästa år vilket känns mycket stimulerande, säger Marcus Bjärneroth, Garmins Nordiska Marknadsdirektör.

Denna soliga tisdagsmorgon började med samling och tävlingsinformation på trappan till Ulkeröd Gårds huvudbyggnad med restaurang Ekbacken. Tävlingen var uppdelad i tre delar; en runda innan lunch med 15 mål, sedan utsökt lunch med flankstek och primörer, sedan ut i solen igen för att köra en runda till. Efter det var det final för dem som hade kvalificerat sig. 

Historia möter modern teknik

Det fanns de som tävlade med långbåge, vilket för tankarna till medeltiden med vackra, slanka och långa bågar som andas historia och konservatism. Det fanns även sammansatta bågar som mest påminner om asiatiska bågar i tre delar. Men den absolut mest populära bågen på tävlingen var compound-bågarna, det vill säga en tekniskt mycket avancerad och effektiv båge med flera hjul för att jämt fördela kraften från båge till pil så att den inte flexar utan accelererar jämt med kontrollerat energiflöde – något som gör den väldigt lämplig för jakt.

Vill verka för fortbildning

Garmin, som normalt sett är välkända för sina hundpejlar i jaktsammanhang, har även ett nytt sikte för bågjakt med inbyggt avståndsmätare och siktjustering för säkrare och snabbare skott. Denna är även kopplade till deras senaste klockor. 

– Jag tror att bågjakt har en naturlig del i vår svenska viltvård och denna tävling är ett naturligt steg i att verka för fortbildning och träning med just båge, under realistiska förhållanden, förklarar Marcus Bjärneroth.

Det blev en väldigt lyckad tävling med fina prestationer och deltagarna var nöjda med det varierande och utmanande upplägget.

– Absolut den bästa tävlingen jag någonsin varit på. Absolut europanivå, helt enkelt, säger Ulf Eriksson, från Arvika Archery som lyckades vinna sin klass. 

Marcus Bjärneroth gratulerar Ulf Ericsson som vinner ett Garmin bågsikte, och kommenterar: – Jag tror att bågjakt har en naturlig del i vår svenska viltvård och denna tävling är ett naturligt steg i att verka för fortbildning och träning med just båge, under realistiska förhalanden.

Större, starkare och bättre

Trots lovorden ser arrangörerna dock fram emot utveckling.

– Vi kommer nästa år göra det till två dagar och lägga det på en helg. Vi kan också bli bättre med logistik och information, förklarar Peter Leijon från ProArchery som för övrigt kan titulera sig som världsmästare i proffsklassen i just bågskytte 2014 i Argentina.

Marcus Bjärneroth håller med.

– En del av vårt DNA är att alltid sträva att bli bättre och ”slå” gårdagen, i sann Beat Yesterday- anda. Så håll utkik efter information om nästa års tävling och anmäl dig så fort du kan om du är intresserad av bågskytte, avslutar han.

 

 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-07-11

Se även ...

Magasin Vildmarken #10

Just nu växlas arbetsdagarna med jaktdagarna, men i vårt fall går de oftast hand i hand. Den här månaden har vi nämligen kombinerat nytta med nöje genom att nyttja Jämtlands älgskogar till att testa några tekniska lösningar som gör jakten roligare, säkrare och kanske dessutom även mer effektiv. Vi har bland annat testat K9rec, en kameraväst som gör det möjligt att få se hur hunden arbetar i skogen när den är bortom synhåll för oss!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.