Ad

Sauer 404 Synchro XT – Det ultimata jaktgeväret?

Sauer 404 är en ny modell från Sauer. Den ersätter den tidigare 202 och en del menar att det enbart är en vidareutveckling av 202. Jag, likt en andra, tycker dock att det är så mycket som är nytt och förändrat att man faktiskt kan säga att det är en ny modell. En riktigt bra sådan.

Sauer 404

Sauer 404 är en take down bössa vilket betyder att den är enkel att dela för att underlätta transport. Det är även en pipbytare vilket betyder att den även är ganska enkel (3 skruvar) att byta pipa på om vill ha en annan kaliber eller mot förmodan lyckats skjuta slut på den man har. För att dela på S404 tar man först loss det främre rembygelfästet som även är ett verktyg i form av en insexsnyckel. Sedan tar man bort kolven genom att lossa på den skruv som håller ihop kolven med lådan. Tanken med en take down bössa är att träffbilden ska vara den samma som innan man delade vapnet. Då man inte påverkar pipan i lådan (skälet till varför en pipbytare inte anses vara en take down) och då spåren för kikarsiktsmontaget är frästa i lådan samt själva montaget är av så pass hög kvalitet ska man kunna räkna med att bibehålla träffbilden. Sedan handlar det även en del om psykologi. Är man det minsta tveksam till tekniken så är det en bra ide att kontrollskjuta innan jakt för att stilla nerverna.

img_5409Testbössan är en av modellen Synchro XT i kaliber 8x57IS och levererades i en transportkoffert som inte ingår som standard. Med bössan i väskan så ser det ut som man har ett musikinstrument med sig och inte ett vapen. Att inte vara så iögonfallande har sina fördelar när man förflyttar sig. Särskilt i stadsmiljö. Storleken gör den dessutom extremt enkel att ta med sig när man reser. Alla som rest med en vanlig vapenkoffert vet vad jag menar. Väskan är i ABS och har tre kombinationslås. I väskan får man plats med ett 3skotts magasin, ett 5skotts magasin, delad vapen, ett sikte med montage, slutstycke och så finns det lite plats kvar för något annat som man kanske behöver ha med sig. Kolla gärna in videolänken https://www.youtube.com/watch?v=56Edwbeedxo Synchro XT är tumhålskolv med stock i polymer. Kolvkamen är steglöstställbar med hjälp av det medföljande och inbyggda verktygen som även används för att dela och sätta ihop kolven med lådan. Verktyget används även för när man vill ställa avtrycket. Sauer 404 har fyra förinställda avtryckslägen som man kan välja mellan. Lossa framstocken med verktyget och vrid helt enkelt ställaren till önskad avtryck 550 g / 750 g / 1 000 g / 1 250 g. Själva avtrycket är också ställbart med 8 mm i längd och upp till 5 grader höger eller vänster.

Säkringen är i form av en uppspänningstangent på slutstycket. För att manövrera säkringen trycks en liten spärr in med tummen och tangenten förs framåt med lagom motstånd från fjädern. För att slacka trycker man upp tangent ytterligare någon millimeter samtidigt som man trycker ner spärrknappen och låter tangenten sjunka ner. Det krävs inte mycket träning för att göra manövern ljudlöst. Inte en gång på över 50 skott jaktmatch fick jag någon ofrivillig säkringen av bössan. Det vill säga att uppspänningstangenten slackas av på grund av rekylen. Något som jag tidigare varit med om på andra bössor och som är i mitt tycke en av två svagheter med uppspänningstangent. Nu är ju inte detta vanligt förekommande men ett resultat av att fjädern förslappas genom utmattning eller att spärrknappen hoppar ur läge. Den andra svagheten är inte mekanisk utan beror på den mänskliga faktorn. En uppspänningstangent manövreras vanligtvis med tummen. Beroende på till exempel ens egen handstyrka eller brist på, typ av handskar, muskelminnet eller en kombination av allt så händer det man kramar handen runt pistolgreppet för att manövrera säkringen. Har man då ovanan eller bara råkar vara oförsiktig och har fingret inne i varbygeln är risken stor att man samtidigt kramar av ett vådaskott. Risken ökar dessutom med lättare avtryck. Ett snälltryck till exempel ska man alltid vara försiktig med. Mer så i kombination med uppspänningstangent. Nog om det.

