Satsning för att motverka psykisk ohälsa

2019-01-24

Satsning för att motverka psykisk ohälsa

En satsning på utbildning som Jägareförbundet Mitt Norrland ligger bakom ska hjälpa jägare att motverka psykisk ohälsa och förhindra självmord.

Satsning för att motverka psykisk ohälsa

En satsning på utbildning som Jägareförbundet Mitt Norrland ligger bakom ska hjälpa jägare att motverka psykisk ohälsa och förhindra självmord.

Självmordstalen i Jämtlands län är höga, bland de högsta i landet, och speciellt hos män. Ett av de vanligaste sätten att begå självmord på är genom att ta med sig skjutvapen. För två år tog därför Janne Persson, samordnare för psykisk hälsa inom Region Jämtland Härjedalen, kontakt med Jägareförbundet Mitt Norrlands ordförande, Gun Fahlander, och frågade om länsföreningen ville medverka i en instruktörsutbildning i Första hjälpen till psykisk hälsa.

Nu finns det möjligt att fortbilda sig och bli en Första hjälpare – då får man bland annat lära sig att känna igen en kris och hur man kan ingripa om det skulle bli en sådan. Dessutom får man kunskap om hur man bekräftar och uppmuntrar att söka lämplig psykiatrisk hjälp.

– Det här är ett oerhört viktigt ämne att ta upp och prata om, säger Gun Fahlander, ordförande i Jägareförbundet Mitt Norrland, till Svenskjakt.se

Nyttiga diskussioner

Nyligen genomfördes en fem dagar lång instruktörsutbildning under ledning av professor Britta Alin-Åkerman från Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa vid Karolinska Institutet.

– Det blev många viktiga och nyttiga diskussioner under utbildningsdagarna, säger Gun Fahlander, till Svensk jakt.

Jägareförbundet Mitt Norrland kommer nu att fokus på detta i sin verksamhetsplan, antingen genom information eller att erbjuda utbildning till sina medlemmar..

– Vi hoppas också att utbildningen tas vidare inom Jägareförbundet för att kunna hjälpa när det behövs, säger Gun Fahlander till Svensk jakt.

Källa: Svenskjakt.se

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Produktrecension

Vildmarken testar: Blaser RD20

Plötsligt dök Blaser upp i optikvärlden och nådde snabbt en väldigt hög kvalitetsnivå. För två år sedan presenterade de sitt första rödpunktsikte, RD17. Nu är

Nyheter

Nytt nummer av Magasin Vildmarken!

I det här numret frontar Daniel Nilsson omslaget. Under fjolåret blev Daniel historisk när han blev Sveriges första sportfiskare på heltid – och som om

Nyheter

Björnjakten kan komma att utvecklas

Hundsläpp vid åtel bidrar till att rätt björnar fälls – och i ett förslag från Naturvårdsverket kan det bli tillåtet att släppa hund vid en

Månadens tidning

Daniel Nilsson från Westin är Sveriges första sportfiskare på heltid. Nyligen gästade han vår podcast för att berätta om pionjäruppdraget.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!