Statistik från SCB: Uppsving för vapen- och ammunitionsindustrin

2021-03-11

Statistik från SCB: Uppsving för vapen- och ammunitionsindustrin

Pandemin har slagit hårt mot många branscher, men andra, däribland vapen- och ammunitionsindustrin, fick ett rejält uppsving under fjolåret.

Färsk statistik från Statistiska centralbyrån visar, föga överraskande, att 2020 var ett tufft år för många branscher. Näringslivets omsättning föll med 302 miljarder – en minskning med tre procent sedan 2019.

– Särskilt tufft var det för nöjes- och temaparkerna. De tappade 80 procent av sin omsättning. Även researrangörer, resebyråer, flygbolag med reguljär passagerartrafik och biografer hade det tungt, säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Men det finns även exempel på branscher som gått ovanligt stark med de nya förutsättningarna.

– Den bransch som gick starkast under 2020 var budbils- och kurirföretag, som ökade med 87 procent. Man kan tänka sig att det beror på ökad näthandel och leveranser av mat från restauranger. Men även cykelaffärer och utgivare av dataspel gick starkt, säger Daniel Lennartsson.

Även vapen- och ammunitionsindustrin gick starkt och ökade med hela 33 procent. Lars Martinsson, vd på Jaktia, kommenterade uppgången i en intervju med TV4 Nyheterna:  

–  Alla ville vara hemma och spendera pengar i Sverige. Man ville vara ute i naturen, man ville vara ute på skjutbanorna, man har varit ute och jagat och helt enkelt spenderat mer tid i skog och mark – och därmed också bytt upp sig till dyrare vapen och dyrare optik.

Fotnot: Statistiken bygger på data från momsregistret och endast branscher som omsatte minst en miljard kronor 2019 är med i sammanställningen. Statistiken avser företagssektorn, offentliga och ideella organisationer ingår inte.

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under