Ad

Sauer Apollon – Gör jobbet stilfullt

Under hösten 2016 presenterades två nya hagelbockar från Sauer; Apollon och Artemis – den här gången i ett samarbete med italienska hageltillverkaren Fausti Arms. Vildmarken har såklart testat!

Sauer Apollon levereras i en svart väska av hårdplast, men när man väl öppnat den och ser designen så slås man direkt av att den skiljer sig från mängden. En gyllene Sauer-logga tillsammans med mörk, turkisk valnöt ger direkt en exklusiv känsla. Pipsetet på bössan är 71 centimeter och kommer med utbytbara chokers. Kornet är i mässing vilket ytterligare spär på känslan av exklusivitet. Även greppet sticker ut. Istället för den traditionella rosetten så är det mer avrundat, något som jag direkt fann bekvämt. Både greppet och framstocken har en laserskärning som är till för både ögat och greppet.

Så till provskjutningen. När det gäller hagelskytte så är det en fördel att det är lite mer motstånd i avtrycket än i många andra former. Avtrycket ska vara 2.2 kilogram, vilket verkar stämma utmärkt. Man vill inte rycka av skottet och under testet så fick jag svaren jag ville ha gällande den biten. Gummibakkappan är rejäl vilket är gynnsamt när det kommer till rekylupptagningen. Enligt uppgift ska bössan väga drygt tre kilogram, 3,3 närmare bestämt, men den upplevs lättare. Varför vet jag inte riktigt, men det kan ha att göra med att balansen är högklassig. Trots denna nya modell så tog jag det första dussinet duvor och jag gick därifrån med huvudet högt.

 

Sauer Artemis – en anpassad modell för kvinnor

Artemis var jaktens gudinna och med denna modell har Sauer designat ett gevär som är mer anpassat till kvinnliga jägare, bland annat är piplängden kortare och den har en annan bakkappa. Jag fick inte tillfälle att prova den själv, men vad gäller Apollon så känns det som ett vapen som nästan blev en del av mig under provskjutningen. Hagelbocken gör jobbet utan att väcka alltför mycket uppmärksamhet och helhetskänslan är odelat positiv – speciellt till det i sammanhanget låga priset.

 

Specifikationer Sauer Apollon

Kaliber: 12/76
Piplängd: 71 cm / 76 cm
Totallängd: 113.5 cm / 121.5 cm
Vikt: 3.3 kg
Låda/lås: Patented ”Four Locks System” with a total of four locking points
Säkring: Tangmonterad säkring med integrerad pipväljare
Trigger: Selective mechanical trigger
Avtryck: 2.2 kg
Spång: 7 mm bred, ventilerad
Korn: Mässingkula
Choker: Fem utbytbara choker (cylinder, improved cylinder, modified, improved modified, full) medföljer.
LOP: 37.5 cm
Avtrycksavs: 11.5 cm
Dropp: 36 mm / 55 mm
Skränkning: 20 mm

 

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-11-12

Se även ...

Magasin Vildmarken #9

September är här och startskottet för säsongen har smällt av på riktigt! I det här numret får vi följa med Jens Kjaer Knudsen till Vancouver Island för adrenalinfylld svartbjörnsjakt – något som är en drömjakt för många!
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.