Special med Norma Precision: Att välja rätt kula

2017-06-20

Special med Norma Precision: Att välja rätt kula

På Elmia Game Fair 2017 presenterar den anrika svenska ammunitionsfabriken Norma sin första informationsfilm med deras kulors egenskaper i fokus. Filmen har tagits fram för att visa skillnaden på deras kulor. Det finns nämligen viktiga val att göra.

”Valet är ditt”

På Elmia Game Fair 2017 presenterar den anrika svenska ammunitionsfabriken Norma sin första informationsfilm med deras kulors egenskaper i fokus. Filmen har tagits fram för att visa skillnaden på deras kulor. Det finns nämligen viktiga val att göra.

Anders Brolund

– De beter sig annorlunda beroende på situation. Det kan exempelvis bero på vilket avstånd du förväntas jaga på och vilket vilt man ska jaga, säger Anders Brolund, International Key Account Manager och säljansvarig i 28 länder.

Han berättar att de har valt att göra demonstrationen i kaliber 30-06, alltså den kalibern som de har bredast sortiment inom. Det är också i kaliber .30 som deras nyheter i regel kommer först då det är en såpass bred målgrupp som använder just dessa.
– Det är vårt sätt att visa jägaren att det finns alternativ att välja mellan, säger han. Som du nämner har ni ett brett sortiment inom kaliber 30-06.

Varför har ni valt att demonstrera just Oryx, Vulkan, Tipstrike och Ecostrike?
– Främst så är det för att det är några av våra helt egenproducerade kulor. Oryx är vår bästsäljare och går hem hos flest kunder i hela världen. Vulkan är en omåttligt populär kula runt om i Europa, framförallt på drevjakt. Gällande de två nya kulorna i Strike-serien vill vi påvisa hur vi tagit kultillverkningen framåt när det gäller dess egenskaper, säger Anders Brolund.

Hur har ni gått tillväga för att instruera skillnader på kulorna och vad får vi ta del av i filmen? 
– Det man ser i filmen är när vi skjuter dessa fyra olika kulor på avstånden 25, 80, 150 och 200 meters avstånd. Vi skjuter kulorna i ett ballistiskt gelatin där man kommer att få se värden som energiavlämning inuti blocket och kulans restvikt på respektive avstånd. För att förtydliga effekten av den bild som visas vill vi även via ett cirkeldiagram visa hur mycket energi som avlämnas 10 respektive 20 centimeter in i gelatinlimpan, säger Anders Brolund.

Och fortsätter:

– Det är två värden vi anser kan vara relevanta vid val av jaktammunition utefter vad du planerat att jaga och på vilket avstånd. Har man exempelvis en liten djurkropp vill man i regel ha en kula som hinner expandera inom 10 centimeter. Ska du jaga större vilt kanske du vill låta kulan avlämna sin energi djupare in i kroppen.

Skapa en egen uppfattning

Anders berättar att filmerna är gjorda för att slutkonsumenten ska få en egen uppfattning om hur kulorna beter sig och därmed lättare kunna ta ett eget beslut om vilken kula de bör välja utefter värdena som presenteras.

– Vi uppmanar jägaren till att skapa sin egen uppfattning. Är man exempelvis nöjd med Oryx så tycker jag absolut att man kan fortsätta använda den. Alla kulor fungerar, de är dödliga allihop, men det går alltid att optimera utefter jaktförhållandena, säger han.

Anders Lööf, tekniker och utvecklare från den ballistiska avdelningen, ansluter till samtalet:
– Om du exempelvis kollar på energiavlämningen på vår nya kula Ecostrike så liknar dess Joule-tal Oryx väldigt mycket, förutom på 25 meter. Om du trivs bra med Oryx, men måste använda blyfritt, så är Ecostrike ett utmärkt val.

Det som överraskade oss när vi tittade på filmen är den stora mängd detaljerade data som presenteras i filmen. Har ni alltid haft denna möjlighet?
– Vi har investerat i en höghastighetskamera. Den gör att vi kan analysera mer och få fram mer data ur varje skjutning. Med matematiska beräkningar kan vi få fram dessa data som vi presenterar, svarar Anders Lööf.

Hur relevant är dessa data vid jaktsituationer?
– Det kan vara väldigt relevant. Framförallt om du ska jaga storvilt, älg till exempel, och du använder en snabbt expanderande kula och du vet att du i regel lägger skottet i bogen på djuret. Då är det inte säkert att man får den penetration man önskar. Då hade jag personligen valt Oryx eller Ecostrike som ”öppnar” lite långsammare men orkar penetrera djupare. Så jag hoppas att många kommer ha stor nytta av vår demonstrationsfilm, säger Anders Brolund.

Kommer vi att se fler filmer likt denna?
– Vi har startat någonting som är lärorikt för både oss och slutkonsumenten. Och vi kommer att fortsätta tillverka olika kulor i olika kalibrar. Och samma typ av kula beter sig givetvis olika i olika kalibrar, vilket är en av de sakerna vi i framtiden vill visa våra kunder, avslutar Anders Lööf.

Resultat på 25 meter
Resultat på 80 meter
Resultat på 150 meter
Resultat på 200 meter

 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Nyheter

Nytt kapitel att vänta i Hedinfallet

Nyligen friades företagsledaren och jaktprofilen Karl Hedin från misstankarna om grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott av Västmanlands tingsrätt, men nu rullar Hedinfallet vidare.

Nyheter

Kahles lanserar robust rödpunktsikte

Nu lanserar Kahles, för första gången på marknaden, ett stängt och robust reflexsikte som enligt tillverkarna har designats speciellt för snabb jakt och tuffa förhållanden,

Nyheter

Ökat antal hundar i Sverige

Antalet hundar i Sverige bara ökar. En färsk undersökning visar att mer än vart sjunde hushåll numera har hund. Svenska Kennelklubben skriver på sin hemsida

Nyheter

Allt fler hundar hamnar i strid med vildsvin

Förra året ökade vildsvinsattackerna mot hundar med 20 procent, detta visar färsk statistik från Agria Djurförsäkring. Agria Djurförsäkring konstaterar i ett pressmeddelande att sammandrabbningar mellan

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Vildmarken® FAST FOOD

Finns även i svart

VILDMARKEN WEBSHOP

Sätt guldkant på vardagen med en t-shirt, hoodie, keps eller mössa med Vildmarkens unika tryck!