Ad

Stor ökning vad gäller vildsvinsavskjutningen

Jägarnas avskjutningsrapporter är nu ute och visar att de hörsammat uppmaningen gällande vildsvin. Enligt rapporterna har vildsvinsavskjutningen nämligen ökat med hela 30 procent på ett år.

 

I ett pressmeddelande ger riksjaktvårdskonsulenten Daniel Ligné några förklaringar till ökningen:

– Dels ökar kunskapen om hur man jagar vildsvin på ett effektivt sätt, dels har det varit ollonår på vissa håll i landet vilket medfört att stammen ökat, dels har jägarna fått tillgång till nya verktyg i jakten som exempelvis mörkersikten, säger han.

Avskjutningen har gått från 112 000 stycken vildsvin 2018–2019 till 146 000 stycken 2019–2020. Ligné tillägger dock att viltförvaltningen måste ses i ett längre tidsperspektiv än ett år.

– Ofta framförs synpunkter på att vi inte jagar tillräckligt med vildsvin. Dessa siffror talar klarspråk. Jägarna tar ansvar och ska ha beröm för det de uträttar. Ska vi bli ännu effektivare behövs ett ännu bättre samarbete med lantbruket, säger Daniel Ligné i ett pressmeddelande.

Avslutningsvis trycker han på behovet som jägarna har att få avsättning för köttet som ännu ett incitament för ökat jakt. Ett system där jägarna ska kunna sälja kött direkt till konsumenter har aviserats av regeringen, men ännu inte realiserats.

– När jägarnas egna frysboxar är fulla och de inte får sälja köttet slutar många att jaga. Ingen jägare vill skjuta djur och gräva ned ett klimatsmart och gott kött. Vi uppmanar därför myndigheterna att verkligen jobba på med reglerna så att jägarna får sälja vildsvinskött. Behovet har blivit ännu tydligare nu när avskjutningen ökat så mycket, avslutar Daniel Ligné.

Källa: Svensk Jakt

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2020-10-14

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #10

Just nu växlas arbetsdagarna med jaktdagarna, men i vårt fall går de oftast hand i hand. Den här månaden har vi nämligen kombinerat nytta med nöje genom att nyttja Jämtlands älgskogar till att testa några tekniska lösningar som gör jakten roligare, säkrare och kanske dessutom även mer effektiv. Vi har bland annat testat K9rec, en kameraväst som gör det möjligt att få se hur hunden arbetar i skogen när den är bortom synhåll för oss!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.