Ad

Specialkurser för säljakt

Enligt experter är säljakten den svåraste jakten. De är svåra att få träff på, men även svåra att hitta och att stycka. Med detta i åtanke anordnar Svenska Jägareförbundet specialkurser. I år har 33 stycken jägare utbildats vid Maglarp nära Trelleborg i Skåne – och i fjol utbildades ungefär lika många. Ändå har det bara fällts fem knubbsälar och sju gråsälar i Skåne under 2018.

– Du sitter i en båt som guppar på havet och ska pricka en liten tennisboll 100 meter ut, det förstår vem som helst att det inte är lätt, säger Dennis Lundqvist, instruktör och kursledare på säljaktskursen till SVT Nyheter Skåne.

Även reglementet ställer till problem.

– Det är jättesvårt att skjuta säl i Skåne på grund av alla regler. Det finns hundratals att jaga men man får inte göra det, säger Sven Gunnar Lunnerud, sälforskare på Sveriges Lantbruksuniversitet, till SVT Nyheter Skåne.

Stark tillväxt

Sälen har gått från att ha varit nästan helt utrotad i Östersjän till att det idag finns uppskattningsvis 100 000. Och tillväxten är ungefär mellan fem till tio procent per år.

Sven Gunnar Lunnerud igen:

– Vi måste lära oss att begränsa tillväxten när nu sälbeståndet håller på att explodera, säger han och fortsätter:

– Det handlar om att hitta en balans precis som älgstammen, rådjuren och vildsvinen. I dag är detta nästan omöjligt. 

Källa: SVT.se

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-08-30

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.