Steel Action

2019-03-11

Steel Action

Vapen i fokus: Steel Action

Under 2018 dök det upp ett nytt jaktvapen på den svenska marknaden. Vapnet heter Steel Action och tillverkas småskaligt i Tyskland. Tobias Åberg ger den en presentation!

Allmänt

Det första intrycket jägare brukar få när de känner på en Steel Action är att det är ett rejält vapen som ger ett gediget intryck. Hela vapnet är byggt av metall och trä, den enda detaljen som är av plast är bottenplattan i magasinet. Kolven är av klassisk rak modell vilket ger en bra rekylupptagning. Steel Action erbjuder fyra olika kvaliteter av valnöt till kolven, samt ett kolvalternativ som erbjuder rakt pistolgrepp och höjd- och längdjustering av stocken. Samtliga vapen levereras med M15x1-gänga på pipan, samt två stycken magasin i metall. Magasinen är av krysstyp och rymmer fem patroner i de flesta kalibrar.

Låda

Steel Action finns i två modeller; HS och HM. Steel Action HS är en kortare låda för kalibrar med kort hylsa, som .308 Win, 6,5 Creedmoore, 243 Win med flera. Steel Action HM har lång låda och i denna modell kan man få de flesta andra kalibrar; till exempel .270 Win, .30-06, .300 Win.Mag, 9,3×62 med flera. Uppe på lådan finns det fasta klackar för fäste av kikarsikte. Detta är Picatinny-klackar vilket gör att det finns ett stort utbud av fäste i alla prisklasser på marknaden.

Mekanism

Mekanismen är av rakrepeterande typ vilket gör att slutstycket endast behöver föras rakt bakåt och rakt fram igen vid omladdning. Slutstyckesgången är extremt mjuk och fin.

Vapnen har uppspännarsäkring som gör att slagstiftet spänns först när man osäkrar vapnet. Detta innebär att vapnet i säkrat läge är helt ofarligt och inte går att avfyra. Säkringen sitter lägst bak på slutstycket och är enkel att komma åt med tummen.

Om man vill ta ut slutstycket från vapnet finns det två olika spärrar man måste hålla in. Detta är mycket bra då det försvårar att man ofrivilligt tappar slutstycket om man skulle komma åt en spärr, då man går med slutstycket utdraget vid till exempel passutställningar. Slutstycket har ett roterande huvud som låser i pipan med klackar.

Trycket

En trevlig detalj med trycket är att det är justerbart och detta kan göras av användaren själv utan besök hos vapensmeden. Med den medföljande nyckeln kan man justera trycket mellan 500-2500 gram och trycket är rent och fint.

Gott intryck

Efter att ha jagat med en Steel Action HM i kaliber 9,3×62 samt en Steel Action HS med MX stock i kaliber .308 Win nu under jaktsäsongen kan jag bara konstatera att jag är mycket nöjd. Vapnen är välbalanserade och skjuter med mycket bra precision. Längden på originalkolven på min 9,3×62 passade mig inte utan att jag fick korta ner den någon centimeter vilket jag gjorde i samband med att jag monterade på en justerbar kolvkam.

Vad som sticker ut med vapnet är den extremt fina slutstyckesgången. Det är som en kompis sade till mig när han testade vapnet: ”Det är som att putta på en isbit i en het stekpanna”. 

Mina tidigare vapen var av typen att man kunde byta pipa. Dessa vapen har fast pipa, något jag upplever som både en för- och nackdel. 

När jag först skaffade mig mitt förra vapen fyllde jag vapenskåpet med pipor i olika kalibrar, bara för att senare konstatera att jag bara använde två av dem. Det slutade med att jag skaffade en kolv till och sålde alla pipor jag inte använde och att jag hade två kompletta vapen i skåpet. Trots att det bara tog någon minut att byta pipa och sikte så var jag ändå bekväm av mig och jag tyckte det var en fördel med att ha två kompletta vapen stående. MEN vad jag verkligen gillade med att kunna byta pipa var det faktum att när man skulle resa så kunde man göra med ett delat vapen vilket ger en kortare vapenkoffert, något jag saknar numera. Å andra sidan så är det säkert så att den fasta pipan på Steel Action bidrar till den mycket fina precisionen. 

En annan sak jag gillar skarpt är möjligheten att själv kunna justera trycket, så att det passar mig på bästa vis. Det är en trevlig finess på Steel Action.

Priset

Om man väljer standard grade 1-kolv kostar Steel Action HS 27 900 kronor och Steel Action HM 29 900 kronor. Man kan sedan uppgradera kvaliteten på kolven till grade 4 alternativt byta ut kolven med modell MX som är en laminatstock med rakt pistolgrepp och justerbar höjd och längd.

Svensk grossist för Steel Action är Holmgrens Vapen i Vinslöv och vill man veta mer kan man kontakta dem på 044-80001 eller info@holmgrensvapen.se

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Prylar

Pryltips: Caldwell Claymore

Caldwell Claymore ger alla fördelar med en elektrisk lerduvekastare utan att man behöver bära runt ett tungt batteri. Denna lätthanterade, fotmanövrerade, manuella enhet kan kasta