Sommarens och den tidiga höstens faror för våra hundar

2020-07-13

Sommarens och den tidiga höstens faror för våra hundar

Mattias Westerlund är en erkänt skicklig dressör och instruktör som varje månad delar med sig av expertråd för jakthunden i träning och jakt från Hundskolan Vision och Webdog. Den här gången tittar han närmare på faror som våra fyrbenta vänner kan utsättas för den närmaste tiden.

Sommarens och den tidiga höstens faror för våra hundar

Mattias Westerlund är en erkänt skicklig dressör och instruktör som varje månad delar med sig av expertråd för jakthunden i träning och jakt från Hundskolan Vision och Webdog. Den här gången tittar han närmare på faror som våra fyrbenta vänner kan utsättas för den närmaste tiden.

Alla vill nog att deras hund ska hålla i många, många år; både som trogna följeslagare och jaktkamrater. Under sommaren och hösten är vi mer aktiva med våra hundar och risken för skador och olyckor ökar. I två artiklar vill jag framöver fokusera på vilka skador din hund kan drabbas av under sommar, försäsong och jaktsäsong, vad du kan göra om olyckan är framme och hur du i möjligaste mån kan göra för att undvika att det händer igen!

I den första delen tittar vi närmare på sommarens och den tidiga höstens faror.

Värmeslag

Dödsfall av värmeslag förekommer varje sommar. En hund kan inte svettas som vi. Hundens nedkylningssystem sitter i nosen, när hunden hässjar andas de in luft snabbt genom nosen och blåser ut den genom munnen och kyler på så sätt ner sig. En sommardag blir det varmare i en bil än man kanske tror – och värmen stiger snabbt över 50 grader. Redan efter en kvart kan hunden hamna i chocktillstånd. Om du misstänker att din hund fått värmeslag gäller det att du snabbt får ner kroppstemperaturen under 39 grader. Lägg handdukar med ljummet vatten, inte iskalla, på hunden. Om hunden är vid medvetande, bjud på lite vatten. Ring genast till veterinär, även om hunden blir bättre, eftersom den snabbt kan bli sämre igen. Värmeslag är ett akutfall. Tänk på att ha med vatten till din hund på varje tur. Det finns kylmattor, värmereflekterande filtar och fläktar som hjälper till att hålla hunden sval i hundburen, men ingenting av det är tillräckligt kylande för att man ska kunna lämna en hund i en bil.

Ormbett

Huggormens bett är farligt, även för hundar. Ormbett kan ge såväl lever- som njurskador och störningar i hjärtrytmen. Man ser ofta en ordentlig svullnad på bettstället. Hunden får försämrad cirkulation och blir slö. Håll hunden så stilla som möjligt, giftet sprids från bettstället om hunden rör sig. Bär den helst hem eller till bilen. Kontakta veterinär direkt, ormbett är ett akutfall! Kortison ges inte längre akut rutinmässigt till hund, det finns inga vetenskapliga bevis för att den behandlingen fungerar. För att undvika ormbett, tänk på att inte lägga spår eller sök i känt ormrika marker. Du kan också lära hunden att ormen är ett “förbjudet vilt”, så att den backar tillbaka när den stöter på orm, även om du inte är i närheten. Hur man tränar det kan jag återkomma till vid senare tillfälle.

Fästingar

Det är viktigt att du skyddar din hund mot fästingar eftersom de sprider sjukdomar. Det finns ett flertal receptbelagda preparat i form av lösningar, halsband och tabletter att köpa på apotek. Undersök hundens päls dagligen och ha som rutin att alltid göra en koll efter promenader. Om du hittar en fästing, ta bort den direkt – du kan använda fästingplockare eller pincett. Försök få bort hela fästingen, kläm inte på bakkroppen. Om en del av fästingen blir kvar kan det eventuellt bli en liten lokal svullnad, som en böld. Tvätta med bakteriedödande lösning och håll såret rent. Oftast läker det ut. Blir infektionen större, sök veterinär.

 

Fukteksem – hot spot, retrievereksem

Fukteksem är en akut bakteriell inflammation i huden som kan komma på några timmar. Det smärtar ordentligt och breder oftast ut sig snabbt. Vanliga platser är runt hals, nacke och på kinder där pälsen är tät. Orsaker kan vara just tät päls och fukt efter bad varma sommardagar, men det kan också komma på grund av öroninflammation eller efter att man lagt på spot-on- preparat, till exempel medel mot fästingar. Duscha området försiktigt och ta bort sekret, det kan smärta ordentligt. Klipp ner pälsen ordentligt över hela eksemet och 5 cm utanför angreppet. Badda/tvätta rent med ljummen koksaltlösning, torka försiktigt och badda med en bakteriedödande lösning. Hindra att hunden biter eller slickar på området, ibland behövs krage. Om det inte blir bättre på 1–2 dagar så måste du ringa veterinär.

