Sargit tog jägarexamen vid 82 års ålder: ”Skogen ger mig frihetskänsla”

Som 82-åring tog Sargit Sundberg från byn Börjelslandet jägarexamen. I dag tillbringar hon så mycket tid som hon kan i skogen. Den här förmiddagen har hon sällskap av tioåriga stövartiken Vera.
Som 82-åring tog Sargit Sundberg från byn Börjelslandet jägarexamen. I dag tillbringar hon så mycket tid som hon kan i skogen. Den här förmiddagen har hon sällskap av tioåriga stövartiken Vera.
2022-06-28

Sargit tog jägarexamen vid 82 års ålder: ”Skogen ger mig frihetskänsla”

Foto: Joakim Nordlund

Som 82-åring tog Sargit Sundberg från byn Börjelslandet jägarexamen. I dag tillbringar hon så mycket tid som hon kan i skogen. Den här förmiddagen har hon sällskap av tioåriga stövartiken Vera. [Text & foto: Joakim Nordlund]

Det lyser vackert när solens strålar träffar lövträden. Den lilla skogsvägen fungerar också utmärkt som vandringsstig. Vägen kantas av svamp och stövartiken Vera lyfter av och till upp nosen för att vädra.
– Vi får väl se om du hittar någon hare i dag, säger Sargit Sundberg hoppfullt.

Den i dag 85-åriga jägaren bor i den lilla byn Börjelslandet utanför Luleå. För tre år sedan vid 82 års ålder tog hon jägarexamen med allt vad det innebär.

– Det var en hel del teori men det gick bra. Det var intressant. Jag ville också ha möjligheten att prova på att jaga älg så jag såg till att också skjuta upp för högvilt. Det var inte helt lätt men jag klarade det, säger hon och ler.

Samma höst provade hon på att jaga älg men det var inte hennes melodi.
– Nej, inte älg. Det är för tråkigt. Det händer för lite. Nu har jag provat på det. Herregud. Sitta blick stilla i flera timmar och bara vänta och allt som oftast händer ingenting, säger hon.

Hon har istället fastnat för småviltjakt. Ett par dagar innan har hon varit ute i skogen i hopp om att hitta skogsfågel.
– Den jakten kan jag styra själv. Jag bestämmer själv när jag vill gå ut och jag bestämmer själv var jag vill jaga och när jag vill åka hem. Skogen ger mig en frihetskänsla och jag vill att jakten ska kännas likadant, säger hon.

Hjärtat klappar för harjakt

Hjärtat klappar ändå hårdast för harjakten. Den här dagen har hon fått låna stövartiken Vera av kompisen Leif Claesson. Han bor i byn Mjöfjärden och han har genom åren fött upp en rad fina hamiltonstövare.
– Och det här är vackra Vera, säger Sargit och stryker den tioåriga tiken på huvudet.

Efter en kilometerlång promenad kommer vi fram till en liten skogsglänta. Hon kontrollerar att hundpejlen fungerar. Sedan släpper hon lös Vera som försvinner in i skogen. Svansen ser ut som en liten antenn och den vita fläcken längst ut på svansen är det sista vi ser av henne den här gången.

– Hon är fin. Men hon är inte van att vara ensam. I går lämnade jag henne i köket när jag åkte iväg en kort sväng för att göra ett kort ärende. När jag kom tillbaka hade hon nästan rivit ned hela köket för mig. Men så här är hon ju jättefin, säger Sargit.

Rätt snart åker tändstickorna fram och hon letar fram en påse med tändved som har fått följa med i ryggsäcken. Veden som ligger under bar himmel har fått en rejäl dusch av regnet. Kärnan i den är ändå torr och röken som bildas bär på doften av tjära.
– Här trivs jag. Skogen har alltid varit min plats. När jag var liten och det gick åska fanns det några som gömde sig i garderober eller på andra ställen när de blev rädda. Jag för min del kunde istället söka skydd i skogen. Här fanns tryggheten, berättar hon.

De flesta som jagar och som tar jägarexamen är män. Många är också betydligt yngre än Sargit Sundberg. Hon formar händerna runt den blå muggen. Det varma kaffet värmer inte bara inombords.
– Jag tänker nog inte så mycket på min ålder. Det har jag väl aldrig gjort. Men man blir ju påmind när vänner och människor runt en försvinner, säger hon.

I skogen vill hon vistas så länge som det bara är möjligt.
– Jag försöker meddela barnen när jag går ut så att de vet om det. Ofta är jag helt själv när jag går i väg. I dag var det trevligt att ha sällskap, säger hon samtidigt som hon möblerar om lite bland vedträna i elden.

Solen har försvunnit bakom molnen och hon kikar på pejlen och konstaterar att Vera fortsätter att söka. Nu är det bara ett upptag som saknas. I likhet med många harjägare talar hon varmt om stunden vid elden när man kan höra skallen från hardrevet.

– Det är något extra. Det är svårt att förklara vad jag känner. Jag känner mig…lycklig. Det är så jag känner, säger hon.

Tyvärr bjuds vi inte på något drev. Den tioåriga tiken gör det som står i hennes makt men till sist återvänder hon. Hon belönas med en kanelbulle innan det är dags för hemfärd.

Tre timmar i skogen är enligt Sargit Sundberg väl investerad tid.

– Jag skulle inte kunna vara utan de här stunderna. Skogen hjälper mig att hålla mig frisk, säger hon.

Sedan kopplar hon Vera och lägger geväret över axeln.

– Bättre jaktlycka nästa gång, säger hon och styr stegen mot bilen.

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Viltrecept

Lucas Eriksson lagar: Viltsushi med sting

Lucas Eriksson bjuder den här gången på sushi utöver det vanliga. När han skulle ta sig an den japanska klassikern så valde han nämligen att

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!