Slutstycket är till utseende, funktion och teknik en riktig skönhet. Den sobra fasettslipningen gör den till en fröjd för ögat. Slustyckesgången är exemplarisk. Med perfekt passform i lådan får du en mjuk och distinkt gång. När du går till passet med slutstycket utdraget slipper du skramlet av ett slutstycke som på grund av för stort spel slår i lådan. Det riktigt trevliga med slutstycke är dock huvudet. Den rejäla patronutdragaren och dubbla utkastare borgar för snabbt och tillförlitligt skytte på drevjakten som på älgpasset. Men det riktigt fina är att huvudet är löstagbart. En liten spärr på sidan och vips så har du ett litet slutstyckshuvud i handen. Lådan på Sauer 404 är nämligen anpassad för magnumkalibrar. Vill du byta kaliber från standard till magnum eller tvärtom så byter du pipa, magasin och slutstyckeshuvud. Vid transport räknas huvudet som vital del. Betydligt enklare att ha i byxfickan än ett komplett slutstycke. Särskilt trevligt när du flyger med vapen då kan du tom ta med den i kabinen.

Sauer 404

Sedan finns det alltid den som säger att det är lättare att tappa bort saker som är små. Ett legitimt argument men en vapendel ska man ändå ha extra koll på. På tal om lådan så är den som standard i aluminium för att spara vikt. Vet man om att man kommer att skjuta mycket magnumkalibrar eller enbart det och vill ha en extra stark låda så går den att få i stål mot ett pristillägg. Det ökar dessutom vikten på bössan med cirka 0,5kg. På lådan sitter det Sauers egna frästa spår för kikarsiktsmontage.

Detta gör att man då blir hänvisad till just de få fästen som passar just dessa vilket i sin tur betyder att de inte är särskilt billiga. En Sauer original snabbfäste ligger på strax under 5 000 kr. En prisklass som dock är vanlig för tyska high end bössor och sällan är något som påverkar köpbesluten hos dess kunder.

Utkastaröppningen för tomhylsor är väl tilltagen och hylsorna kastas ut långt och distinkt när man repeterar. Magasinet som följer med har en kapacitet på 3+1 skott i standard kaliber och 2+1 i magnum kaliber. Då man valt att använda radmagasin blir det något lägre kapacitet för skott om man vill ha rena linjer på bössan vilket brukar ge ett mer estetiskt utseende. Helt ärligt så räcker den kapaciteten alldeles utmärkt för de allra flesta jakter. Målsättningen är ju alltid att sätta det första skottet så välplacerat som möjligt för att ge ett så etiskt jaktskott som möjligt.

Sedan finns det alltid tillfällen som kräver ett snabbt uppföljande skott men mer än så bör man inte ha ett direkt behov av. Men är man till exempel på en vildsvinsdrevjakt och behöver mer skott finns det 5skotts magasin att köpa. Magasinspärren sitter något försänkt för att skyddas mot ofrivillig tapp och är lätt att använda när du vill ta ur det. Är du på den där drömjakten där vildsvinståget plötsligt uppenbarar sig och du har ett extra magasin i fickan så går bytet att göra snabbt. Magasinen är i metall men då de är enkelradiga går det inte att toppa på magasinet genom utkastaren.

Sauer 404 är inte perfekt men för mig personligen är 404an i Synchro XT utförande den idag ultimata jaktbössan. Tillsammans med ABS kofferten och take down funktionen får jag en bössa som är smidig att resa med både på flyget utomlands eller till jaktmarken här hemma. Ska jag flyga känner jag dessutom inte längre behovet av att ta bilen till flygplatsen för kofferten är så liten att och icke iögonfallande att jag kan ta den på tåget, bussen och behöver inte smussla med den när jag checkar in på hotellet.

