Ad

Smygjakt på Virå Bruk

Tillsammans med jaktkanalen Bearplay reste vi till Virå Bruk för att uppleva smygjakt på vildsvin, med en twist. För första gången skulle vi få chansen att bedriva smygjakten från både vatten och land.

– Det öppnar upp helt nya möjligheter och är dessutom ett riktigt häftigt sätt att jaga på, säger Johan Palmgren som tillsammans med Henrik Gustafsson agerade jaktguider under vårt besök.

I vackra Virå Bruk i Kolmårdsskogarna erbjuds spännande jaktupplevelser. Här möts man av idyllisk natur och viltrika marker. Anläggningen står på flera ben och innehåller exempelvis jaktbiograf, butik, konferenslokaler och restaurang, allt inramat med en lantlig känsla. I dessa marker rör sig främst vildsvin och kronhjort, i stora numerärer dessutom.

  Det här är Kolmårdens skog så det är ont om öppna ytor. Vi har en del viltåkrar på markerna, men vi försöker nu att locka viltet till sjökanterna istället och under dessa dagar även prova att jaga från båt, säger Johan Palmgren. 

Vi delas upp i två grupper. Den första kvällen jagar jag tillsammans med Bearplays Stefan Vänersand och guiden Henrik. I den andra huserar Bearplays Jonas Lännbjer och Christer Forslund tillsammans med den andra guiden. 

 

Det är en sommarvarm kväll och nästan helt vindstilla. Som jägare är detta något man gärna suger åt sig då man annars under större delen av jaktsäsongen är van vid kalla höst- och vinterdagar. De yttre omständigheterna är något som tillför charm till den mycket spännande smygjakten på vildsvin under somrarna. Henrik berättar att han tidigare har varit jaktelev på Virå Bruk – något som gett honom god erfarenhet av marken och viltet i omgivningen. Och rollen stortrivs han med.

– Att få jobba med jakten är en dröm som blivit verklighet, säger han.

Vi smyger inledningsvis längs små grusvägar på markerna. Snart får vi syn på en siluett av ett vildsvin på andra sidan skogsbrynet. När vi smyger oss framåt får vi en tydligare överblick. Det är tre vuxna tillsammans med ett hav av kultingar. Det är minst två suggor och de går tillsammans. Men innan vi hinner få kornet på den tredje blir de varse om vår närvaro och chansen är borta. 

Vi smyger vidare och lämnar grusvägen. Henrik har god markkännedom och vi spanar av ett flertal mindre åkrar från skogen. Men skogen är tät och det är svårt att smyga, inte minst när man är tre personer tillsammans. Timmarna går och ett SMS trillar in. Vi läser oss till att Christer har skjutit en galt. Beskedet gläder oss, men jag måste erkänna att jag samtidigt kände en gnutta avund. Men tålamod finns det gott om, som till hälften norrlänning man är.

Vi smyger vidare genom Kolmårdens skogar. Tallskogen med mossa och berg ger oss möjlighet att röra oss snabbare, men fortfarande tyst. Till slut kommer vi fram till en bergsknalle med sikt över en åker.

– Vi har en foderplats lite längre fram, säger Henrik Gustafsson.

 

Frossar i kvällssolen

Mycket riktigt. När vi når bergskanten ser vi en större grupp av vildsvin frossa i den sena kvällssolen. Vi får nu ett dilemma. Avståndet var cirka 200 meter. Som guide eftersträvar Henrik givetvis att vi ska komma närmare för ett säkert skott, men jag övertygar honom att ett välplacerat skott inte är något problem. Det handlar snarare om vilket av alla dessa vildsvin som han anser är skjutbar.

Vi lägger oss tillrätta. Jag rattar in min Swarovski Z8i 2-16×50 och matar in en Norma ECOSTRIKE i 7 mm Remington Magnum i loppet.

Henrik lägger sig intill med handkikaren. Vi hittar snabbt ett par årsgrisar som Henrik tycker är skjutbara. Innan vi har bestämt oss så försvinner de in bakom ett par granar. Och tydligen fann de något riktigt gott där bakom eftersom det nästan tog en timme innan vi fick syn på dem igen. 

