Ad

Sikahjortsjakt på Irlands västkust

Jakt har en förmåga att inte bara vara spännande, utan även personlighetsutvecklande – inte sällan lär man sig något nytt om sig själv, så även på den irländska västkusten. [Text och foto: Thomas Lindy Nissen]

Jag tycker om att ta del av den lokala kulturen när jag reser, men jag uppskattar och fascineras även av att träffa de danska landsmän som har tagit chansen att leva genom jakten utanför vårt moderlands gränser. Den här gången besökte jag Niels Nielsen för att skriva om ett gäng jägares jakt på hans frodiga marker vid den karga Atlanthavskusten. Det blev en dag med geväret i hand och jaktpuls under skjortan.

Mitt i veckan bjöd Niels in mig på en tvåmanstur på hans privata marker, något han normalt sett inte brukar göra med sina kunder. Området är ett mosaikmönster av ängar omgivna av stengärden och staket.  Längst ner i dalen växer tät granskog och ovanför den breder höglandet ut sig med gult gräs och ljung. 

Vi började locka vid ängarna där Niels tidigare hade sett en kapital åttataggare. Planen var att jag skulle skjuta den första hjorten och därefter skulle Niels göra ett försök. Som outfitter är han såklart ofta ute på jakt, men det är sällan som han får möjlighet att avlossa de avgörande skotten. Detta skulle bli en dag där vi jagade tillsammans som kompisar och båda skulle ges möjligheten att skörda en trofé eller två.

Niels lockade några gånger utan resultat. Vi stötte snart på hinder och beslöt oss för att byta position. När vi körde uppför dalen upptäckte jag en spetshjort mitt på grusvägen framför oss. Niels stannade fyrhjulingen och kollade in djuret. Den stannade upp, och vi försökte komma ännu närmare. Sekunder efter att Niels – för skojs skull – hade lockat på den lilla spetshjorten svarade en äldre hjort från ett område med granar i öppen terräng västerut. Det fanns ett skjuttorn alldeles i närheten som jag tog mig upp i. Därifrån hade jag någorlunda översyn över granarna, men trots att hjorten svarade flera gånger i rad kom den aldrig ut till trädgränsen där jag skulle kunna få ett fritt skottläge.  Samtidigt såg Niels en större hjort nere vid floden, drygt 500 meter bort.

sikahjort

Typiskt för västlandet

Hjorten framför oss vek av för att följa med ett hondjur upp på höglandet på andra sidan granpartiet. Det var en typisk sikahjort med välutvecklade ögontaggar och fyra elfensbensvita taggar. Den ena ögontaggen var endast en knottrig klump vid rosenstocken – en typ av trofé som är vanligt förekommande här på den irländska västkusten. Levnadsvillkoren längs den vindpinade och ogästvänliga Atlanthavskusten är skoningslösa och vissa menar att det har satt sina spår även genetiskt. Det bör dock nämnas att det även skjuts väldigt starka hjortar på västkusten. 

Efter den missade chansen med ”enhörningen” tyckte Niels att vi skulle försöka locka fram hjorten nere vid floden igen. Vi hittade en bra plats och började locka. Brunsten var ännu inte i full gång och Niels Nielsens erfarenhet är att det under perioder med låg brunstaktivitet ofta tar en timme innan nyfikna hjortar dyker upp – något som skulle visa sig stämma även i det här fallet!

Efter att Niels hade lockat några gånger noterade jag plötsligt en hjort som stack upp huvudet genom lövträdens täta kronor nere vid floden. Jag tittade bort mot Niels som låg tio meter ifrån mig, utan att få kontakt. Jag tvekade på om jag kunde skjuta hjorten, som inte hade mer än sex taggar. Jag är ingen troféjägare i grunden och hade varit nöjd med att lägga ner denna hjort, och eftersom jag inte skulle få kontakt med Niels utan att göra ljud ifrån mig, och då jag tidigare hade fått uppfattningen om att det inte skulle bli problem om jag sköt denna hjort, så gjorde jag mig klar.

