Ad

Skyddsjakt på sälar beviljad

Nu tillåts skyddsjakt på 600 gråsälar, 400 knubbsälar och 130 vikare. Naturvårdsverket hoppas att det ska förebygga de skador på fiskeredskap och fångst som sälar orsakar.

– De svenska sälstammarna har haft en god tillväxt under ett flertal år och idag är populationerna så stora att det får kostsamma konsekvenser för fiskenäringen. Vi bedömer att skyddsjakt kan förhindra skador genom att den får sälar att undvika fiskeområden och genom att den riktas mot sälar som specialiserat sig på att ta fångst från fiskeredskap, säger Nils Mårtenson, handläggare på Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Skyddsjakten får endast ske inom 200 meter från en plats där fiske bedrivs och där sälar orsakat skador på fiskeredskap eller tagit fångst från redskapen. Före jakten ska Naturvårdsverkets kundtjänst eller webbplats uppsökas för att få mer information om provtagning (som syftar till att övervaka hälsa och fortplantning) och om antalet sälar som fortfarande får fällas. Fällda sälar ska meddelas till Naturvårdsverket senast följande vardag.

Källa: svenskjakt.se

Jakttid för skyddsjakt på säl
Gråsäl: 20 april – 31 december 2018
Knubbsäl: 20 april 2018 – 31 mars 2019, med uppehåll mellan den 21 maj och 15 juli 2018.
Vikare: 1 maj – 31 december 2018.

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2018-04-09

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

Magasin Vildmarken #10

Oktober är här och höjdpunkterna avlöser varandra, så även för oss på Magasin Vildmarken. Delar av redaktionen befinner sig i skrivande stund i radioskugga i Kanada för jaktäventyr som ni läsare kan ta del av inom kort, men redan nu kan vi bjuda på högtidsstunder för alla jaktintresserade.
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.