 

Ut till sjöss

Klockan var 02.50 när vi åter var på väg ut på jaktmarkerna. Det var nu dags att hoppa i båten för att få uppleva något som vi hade sett fram emot. Vi har alla jagat ifrån båtar tidigare, men då handlar det nästan uteslutande om bäverjakt. Och den här jakten påminner givetvis om den. Det är rofyllt, vackert och man hinner få perspektiv på både det ena och andra när man glider fram på sjön.

Virå Bruks Johan och Henrik har gjort ett otroligt jobb med viltförvaltningen. Markerna är vackra och det finns mängder av foder till djuren; både i form av sådda viltåkrar och foderplatser. Detta var något som vi inte minst kunde se när vi gled fram över sjölandskapet. Vi blev snart påminda om deras storslagna fågeljakter, något vi hade hört talas om redan tidigare. De har ett otroligt fågelliv med mängder av gräsänder. Vi passerar flottar med kamouflagenät där man under hösten förhoppningsvis kan få uppleva en av deras sjöfågeljakter.

Vi når en vik med en foderplats en bit från strandkanten. Stefan som då sitter med handkikaren får syn på ett ensamt vildsvin på håll. Vi drar ner på tempot och närmar oss. Vi ser att det är en mindre grupp av årsgrisar, i perfekt storlek. Vi åker runt en liten ö. På det sättet kommer vi närmare och Stefan får dessutom en bättre vinkel att skjuta ifrån. Som många bäverjägare vet kan det vara utmanande att skjuta från båt; det guppar av vågorna och stödet är sällan optimalt. Men med knappa 80 meter kvar till strandkanten så går skottet. En Hornady Interlock SP i .308 Winchester fäller grisen på plats med en perfekt lungträff. Glädjen är påtaglig i båten. Det visar sig nämligen att vi precis har fällt historiens första vildsvin från båt på Virå Bruks marker.

 

 

Under morgonen fick vi uppleva fler skottchanser och spännande jaktupplevelser; både från land och vatten. På kvällen hänger jag med Jonas Lännbjer som då ännu inte fått skjuta något från båt trots flera observationer. Och kanske var det mitt sällskap som saknades. Det uppenbarade sig nämligen en chans inom kort.

Vi hade kikarspanat i flera timmar. Vi hade sett suggor och kultingar, men inga skjutbara vildsvin. Förrän på väg tillbaka, vill säga. Mörkret hade fallit ordentligt när vi skymtade en skugga intill en klippa. Där var en galt, men mörkret begränsade sikten rejält. Därför kom vi överens om att försöka ta oss så nära det bara går för att ge Jonas en sportslig chans till skott.

Vi kommer förvånansvärt nära. Motorn är avstängd sedan länge och vi låter vågorna ta oss närmare, och närmare. Det är knappt 20 meter till svinet när skottet går. Vi förundras över hur han inte kunde märka oss, men det kan ju mycket väl vara som så att de inte är vana vid att hålla utkik efter faror mot vattnet.

För dig som vill uppleva Virå Bruk som vi hade glädjen att göra så tar de faktiskt emot mindre grupper för jakter likt denna. Med fullständiga konferensmöjligheter, ett modernt viltkök samt aktiviteter som en jaktbiograf inomhus och en hagelbana utomhus finns det alla möjligheter att knyta ihop en fantastisk upplevelse. 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-06-14

Se även ...

Magasin Vildmarken #5

Officiell mässtidning för Swedish Game Fair 2019 | Per Morberg har med sin unika kombination av skådespelartalang, spontanitet och stora matlagningskunskaper gått rätt igenom rutan – och om och om igen visat att magi kan skapas i köket, och i tv-sofforna, när man har de rätta ingredienserna. Magasin Vildmarken träffade Per hemma på Tullgarn inför öppnandet av årets Swedish Game Fair.
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.