Stefanie Lea Paulsen lockas av gåsjakten

2019-01-07

Stefanie Lea Paulsen lockas av gåsjakten

För danskan Stefanie Lea Paulsen stod det tidigt klart att det var naturen och senare jakt som hon ville ägna sitt liv åt. Både genom sin profession i DK WAI och som fritidssyssla lever hon för att locka och jaga gäss – en svår uppgift som kräver ständiga justeringar.

– Det är en stor utmaning och det är därför folk tycker om det så mycket, Stefanie Lea Paulsen.

Intresset för skog och natur väcktes tidigt för Stefanie Lea Paulsen. Hon berättar att hon fick följa med sin pappa ut på jakt och fisketurer redan i småbarnsåldern. Passionens låga var väckt och snart kunde hennes föräldrar inte hålla henne inne längre. 

– Efter skolan gick jag ut och sedan var jag ute hela dagen tills det blev mörkt, berättar hon.

Hon berättar att saker och ting förändrades då en flicka blev mördad i området där hon brukade tillbringa mycket tid. Hennes föräldrar förbjöd henne då att fortsätta som tidigare, men kärleken till naturen och jakten var cementerad. Kickarna kommer fortfarande med jämna mellanrum. För sju år sedan kom hon i till exempel i kontakt med bågjakt, någon hon älskade från första stund. Intensiteten i skogen som uppstår när det bara är hon och djuret är något alldeles särskilt. 

– Det är speciellt när du är helt ensam i skogen och du kommer riktigt nära, något du måste vara för att skjuta dem. Det giller jag mest och det ligger mycket träning bakom, säger hon.

– Gåsjakt och alla andra jakter jag är ute på är väldigt spännande, men det här är något annat och något som ger mig total sinnesfrid.

Intresset för bågjakt växer snabbt i Danmark och numera kan man skjuta ”Big game” där. Och Stefanie står för evigt med i historieböckerna.

– Jag var den första kvinnan, rättare sagt den första över huvud taget, som sköt en dovhjort med pil och båge i Danmark, säger hon.

”The DK WAI-way”

Stefanies namn är nära förknippat med gåsjakt, en jaktform som hon berättar att man aldrig kan få nog av. Hennes pappa var med och grundade DK WAI i Danmark – ett företag som bidrar med både know-how och utrustning, bland annat inom gåsjakten. För tolv år sedan var det stora problem inom gåsjakten med för mycket hagel i kroppen på de skjutna fåglarna. Stefanie berättar att de i Holland till exempel stängde ner jakten helt. Det fanns stora problem i Danmark med och vid tidpunkten beslutades det om att de hade två år på sig att få bukt på problemen. Det danska jägarförbundet ringde då upp hennes pappa Dennis och farbror Erik eftersom de kunde gåsjakt utan och innan.

– Därefter startade de företaget, berättar Stefanie Lea Paulsen.

Vad gjorde de där i början?

– De höll i föreläsningar och undervisade folk i gåsjakt. I början köptes utrustning in från USA, men sedan började de producera själva.

Effekten lät inte vänta på sig. Siffrorna blev snabbt bättre och DK WAI blev en ”game changer” inom branschen.

– De ändrade sätt och metod för att jaga gås i Danmark. Numera jagar nästan alla ”the DK WAI-way”, säger hon.

Ständig utveckling

Stefanie började först jobba lite vid sidan om i företaget som frilansare. Numera är hon delägare och är glad att vara med om en resa och en bransch som kräver ständig utveckling. Som exempel drar hon jakten på den vitkindade gåsen.

– Det blev nyligen tillåtet att jaga den i Danmark. Vi kände inte till så mycket om det och därför var vi tvungna att komma på ett nytt sätt gällande hur man jagar dem, säger Stefanie Lea Paulsen och fortsätter:

– Vi utvecklade då en ny metod och tillverkade även ny utrustning anpassade till den vitkindade gåsen. 

Njuter av konversationen

Hon berättar att hon lärde sig locka av sin pappa och farbror Eric. Locka är en konstform hon verkligen gillar och hon njuter av upplevelsen när hon märker att hon och gässen når varandra och kommunicerar och konverserar.

– Det är underbart att se när de vänder sig om och responderar. Det är den bästa känslan och väldigt spännande, säger Stefanie och berättar att gäss är väldigt intelligenta, något som i alla högsta grad bidrar till utmaningen.

Är du musikalisk?

– Haha, nej inte alls, men det här är helt annorlunda för de föredrar om man låter illa. Gässen gillar det så, säger Stefanie och skrattar.

Lockpipor är en helt ny vetenskap och något man aldrig behärskar till fullo, berättar Stefanie. Och hon avslöjar att företaget nu har tre nya lockpipor på gång som är skräddarsydda beroende på om man är barn eller lite yngre, kvinna eller man – alltså helt enkelt beroende på vilken ton som vanligtvis kommer ut genom munnen. 

Den varma sommaren gjorde gåsjakten mer problematisk än vad det brukar. Men en lyckad gåsjakt gåsjakt beror på många faktorer, berättar Stefanie. 

– Det beror helt på förutsättningarna och vilken dag det är. På en svår dag, exempelvis en vindstilla dag med hög sol, så kan en 5-6 gäss vara en god prestation, säger Stefanie Lea Paulsen.

Hur hittar man gässen?

Det är mycket förberedelser. Och sedan ringer det ju även bönder ibland och berättar att de har gäss på markerna och behöver hjälp.                                                                                                     

 

Familjetraditionen fortsätter

Och traditionen med jakt inom familjen fortsätter. Numera är även hennes två söner med ute i skog och mark. 

– Min äldsta son har helt enkelt jakten i blodet. Jag har aldrig tvingat honom att göra någonting utan han är precis som jag var som barn.

Precis som i Stefanies fall fick han följa med Dennis ut i skogen. En speciell händelse gjorde att Stefanie förstod att sonen delade hennes passion för jakten. 

– När han var 1 och ett halvt år gammal var han ute med min pappa och satt på hans axlar och gick ut i skogen. Han hade en liten pistol med sig som han låtsades skjuta. När de såg fasanerna kände min pappa att min sons ben började skaka. Då förstod jag, säger hon.

Hur är den andra sonen då när det kommer till jakt?

– Den andra sonen är mer ”vanligt” intresserad. När vi är ute på gåsjakt så använder vi honom bland annat som lockare för det är han väldigt bra på. 

Under 2019 väntar nya lockelser och upplevelser för Stefanie Lea Paulsen med familj. Något drömresemål har hon svårt att nämna på rak arm, men planer och önskemål finns. 

– Jag åker på familjetripp med min pappa och mina söner till Sydamerika i oktober för att skjuta gäss och duvor. Sedan skulle jag även vilja prova på att jaga snögås i USA. Det vore något det, avslutar Stefanie Lea Paulsen.

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Viltrecept

Lucas Eriksson lagar: Viltsushi med sting

Lucas Eriksson bjuder den här gången på sushi utöver det vanliga. När han skulle ta sig an den japanska klassikern så valde han nämligen att

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!