Däremot är take down funktionen inte lika smidig på Synchro som på de vanliga modellerna.

img_5446-mediumVerktyget som sitter i framstocken är lite väl pillig att använda för att kunna snabbt montera och demontera kolven. Det blir många små rörelser innan det är klart. Jag har därför även packat med en vanlig L-insexnyckel som följde med en IKEA möbel. Skruven som går igenom kolven och fäster i lådan är dessutom en vanlig maskinskruv som inte hålls på plats när den urskruvad. Lägger du ner kolven i kofferten får du leta runt i kofferten sedan efter skruven. Om du inte har tappat den någon annanstans vill säga. Detta har jag löst genom att ha med en liten M5 mutter i väskan som jag sätter på skruven för att hålla den kvar i kolven. Övriga funktioner funkar dock klockrent med framstocksverktyget.

Den ställbara bakkappan är steglös och skruven som låser den sitter i bakkappan. Man lossar och skruvar åt enkelt med verktyget. Däremot måste den alltid vara i nedersta läget om du ska sätta i eller ta ur slutstycket. Likaså när du ska lägga ner den i kofferten för att den ska få plats. Framstocken lossas den också enkelt med verktyget för att blotta både skruvarna till pipan och Sauers Quattro lösning för de förinställda avtrycken. Jag får erkänna att jag tycker mig inte känna så stor skillnad mellan 550 g och 750 g eller 1 000 g och 1 250 g. däremot känner jag skillnaden mellan 550 g och 1 250g. Jag har ställt den 1 000 g och det har hittills funkat till allt och jag har inte känt något behov av att fippla runt. Men det finns där för den som vill det. En trevlig detalj är att rembygelfästena är av s.k. flush cup design så men får en snabbkoppling av rembygeln. När man inte vill ha vapenremmen så är det inget rembygelfäste som sticker ut under kolven. Pistolgreppet och tumhålskolven är en otroligt trevlig upplevelse. Vilsam och samtidigt stabil som gör att man kan ligga en längre tid i anläggning. Dessutom väldigt bekvämt vid liggande skytte också. Självklart är inte en tumhålskolv något som faller alla i smaken men har man en gång vant sig vid det är det svårt att vilja gå tillbaka. En del menar att det är krångligare att komma tillbaka till en bra anläggning vid repetering. Men det är egentligen bara en träningssak för muskelminnet. Själv är jag minst lika snabb som med en vanlig stock.

Utformningen gör även att anläggningen ger en än bättre upplevd rekylupptagning så man kommer snabbare tillbaka på målet då pipuppslaget kan kontrolleras mer. Som original är bakkappan en 1 cm tjock gummisak som dämpare rekylen effektivt. Däremot upplevda jag den som något klibbig det vill säga att den fastnade i kläderna vid snabba anläggningar. Varför jag bytte den mot Sauers sportbakkappa. Ett tunnare och glatt plastbakkappa som inte fastnar. Tack var att avtryckaren kan ställas både i längdled och sidvinkel (plus den justerbara kolvkammen) har jag fått till en perfekt passform för mig och det utan att behöva lämna in till någon vapensmed/tekniker. Själva XT stocken är i polymer och med bra greppytor. Detta ger ett minimalt behov av vapenvård vilket passar min ”hektiska” livsstil. Dessutom slipper jag gråta blod för en liten repa (somliga kallar det patina) i en grade 8 valnötsstock.

Ser man till möjligheterna att ”ur lådan” anpassa S404 Synchro till skyttens anläggning inklusive avtryck, möjligheten till att enkelt och på egen hand byta pipa och kaliber (även i fält), formfaktorn vid delad transport, magasinutbud, låda i stål (som tillval) frästa spår på lådan med möjlighet till snabbfästen för kikarsikten där träffbilden bibehålls, oklanderlig skyttefunktion (patronmatning, utkast, precision) och en låg egenvikt på 3.1 kg är detta en bössa som jag vid en väl avvägd sammantagen bedömning betecknar som den idag ultimata för mina behov och jag vet att jag inte är helt ensam om min uppfattning. Jag tror mig också veta hur morgondagens för mig ultimata gevär skulle se ut men det skulle kräva ett sammangående mellan Sauer och ytterligare två tyska vapengiganter. Även om de idag är i ett koncernförhållande så är det ytterst tveksamt om jag någonsin får uppleva den bössan ens som ett konceptvapen.

 

 

Inlägg av: Rickard Faivre den 2016-09-12

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.