Ad

Skadad varg avlivades med stöd av paragraf

För ett tag sedan upptäcktes en svårt skadad varg i Glamsenreviret i Älvkarleby kommun. Vargen släpade sig fram och avlivades nyligen med stöd av paragraf 40 c i jaktförordningen.

Obs: Vargen på bilden föreställer inte den som förekommer i texten.

Svensk Jakt rapporterar om att det i fredags, i samband med att vargen upptäcktes, snabbt uppstod en diskussion om huruvida de jägare som påträffade vargen skulle våga avliva den med stöd av paragraf 40 c.
– Eftersom det kan vara känsligt att avliva stora rovdjur, då det förekommer hot och trakasserier, gjorde vi bedömningen att vi själva skulle åta oss uppdraget. Nu avvaktar vi obduktionsresultatet från SVA för att få veta mer om omfattningen på vargens skada, säger Monica Eriksson, som är chef på enheten för vilt och hotade arter vid länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Fotnot: Paragraf 40 c lyder: ”Om frilevande vilt anträffas så skadat eller i en sådan belägenhet att det snarast bör avlivas av djurskyddsskäl, får djuret avlivas även om det är fredat eller om avlivningen sker på någon annans mark.”

Källa: Svensk Jakt, Riksdagen.se

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2019-12-02

Se även ...

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.