Savage Arms A17 – En Halvautomat med precision i 17HMR

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2017-03-06

Savage Arms A17 – En Halvautomat med precision i 17HMR

Det finns ett talesätt om att den som den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Personligen avskyr jag att över huvud taget behöva vänta. Livet är för kort för att vänta och så har jag även känt inför Savage Arms A17. Den visades vid den stora årliga vapenmässan Shot Show Las Vegas 2015.

Först nu två år senare har modellen lyckats hitta vägen till Sverige och det första intrycket är att väntan inte varit förgäves men jag har förlorat två år av skytte av att vänta. För att vara helt ärliga så kom 17HMR som kaliber redan 2002 men det är först nu det finns ett fungerande halvautomatiskt gevär så det finns de som väntat än längre än vad jag har gjort.

Genialisk halvautomat

De som tillverkade halvautomater för denna kaliber i början upptäckte snart, liksom deras kunder, att det var problem med kombinationen av kantantändning/gastryck och tekniken för omladdning som byggde på 22lr erfarenheter. En 17HMR är helt enkelt ”hetare” än en 22.lr. En större hylsvolym med mer krut gjorde det svårt att balansera slutstycket. Endera fick man eldavbrott för det fanns inte tillräckligt med gastryck för att röra slutstycket bakåt för omladdning eller så rörde sig slutstycket bakåt innan huvuddelen av trycket rört sig framåt genom pipan vilket kunde leda till hylssprängning då den exponerade tunna hylsan inte längre hade stöd av väggarna. Hornady som tillverkade 17HMR patronerna fick gå ut med ett meddelande där man konstaterade helt enkelt att 17HMR uppfyllde alla branschkrav och att det var upp till vapentillverkarna att tillverka vapen som var säkra för användning med det kaliberval som tillverkarna gjorde. Många halvautomater som tillverkats mellan 2003-2007 återkallades och ända fram till 2015 fanns det ingen som hade löst problemet med 17HMR / halvauto. Savage Arms lösning är lika enkel som genialisk, se https://www.youtube.com/watch?v=dnAV-VxEWes.

Savage A17 väger endast 2,5 kg. Stocken är i plast och traditionell i både utseende och utförande. Kolven är rak för att passa både höger och vänsterskyttar. Bakkappan är väldigt bekväm med den rejäla gummeringen. Pistolgreppet med svanhalsen ger ett bekvämt grepp med bra åtkomst till avtryckaren. Tvåstegssäkringen sitter något framför varbygeln och manövreras lätt med pekfingret. Lådan har ett par delade Weaver klackar för siktesmontage.
Pipan är blånerad och friflytande med en längd på 56 cm och en räffelstigning på 1:9. Pipan är inte gängad som standard.

Magasinet som följde med är ett rundmagasin i plast och trycks fast under lådan. Kapaciteten på testvapnet är tio skott på leverantörens hemsida står det att A17 levereras med ett femskottsmagasin, så kolla upp detta innan du beställer.

Dagens testammunition Hornady 17 HMR V-MAX med en utgångshastighet på ca 777 m/s. Avtryckaren upplevde jag nämligen som att ha lite för mycket spel innan avtryck för min smak men inget som störde. Trycket är justerbart från 0,7 – 2,7 kg vilket är en uppskattad finess. Att skjuta A17 går lika fort som man hinner trycka av. Se videon. Det har ryktats av några som troligtvis inte ens har testat A17 att lösningen med klacken i slutstycket skulle sakta ner omladdningen men det är absolut inget jag märkte av i testskjutningen. Skulle en helauto ha denna lösning skulle det säkert påverka men frågan är då om det mer är en akademisk fråga då eldhastigheten fortfarande skulle vara väldigt hög.

Småviltsbössa

Som småviltsbössa är A17 och 17HMR riktigt bra tillsammans. Hög utgångshastighet och bra BC tillsammans med kulans terminal ballistik gör den till både en effektiv varmintbössa som småviltstudsare för sådant som ska spisas. Omladdningen fungerande felfritt under detta test på några hundra skott men det kräver även sin vapenvård för att ha fortsatt funktion. Något som inte är unikt för något vapen. Vapenvård tillhör skytte helt enkelt. Enda smolken i bägaren är priset på skott i dagsläget. Det kommer att sjunka bara fler börjar ta in kalibern i större mängder och vi skyttar köper det. Sammanfattningsvis kan jag bara säga A17- köp, skjut, njut. Min väntan är över!

Teknisk data

Träffbild på 80 meter

• Savage® modell A17 .17 HMR Halvautomat
• Kaliber 17 HMR
• Piplängd 56 cm, Räffelstigning 1:9
• 5-skottsrundmagasin (testbössan 10-skott)
• Lättviktskolv i svart komposit med blånerad pipa
• Piplängd 56 cm
• Justerbart tryck, AccuTrigger
• Vikt 2,5kg
• Pris 7 590 kr (rekommenderat av leverantören i skrivande stund)

Hitta din återförsäljare via www.frisport.se

Läs hela recensionen i Magasin Vildmarken nr 3 2017

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Jakt

Trippel björnlycka i Fåssjödal

Vildmarken Kim Rangberg Skanslie är tillbaka efter en intensiv och spännande veckas björnjakt i jämtländska Fåssjödal. Här berättar han om en tur som bjöd på

Nyheter

Så blir licensjakten på varg 2023

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt på varg 2023. Totalt får 75 vargar skjutas. Nedan kan ni läsa om vad som gäller för de olika

Nyheter

Licensjakt efter 14 vargar i Dalarnas län

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt efter varg 2023. Vinterns jakt för Dalarnas läns del omfattar totalt fjorton vargar i vargtäta Almhöjdenreviret och Tinäsetreviret. I

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.