Den stod lite snett och dessutom i hög växtlighet, men vänstersidan var fri för skott och en kvart och ett välriktad skott senare hittade vi hjorten på exakt samma ställe som där den stod vid skottillfället. Det visade sig att den hade någon form av skabb och nästan ingen päls alls på huvud och hals. Jag tyckte att den såg lite ”avskalad” ut innan jag fällde den, men jag kunde inte se hur illa det stod till. Det var ingen stor trofé, men en trevlig hjort och en spännande situation – och det skulle snart bli ännu mer dramatiskt.

Ovanför skogen

Lite senare följde vi ett öppet spår mot höglandet. Flera gånger hade vi kontakt med hondjur och vid ett tillfälle blev vi upptäckta av en hjort som stack ut huvudet ur skogen ungefär 50 meter framför oss. Det är ett tufft uppdrag att bestiga de sista 100 meterna upp till Mangerton Beck, den näst högsta toppen i området. Vi satte oss lite nedanför toppen för att i bästa möjliga mån undvika siluetter samtidigt som sitkaskogen bredde ut sig nedanför våra fötter.

Niels började locka och omedelbart såg jag något som rörde sig långt borta. Från mer än 1000 meters avstånd närmade sig en sikahjort. Till en början tvekande, men varje gång Niels lockade så kom den närmare. Vår sikt skymdes ofta, men varje gång vi fick en skymt av djuret så hade det kommit närmare. När han var ungefär 500 meter bort så lade han i turboväxeln när Niels lockade.

Han var på väg i vår riktning när han återigen försvann framför oss.
Niels vände sig mot mig – jag låg till vänster om honom – och frågade: ”Vill du skjuta den eller…?”

Jag övervägde med mig själv i några sekunder, men jag hade ju precis skjutit en några timmar tidigare och detta var ett perfekt tillfälle att ta riktigt bra bilder. Jag lade mig på magen för att få stöd med min 400-millimeters lins på ryggsäcken, medan Niels gjorde sig klar till höger om mig. Cirka 200 meter bort kom hjorten emot oss. När han slutligen vände sin vänstra sida mot oss uppenbarade sig chansen. Niels släppte kulan, jag fick mina bilder och hjorten, en sextaggare, lade sig ner efter att ha spurtat nerför i ungefär 100 meter.

sikahjortsjakt

Magisk jakt

Jakten på sikahjort sker på utkanten av den europeiska kontinenten. Det är relativt långt mellan de riktigt stora troféerna, men jakten är både krävande och extremt spännande. Och som tidigare beskrivits så är den irländska västkusen något för dem som söker mer än ”en tråkig normaltrofé”. Trots vissa defekter gällande ögontaggar och horn är de starka i kroppen och lite mystiska i sitt uppträdande, som riktiga troféhjortar. Samtidigt är många av östkustens troféer hybrider mellan sika- och kronhjort.

De flesta formerna av lockjakter är, i alla fall enligt min mening, fantastiska, men det är trots allt något speciellt med den svarta sikahjortens mystiska framtoning och skygga uppträdande. De dyker upp från ingenstans och kan försvinna lika snabbt igen. Att locka och få respons från en hjort som är inom 100 meter utan att du knappt får chansen att se dem under flera timmars tid är både fascinerande och frustrerande, men samtidigt magiskt. Jakten på västkusten kan kombineras med vildänder och är oftast billigare än på östkusten, där troféjakten ofta är bättre – möjligen på grund av det mildare klimatet och den omtalade korsningen med större kronvilt som vår outfitter pratade om!

Outfitter och byrå:

Jakten arrangerades av dansken Niels Nielsen som 2013 startade firman Irish Deer Hunting. De erbjuder jakt på sikahjort och vildänder till rimliga priser – både inkvartering och måltider är av toppklass. Du kan kontakta Niels Nielsen på irishdeerhunting@gmail.com. 

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2019-07-28

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.