Ad

Seal the Deal: En unik jaktupplevelse i skärgårdsmiljö

En kvartett förväntansfulla jägare åkte till Stockholms norra skärgård för säljakt med Roslagens Jakt & Vilt. Det blev en unik upplevelse och en jaktform som fick deltagarna att känna sig som nybörjare, lyckliga sådana. Det här är deras berättelse.

Väl framme möter vi upp Klas Henriksson där han står vid sin båt i en hamn i Stockholms norra skärgård. Vi bekantar oss med varandra och tar över vår packning till båten. Med på resan, förutom Vildmarkens Jessica Davidsson och Mattias Lilja, är även SAKO:s Patric Roman och Zodiacs Robert Grahn. Alla är riktigt laddade och stämningen är på topp. 

Innan vi sätter kurs mot dagens tilltänka destination äter vi en bit mat i den intilliggande marinan. Mycket påminner om en helt vanlig samling inför någon av höstens alla jakter. Det utbyts en del jakthistorier, det diskuteras utrustning och förväntningar och skratten avlöser varandra. Men vi befinner oss i en stenig skärgårdsmiljö i 25-gradig värme en vårförmiddag, och med vår varierande erfarenhet och jaktlig rutin inom gruppen till trots, har vi alla blivit nybörjare på nytt. Våra förväntningar är väldigt höga, men det märks ganska tydligt att ingen av oss egentligen vet vad det är vi förväntar oss, eller vad vi kommer få uppleva. Viltet som fascinerar och lockar oss till skärgården är gråsäl, en av vårt lands absolut mest spännande och hänsynslösa predatorer.

Vår guide och arrangör Klas, är en av grundarna av Roslagens Jakt & Vilt. Tillsammans med två heltidsanställda och flera timanställda driver han ett helhetskoncept inom jakt. På anläggningen finns en mängd vilthägn avsedda för jakt och hundträning. I jakthägnen huserar bland annat mufflon, dovvilt, kronvilt och vildsvin. Skräddarsydda jaktupplevelser arrangeras och man kan även som enda aktör i Sverige erbjuda jakt på bisonoxe. I träningshägnen i Almunge får Sveriges hundägare möjligheten att i en så realistisk miljö som möjligt chansen att träna och diplomtesta sina hundar på vildsvin, älg och björn. Det senaste tillskottet inom hundträningen är det nya konstgrytet där träning och prov på grävling utförs av de olika grythundsraserna. All träning och viltaktivitet är givetvis godkänd av länsstyrelsen och bevakas och studeras noggrant i samarbete med veterinärer för att upprätthålla de regler som behöver uppfyllas. Utöver jakt och träning på anläggningen, arrangeras flera jaktrelaterade kurser som Slakt och Styckning, eftersök och jägarexamen för att nämna några. Andra exempel på populära tjänster är köttförsäljning och viltsafari.

 

Båt som gjord för jakt

En jakt Klas specialiserat sig lite extra på är jakt efter gråsäl i skärgården. Vi stiger ombord på hans Alukin CW 750, en aluminiumbåt utöver det vanliga. Med sin robusta konstruktion och fjärrmanövrerade av- och påstigningsramp i fören känns båten som gjord för den här typen av jakt. Klas berättar att den här båten har ökat möjligheterna för en lyckad jakt avsevärt.

– När man färdas på öppet vatten kan väderomslagen gå väldigt fort, säger han.

Och fortsätter:

– Att veta att man färdas säkert i hög sjö, med en stabil båt och med rätt elektronik kan till och med bli livsavgörande.

Klas berättar att han med och tack vare Garmins utrustning får samma trygghet och säkerhet som med deras jaktprodukter.

– De är tåliga, exakta och ett effektivt verktyg i min vardag, säger han.

Och fortsätter:

– Jag kan enkelt lägga upp en rutt i Active Captain innan jaktdagen hemma på kammaren och när jag sedan kommer till båten så synkar appen automatiskt med mina instrument i båten. Det gör det lätt att navigera och hitta rätt enligt min färdplan. 

– Jag kan snabbt lägga in markeringar i sjökortet efter viltobservationer och på så sätt bygga en databas och analysera mitt jaktområde. Efteråt talar spåret på plottern om var vi åkte någonstans och jag kan gå igenom mina nya markerade viltobservationer för att med det som grund börja planera för nästa tur.