 

Skador runt vatten

Många hundar älskar att bada och en hel del vattenträning görs under sommaren, men det är viktigt att tänka på vissa saker om du låter hunden bada. Titta alltid i gräs och strandkant så att det inte ligger glasskärvor där som hunden kan skära sig på. Ska hunden vattenapportera, var noga med att se att det är säkert där hunden ska gå i så att den inte skadar sig och att det inte ligger änder i strandkanten. Ska ni åka båt kan flytväst vara bra, även om hunden är simkunnig. Handtaget på ryggen gör att du lätt kan lyfta hunden i och ur båten och faller den ur båten kan man lätt lyfta en ganska stor hund i flytväst.

Dricker hundar stora mängder saltvatten kan de bli saltförgiftade. Se därför till att ha med dig sötvatten för hunden att dricka om du tar med hunden till havet. Första tecknen är att hunden blir slö och börjar kräkas. Är hunden relativt pigg så är en första åtgärd att ta bort mat och vatten under några timmar. Blir hunden slö, eller om den fortsätter att kräkas, så måste du ringa veterinär.

I kraftigt strömt vatten kan din hund snabbt råka illa ut. Det är inte heller alltid enkelt att se strömmarna från strandkanten. Genom att använda en hundflytväst tillsammans med en spårlina kan du hålla din hund flytande och inom räckhåll.

Hundar som badar mycket kan lätt drabbas av fukteksem (se annan plats i artikeln). Se därför till att torka din hund ordentligt efter simturen. Var extra noga runt hals, huvud och öron.

Alger

Djur som dricker ur sjöar och vattendrag, som har höga halter av algtoxiner från blågröna alger, riskerar att bli sjuka. Alger förekommer i såväl bräckt som söt- och saltvatten. Det är svårt att förutse hur mycket vatten som är skadligt då det varierar kraftigt beroende på vilka blågröna alger som blommar och hur mycket toxiner som bildas för tillfället. Störst risk löper de hundar som badar länge och som gärna dricker av vattnet. Tecken på förgiftning är kräkningar, fradga, diarré, ostadig gång, klåda och irriterade ögon. Kontakta veterinär om din hund inte mår bra efter att ha badat i algrikt vatten. Skölj direkt päls och ögon noga med rent vatten. Tecken på algförgiftning kan ses redan inom 15 till 60 minuter från det att din hund har exponerats för alger. En del hundar avlider inom 10–30 minuter från den tidpunkt då de först uppvisar symtom.

Algförgiftning är ett akutfall – åk direkt till veterinär och ring på vägen! Det är viktigt att behandlingen sätts in snabbt.

Undvik att bada eller onödig kontakt med vatten när vattnet inte längre är lika klart som det brukar vara, då ytan täcks av en tydligt blågrön, grön eller gulgrön-gulbrunaktig hinna eller då vattnet är kraftigt grumlat av mycket fina trådar (som centimeterlånga tunna hårstrån), eller små blågröna “gryn” som liknar mycket små barr.

En allmän regel för bad är att du ska kunna se fötterna när vattnet når upp till knäna. Var alltså aktsam när du inte ser botten på 0,5–1 meters djup och när vattnet ser ut som beskrivet ovan.

Källa: Informationscentralen för Egentliga Östersjön.

Varm asfalt

Varm asfalt är ytterligare en sommarfara som kan skada hundar väldigt illa. Trampdynorna kan lätt brännas när asfalten förvandlas till en enorm stekhäll en solig och varm sommardag. Testa hur varm asfalten är genom att hålla handen mot den, eller ta av dig barfota och ställ dig på asfalten. Klarar du inte att hålla den längre än några sekunder är den för varm. Låt då inte din hund gå på den utan välj att gå på annat underlag. Kan du inte undvika asfalt så promenera och motionera istället tidigt på morgonen och sent på kvällen då asfalten är svalare.

Åksjuka

Åksjuka och bilresor är ingen egentlig fara, men vi förflyttar oss mer på sommaren – och vi tar med oss våra hundar. Planera resan i god tid och gör hunden van vid att åka bil. Vänj den vid att ligga i bur och kör bara korta sträckor till en början. Det bästa sättet att förebygga åksjuka är att börja träna hunden redan när den är valp.

En åksjuk hund börjar ofta hässja och dregla av illamåendet, långt före den kräks. Utöver att träna hunden att färdas med bil kan du även underlätta för din hund på andra sätt. Låt inte hunden äta strax före avresan, men se till att han/hon kan dricka. Kontrollera att ventilationen i hela bilen är bra, även vid hundburen. Täck inte för luftcirkulationen med alltför mycket packning. Åksjuketabletter eller andra receptbelagda läkemedel kan underlätta resandet för din hund. Prata med din veterinär om problemet finns kvar trots träning.

Texterna är faktagranskade av Blå Stjärnans Djursjukhus, Göteborg.

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Dags att söka pengar till stödutfodring

Vilt kan ha det tufft att hitta mat under den här tiden på året, inte minst när snön ligger djup. Jaktvårdskretsar i Västerbotten kan nu

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!