Ad

Släppte stövare på rävjakt – träade lodjur

Vår egen Kim Rangberg Skanslie hade nyligen en händelserik jakthelg i östra Värmland. Under stövarjakt på räv lyckades han och hunden Skårpan träa en lokatt – och drev ytterligare en.

– Jag släppte iväg Skårpan och hon försvann som vanligt ut på sök. Ganska snart kunde jag se att hon stod stilla på ett och samma ställe, vilket var märkligt. Jag gick därför för att kika vad hon höll på med.

Kim berättar att när han kom dit så såg han Skårpan stå och snaska på en halv hare som fortfarande var halvvarm – men snart stack Skårpan iväg igen.

– 100 meter därifrån där haren låg hörde jag ett upptag som inte lät som vanligt. Det lät mycket grövre och det gick ganska omgående över till ett drev där det var glesare mellan skallen, men det var fortfarande grovt i skallet.

Skårpan drev därefter i bortemot en kilometer, sedan var det stopp. Kim tog sig raskt dit.

– Jag misstänkte att det var en katt, men eftersom vi har varg i området så fick jag lite bråttom dit, säger han.

Väl framme såg Kim någonting ovanligt.

– Katten hade hoppat uppför en klippa 4-5 högre upp och sedan vidare upp i en tall. Där satt det en, även om det troligtvis rörde sig om en årsunge, en ganska välväxt lokatt.

Nytt upptag

När jag gick tillbaka till bilen så hade jag Skårpan lös. Plötsligt drog hon iväg upp till höjden där hon tog upp tidigare och det blev ett nytt upptag. Den här gången drev hon troligtvis på honan. Under en timmes tid drev hon sedan innan jag kopplade henne vid en väg, säger Kim Rangberg Skanslie.

Och fortsätter:

– Det hör inte till vanligheterna att man träar katter när man jagar räv. Och än mindre att man träffar på två på samma tur, avslutar Kim Rangberg Skanslie.

 

 

Har ni några liknande erfarenheter av att träa katter? Mejla oss gärna på magnus@vildmarken.se och berätta!

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2020-11-19

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #11

Ripjakt i fjällmiljö är en svårslagen jaktupplevelse. I det här numret tar vi med er till en plats där dalripeskratten just nu ekar över vidderna, nämligen Arjeplogsfjällen.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.