Småviltsjakt skjuts upp i Girjas sameby – jägare kritiska

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2022-09-14

Småviltsjakt skjuts upp i Girjas sameby – jägare kritiska

Arkivbild: Envato Elements

För två år sedan fick Girjas sameby ensamrätt att bestämma huruvida andra ska få fiska och jaga på samebyns område, på statens mark. Detta efter en lång process där Högsta domstolen bland annat gått igenom material och lagstiftning ända från 1500-talet – och kommit fram till att staten inte hade kunna visa att samernas rättigheter hade släckts. Och fortfarande, i efterdyningarna av domen, väcker målet känslor.

TV4 rapporterar att jägare nu rasar mot att samebyn har skjutit fram småviltsjakten i tre veckor, detta med hänvisning till renskötseln. Beslutet har upprört lokala jägare och även Jägareförbundet är kritiska mot förseningen.

– Innan Girjasdomen stängde man precis som förut. Både för älgjakt och renskötsel men det fanns fortfarande kvar områden man fick jaga inom, säger Anders Burman, en jägare från Kiruna, till TV4.

Öppnar 15 september

Ingemar Blind, som är ordförande för samebyn, säger att när de samlar för slakt på hela området så stänger de även av hela.
– Den 15 september öppnar vi området igen, då är det fritt och jaga, säger han i en kommentar till TV4.

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Jakt

Trippel björnlycka i Fåssjödal

Vildmarken Kim Rangberg Skanslie är tillbaka efter en intensiv och spännande veckas björnjakt i jämtländska Fåssjödal. Här berättar han om en tur som bjöd på

Nyheter

Så blir licensjakten på varg 2023

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt på varg 2023. Totalt får 75 vargar skjutas. Nedan kan ni läsa om vad som gäller för de olika

Nyheter

Licensjakt efter 14 vargar i Dalarnas län

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt efter varg 2023. Vinterns jakt för Dalarnas läns del omfattar totalt fjorton vargar i vargtäta Almhöjdenreviret och Tinäsetreviret. I

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.