Skyddsjakt beviljas på björn i Ovanåkers kommun

Nu beviljas den ansökan om skyddsjakt på en björn i Viksjöfors i Ovanåkers kommun som kom in den 4 juni. Anledningen till ansökan är de björnar som nästan dagligen uppehållit sig i närheten av bebyggelse.

Sökanden har uppgett att de haft återkommande besök av tre fjolårsungar på en åker nära bostadshuset och att de ofta befinner sig cirka 30 meter från människor. Sökanden anger att de själva har försökt skrämma iväg de ovälkomna gästerna genom skrik, med traktor och ljud från vedkap, utan att lyckas. 

Länsstyrelsen Gävleborg motiverar bland annat beslutet så här:

Naturvårdsverkets riktlinjer för skyddsjakt anger att skyddsjakt kan medges av hänsyn till allmän hälsa och säkerhet eller att förhindra allvarlig skada om det är sannolikt att en allvarlig skada kommer att uppstå, vilket även framgår av 23 a § första stycket punkt 1 och 3 jaktförordningen. I det aktuella fallet har olägenheterna från björnarna pågått i ungefär en månad. Björnarna har nästintill dagligen uppehållit sig i närheten av bebyggelse och människor. Risken att de kan orsaka allvarlig skada är enligt länsstyrelsens bedömning uppenbar eftersom de vistats i närheten av bebyggelse och i närheten av människor kontinuerligt trots upprepade skrämselförsök.

Läs hela beslutet här

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2020-06-10

Se även ...

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.