 

Uppfyller alla krav

Ombord på båten finns all nödvändig utrustning som livflotte och flytvästar och de ansvariga har genomgått en rad utbildningar för ändamålet som bland annat Fartygsbefäl klass VIII, Skepparexamen, Förarintyg, Avancerad dykarexamen samt en rad utbildningar i elektroniken ombord. 

– Allt för att uppfylla de krav som ställs, samt att alla ombord ska känna full tillit och vara så bekväma som möjligt, förklarar Klas.

Vi tar plats i hytten och styr ut mellan kobbar och skär. På instrumentpanelen ser vi vår kurs och placering på två stora skärmar. Klas berättar att de har utrustat båten med den senaste marinelektroniken från Garmin. Med dubbla GPSmap XSV och radar får vi full kontroll över vår rutt med djupkartor och navigationsinstrument. Med VHF från Zodiac kommunicerar vi enkelt med övriga på vattnet och land, och i händelse av en nödsituation kan sjöräddningen få vår position och snabbt hitta rätt.

 

Sälsafari

Planen är att vi tar oss till den ö där vi ska övernatta och vi lastar av vår packning innan det är dags att påbörja eftermiddagens jakt.
Förhållandena är nästintill perfekta, med väldigt lite vind och en hel del sol. Klas trycker in en rutt på Garminplottern och tar oss på ett litet sälsafari. Det tar inte lång tid innan han ropar att vi har säl på en kobbe några hundra meter föröver. Vi tar oss ut på däcket och ser ett hundratal sälar glida ner i vattnet från klipporna. Vi blir allihop väldigt fascinerade och våra förväntningar blir om möjligt ännu högre,
men att få se säl innan jakten känns väldigt bra. Man får se hur de rör sig och reagerar i olika situationer samtidigt som Klas förklarar när och hur man kan ta ett säkert skott. 

Vi lämnar platsen och fortsätter vår resa. Stämningen är på topp. När vi anländer till ön och packat in vår packning börjar genomgången av jakten. 

– Vi kommer att köra runt med båten och försöka lokalisera säl. När vi får syn på dem försöker vi ta oss i land på en intilliggande kobbe för att på så sätt komma till skott, förklarar Klas.

Jakt på säl ställer höga krav på jägaren och skyttet. Målet är litet då man enbart skjuter mot huvudet.

– Ett bogskott är såklart dödande, men då som med övrigt vilt får vi en flyktsträcka och sälen kommer gå förlorad, tillägger han. 

Han berättar att när sälen är i vattnet har den huvudet över ytan korta stunder och det gäller att planera sitt skytte. Det kan ta lång tid innan rätt läge kommer och man måste vara 100 procent fokuserad hela tiden. 

Klas tar oss till ett område där det ofta finns säl, och vi söker av kobbe efter kobbe utan något resultat. 

– De är nog ute och jagar. Kommer vi tillbaka hit om en timme kan det ligga fullt med säl på klipporna här, säger han.

Vi går i land på en lite större klippö och placerar ut oss i de olika väderstrecken. Efter en tids spanande hör vi hur Robert fått syn på en säl som med jämna mellanrum sticker upp huvudet över ytan med kurs emot Patrik. Spänningen stiger och vetskapen om att det finns säl utanför men att inte veta var och när den dyker upp är lika adrenalinframkallande som frustrerande. 

Efter en tid konstaterar vi att sälen rör sig åt fel håll och vi packar ihop och ger oss ut på spaning igen. Under färden får vi fler tips för ett så lyckat resultat som möjligt. När man skjuter en säl flyter den en kort stund för att sedan sjunka emot botten. Det är därför väldigt bra att försöka jaga över de grunda partierna, och sedan snabbt vara där med båt för att bärga den. Ännu ett tips vi får är att när skott är avlossat så ska man försöka behålla vapnet i den riktning man sköt.

– När man skjuter över öppet hav finns inga referenspunkter för att lokalisera skottplatsen, och det kan i vissa fall bli oerhört svårt att hitta sälen, berättar Klas och tillägger:

– Med hjälp av rätt riktning kan vi med hjälp av de jaktradios Zodiac utrustat båten med lotsa båten från land till rätt position.

