Ad

Stafettprofilen: Mona Olsen

Magasin Vildmarken vill lära känna jägarkåren lite bättre och därför har vi skickat ut en stafettpinne – och så får vi se om vi någonsin kommer i mål! Den här gången lämnade Ove Assarsson över till Mona Olsen – och henne kan ni lära känna bättre nedan. [Text: Magnus Skoglund, foto: Privat]

Namn: Mona Olsen

Ålder: 46 år

Bor: Härland, Norge

Gör: Tyvärr sjukpensionär i förtid.

 

Beskriv dig själv med tre ord: 

Ihärdig, optimistisk, envis.

 

Det här är mitt första jaktminne: 

Kronhjortsjakt på norska Vestlandet med min dåvarande pojkvän. Han sköt på en kron som resulterade i eftersök utan att den blev hittad… Jag hade ingen jägarutbildning då, det fick jag först åtta månader senare. 

 

Vad betyder jakten för dig? 

ALLT!! Det är ju själva livet – jakten och jakthundarna. 

 

Favoritjaktform: 

Rävjakt med stövare, då självklart med schillerstövare!️ Att följa från valp – unghund – erfaren/vuxen hund är oerhört givande, frustrerande, glädjande och så vidare! Den ena dagen går det som tåget och man svävar högt och är hur lycklig som helst. Dagen efter är man bottenlöst förtvivlad, besviken och arg när unghunden INTE lämnar skorna, får tappt och inte klarar att reda ut det, jagar klövvilt och vägrar lyssna på inkallning. Det är ju de variablerna som gör det så givande, spännande, frustrerande och lärorikt att man inte kan sluta utan istället jobbar på. Stövarjakt på räv eller annat rovvilt ligger mig varmt om hjärtat.

Renjakten är den ultimata jakten. Man jagar i fantastisk natur och man får känslan att man är den enda personen i världen; det finns ingen mobiltäckning och bara sig själv, bössan, kikaren och renarna. Tyvärr är detta en jaktform som jag inte har hälsan till att vara med på längre. Det gör ont när den 25 augusti kommer. Jag vet då att mina jaktkompisar är på väg till fjällen och min kroniska sjukdom gör att jag måste stanna hemma! Jag skickar dock alltid mina bästa tankar till dem och gläds för deras skull. De är ju mina jaktkompisar! 

Första drevräven för Ella. Foto: Privat

 

Vad föredrar du för vapen?

I vapenskåpet står Sauer 202 Jaktmatch 6,5×55, Sauer 202 Highlander 30-06, Mirocku 12/76 och Churchill Youth 20/76 (den bästa rävbössan!).

 

Och ammunition? 

Jag har det som behövs för det jag jagar!

 

Häftigaste upplevelse?

Oj, det har ju blivit några när man har varit iväg och jagat. Men att få skjuta en räv på drev för sin egen hund smäller nog högst på listan, särskilt när det är första räven för unghunden. Eller när man jagar rödsvans på högfjällen och får avsluta på rätt vis på marken i fantastiska omgivningar, då blir man ju fullständigt lyrisk. Jag måste även nämna när jag fick skjuta en renbockstrippel, det är det inte många som har upplevt! Det kom åtta stycken, tre låg kvar.

Jakt på räv på högfjället. Foto: Privat

 

Drömjaktresmål:

Det finns flera stycken. Björnjakt i Kanada, eller en ny jaktresa till södra Afrika är två.

 

Vem vill du skicka vidare stafettpinnen till och varför?

Robin Harnesk från Dammossens Kennel. Det är en kille som jag har följt på Instagram och Facebook och som jag tycker har gjort ett prisvärt jobb med sina hundar. Jag jagar själv inte älg, men vet hur mycket jobb det ligger bakom att få goda hundar. Jag vill även tacka Ove Assarsson för stafettpinnen, för er tid och för mej!

Skitjakt på er! Hälsningar från den norska ”schillertanten”.

 

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2020-09-02

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #9

September är här och startskottet för säsongen har smällt av på riktigt! I det här numret får vi följa med Jens Kjaer Knudsen till Vancouver Island för adrenalinfylld svartbjörnsjakt – något som är en drömjakt för många!
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.