Släppte stövare på rävjakt – träade lodjur

2020-11-19

Släppte stövare på rävjakt – träade lodjur

Vår egen Kim Rangberg Skanslie hade nyligen en händelserik jakthelg i östra Värmland. Under stövarjakt på räv lyckades han och hunden Skårpan träa en lokatt – och drev ytterligare en.

Släppte stövare på rävjakt – träade lodjur

Vår egen Kim Rangberg Skanslie hade nyligen en händelserik jakthelg i östra Värmland. Under stövarjakt på räv lyckades han och hunden Skårpan träa en lokatt – och drev ytterligare en.

– Jag släppte iväg Skårpan och hon försvann som vanligt ut på sök. Ganska snart kunde jag se att hon stod stilla på ett och samma ställe, vilket var märkligt. Jag gick därför för att kika vad hon höll på med.

Kim berättar att när han kom dit så såg han Skårpan stå och snaska på en halv hare som fortfarande var halvvarm – men snart stack Skårpan iväg igen.

– 100 meter därifrån där haren låg hörde jag ett upptag som inte lät som vanligt. Det lät mycket grövre och det gick ganska omgående över till ett drev där det var glesare mellan skallen, men det var fortfarande grovt i skallet.

Skårpan drev därefter i bortemot en kilometer, sedan var det stopp. Kim tog sig raskt dit.

– Jag misstänkte att det var en katt, men eftersom vi har varg i området så fick jag lite bråttom dit, säger han.

Väl framme såg Kim någonting ovanligt.

– Katten hade hoppat uppför en klippa 4-5 högre upp och sedan vidare upp i en tall. Där satt det en, även om det troligtvis rörde sig om en årsunge, en ganska välväxt lokatt.

Nytt upptag

När jag gick tillbaka till bilen så hade jag Skårpan lös. Plötsligt drog hon iväg upp till höjden där hon tog upp tidigare och det blev ett nytt upptag. Den här gången drev hon troligtvis på honan. Under en timmes tid drev hon sedan innan jag kopplade henne vid en väg, säger Kim Rangberg Skanslie.

Och fortsätter:

– Det hör inte till vanligheterna att man träar katter när man jagar räv. Och än mindre att man träffar på två på samma tur, avslutar Kim Rangberg Skanslie.

 

 

Har ni några liknande erfarenheter av att träa katter? Mejla oss gärna på magnus@vildmarken.se och berätta!

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Nyheter

Årets hundspecial av Magasin Vildmarken!

I det här numret är det fullt fokus på våra hundar, något de är synnerligen förtjänta av eftersom de fyller så många roller och funktioner.

Nyheter

Nytt kapitel att vänta i Hedinfallet

Nyligen friades företagsledaren och jaktprofilen Karl Hedin från misstankarna om grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott av Västmanlands tingsrätt, men nu rullar Hedinfallet vidare.

Nyheter

Kahles lanserar robust rödpunktsikte

Nu lanserar Kahles, för första gången på marknaden, ett stängt och robust reflexsikte som enligt tillverkarna har designats speciellt för snabb jakt och tuffa förhållanden,

Nyheter

Ökat antal hundar i Sverige

Antalet hundar i Sverige bara ökar. En färsk undersökning visar att mer än vart sjunde hushåll numera har hund. Svenska Kennelklubben skriver på sin hemsida

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Vildmarken® FAST FOOD

Finns även i svart

VILDMARKEN WEBSHOP

Sätt guldkant på vardagen med en t-shirt, hoodie, keps eller mössa med Vildmarkens unika tryck!