Ad

Spår av illegal järvjakt vid gränsen mot Norge

Stora mängder blod och hår samt skoterspår har upptäckts vid gränsen mot Norge i Padjelanta/Badjelánnda nationalpark – och senare visat sig vara resultatet av en illegalt avlivad järv.

Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

I slutet av maj hittades platsen, men ingen kropp fanns att hitta på platsen. DNA-resultat visade senare att blodet är från en sedan tidigare okänd järvhona.

– Vår slutsats är att järven har avlivats illegalt på denna plats då ett översnöat skoterspår ledde fram till brottsplatsen och mängden blod i snön var så stor att en järv inte kan överleva detta, säger Kai Oja, t.f. chef för länsstyrelsens fältenhet, i ett pressmeddelande.

Det är inte första gången som illegal jakt dokumenterats i området. Under vårvintern 2019 hittades tre liknande brottsplatser på båda sidor om riksgränsen.

Samtliga fall har anmälts till polisen i Norge och Sverige.

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2020-06-04

Se även ...

Magasin Vildmarken #11

Ripjakt i fjällmiljö är en svårslagen jaktupplevelse. I det här numret tar vi med er till en plats där dalripeskratten just nu ekar över vidderna, nämligen Arjeplogsfjällen.
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.