Ad

Satsning för att motverka psykisk ohälsa

En satsning på utbildning som Jägareförbundet Mitt Norrland ligger bakom ska hjälpa jägare att motverka psykisk ohälsa och förhindra självmord.

Självmordstalen i Jämtlands län är höga, bland de högsta i landet, och speciellt hos män. Ett av de vanligaste sätten att begå självmord på är genom att ta med sig skjutvapen. För två år tog därför Janne Persson, samordnare för psykisk hälsa inom Region Jämtland Härjedalen, kontakt med Jägareförbundet Mitt Norrlands ordförande, Gun Fahlander, och frågade om länsföreningen ville medverka i en instruktörsutbildning i Första hjälpen till psykisk hälsa.

Nu finns det möjligt att fortbilda sig och bli en Första hjälpare – då får man bland annat lära sig att känna igen en kris och hur man kan ingripa om det skulle bli en sådan. Dessutom får man kunskap om hur man bekräftar och uppmuntrar att söka lämplig psykiatrisk hjälp.

– Det här är ett oerhört viktigt ämne att ta upp och prata om, säger Gun Fahlander, ordförande i Jägareförbundet Mitt Norrland, till Svenskjakt.se

Nyttiga diskussioner

Nyligen genomfördes en fem dagar lång instruktörsutbildning under ledning av professor Britta Alin-Åkerman från Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa vid Karolinska Institutet.

– Det blev många viktiga och nyttiga diskussioner under utbildningsdagarna, säger Gun Fahlander, till Svensk jakt.

Jägareförbundet Mitt Norrland kommer nu att fokus på detta i sin verksamhetsplan, antingen genom information eller att erbjuda utbildning till sina medlemmar..

– Vi hoppas också att utbildningen tas vidare inom Jägareförbundet för att kunna hjälpa när det behövs, säger Gun Fahlander till Svensk jakt.

Källa: Svenskjakt.se

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2019-01-24

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #11

Ripjakt i fjällmiljö är en svårslagen jaktupplevelse. I det här numret tar vi med er till en plats där dalripeskratten just nu ekar över vidderna, nämligen Arjeplogsfjällen.
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.