Ad

Snart dags för digital jägarexamen

Förändringens vindar blåser över jägarexamensfrågorna. Efter 35 år med penna och papper ska just papper bytas ut mot en digital lösning. Det nya systemet är tänkt att driftsättas på samtliga provbanor i Sverige till vintern 2020/2021.  

– Vi ser med glädje fram emot driftsättning av det nya teoriprovet under vintern 2020/2021. Detta är den enskilt största förändringen i jägarexamen sedan införandet 1985, säger Daniel Bladh på Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet i ett pressmeddelande.

Henrik Falk, jaktvårdskonsulent och samordnare jägarexamen vid Svenska Jägareförbundet, välkomnar förändringen.

– Jägareförbundet har länge sett fram emot ett nytt teoretiskt prov i ett modernare format. Vi är övertygade om att provet på ett bättre och säkrare sätt kommer att mäta provtagarnas verkliga kunskapsnivå jämfört med dagens prov, säger han.

I pressmeddelandet kan man vidare läsa att Naturvårdsverket dock inte har någon ambition att förändra svårighetsgraden.

”Vi kommer noggrant följa statistik från hela landet och för varje enskild provfråga. Vi planerar för att provet ska avläggas på den enhet som provtagare själva tar med till provtillfället, till exempel en mobiltelefon eller surfplatta. Innan provet blir det viktigt att först testa enheten så att den är kompatibel med provet, vilket de allra flesta mobila enheter kommer vara. Det kommer finnas en del i provtagarapplikationen där provtagare kan testa sin enhet samt se hur provet fungerar innan det är dags för skarpt prov.”

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2020-06-26

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #9

September är här och startskottet för säsongen har smällt av på riktigt! I det här numret får vi följa med Jens Kjaer Knudsen till Vancouver Island för adrenalinfylld svartbjörnsjakt – något som är en drömjakt för många!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.