 

Korn på en säl

Sökandet fortsätter. Vi börjar känna en viss frustration och press över att vi inte lyckats få syn på några sälar. Klas zoomar in på den otroligt detaljerade kartan över skärgården, och lusläser bottenstrukturen med tillhörande klippor. Han pekar och visar att här borde det kunna vara säl. Han förklarar att det enligt kartan ser optimalt ut, och med lågvattnet som är just nu, kan även några undervattensgrynnor nu ligga precis över ytan. 

Vi ställer kurs emot och helt riktigt ser vi på håll att det finns ett 50-tal sälar på en kobbe. Vi gör oss alla redo för landstigning och ser samtidigt hur sälarna glider ner i vattnet. När vi sedan tagit oss i land backar Klas ut båten och ställer sig beredd för bärgning på säkert avstånd. Efter en liten tid börjar vi se huvuden titta upp runt omkring oss, och kan konstatera att nu gäller det att ta vara på chanserna. 

Först ut är Robert som får korn på en säl och kan precis när den reser huvudet högt över ytan för att ta in luft i lungorna inför det kommande dyket placera ett perfekt skott. Glädjen blir givetvis enorm, men gratulationerna får vänta när Jessica gör sig redo. Efter en kort stunds väntan kan även hon fälla sin första säl med ett välriktat skott. Man ser tydligt träffen och på skottplatsen färgas vattnet rött. Vi ser att det fortfarande är en hel del säl i vattnet och Patrik gör sig redo. Han har korn på en säl som med jämna mellanrum tittar upp,
och efter en tids väntan tar han chansen, även denna gång med ett välplacerat skott. Det lugnar ned sig och det är dags att bärga sälarna. Klas styr båten runt och kan utan problem få upp Patriks säl i båten och fortsätter emot de andra två. De ser sälarna på botten men på grund av vassa klippor blir det krångligt att ta sig nära och det tar lite tid. Samtidigt börjar vi se mer säl titta upp på andra sidan ön, och jag börjar inse att min chans kanske kan komma trots allt. 

Jag lägger mig i skjutposition och ser fler och fler huvuden titta upp. De flesta på lite för långt håll, och jag avvaktar. Till slut rör sig gruppen närmare och jag kramar till slut avtryckaren och kan snart konstatera ännu ett välriktat skott och att säl nummer fyra är fälld. Det är en exalterad och glädjefylld stämning hos oss fyra på ön samtidigt som vi lotsar båten för att få upp sälarna. När vi sedan stiger ombord på båten sätter vi kurs emot kvällens boende där vi senare utbyter känslor och de redan fantastiska historier resan gett oss. 

När vi kommer i land är det dags att ta vara på vårt vilt. Vi får en genomgång av Klas om hur vi flår vår säl. Principen är egentligen den samma som de mesta annat vilt. Det som skiljer är formen och det otroligt tjocka lagret späck mellan skinnet och kroppen. Efter att skinnet är separerat från kroppen skär vi ut en del köttdetaljer som var och en tar med hem. 

 

Minne för livet

Det märks att Roslagens Jakt & Vilt är vana arrangörer av jakt – och att man inkluderar alla detaljer för att få en så bra helhetsupplevelse
som möjligt går inte obemärkt förbi. Bara för att vi lyckats så bra jaktligt med fyra sälar på fyra skott betyder det inte att jaktupplevelsen är över. Gemenskapen och det sociala har en lika stor del, och kvällens middag blir något utöver det vanliga på en liten ö mitt i Östersjön. Det serveras rökt dov och vildsvin, ölkorv gjord på björn, Toast Skagen, grillad korv direkt från Roslagens Jakt & Vilt. Till huvudrätt avnjuter vi oxfilé tillsammans med potatissallad, och till det en kall öl i solnedgången. 

Vi ventilerar våra upplevelser in på småtimmarna, och kan enkelt enas om att vi skapat ett minne för livet, med en jakt så olik allt annat vi är vana vid, i en nästintill obeskrivligt vacker skärgårdsmiljö som grädde på moset.

 

 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-07-20

Se även ...

Magasin Vildmarken #3

I det här numret tog vi rygg på ett nytt stjärnskott på jakthimlen, nämligen danskan Mette Karin Petersen som snart kommer att synas på många jaktintresserades plattformar.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.