Ad


Sako 85 Carbonlight

Nyhet: Sako 85 Carbonlight

 

Trött på att bära runt på en onödigt tung bössa? Behöver du något som är lite lättare så att du orkar hålla en bra anläggning lite längre eller vill du bara ha en bössa som är lite annorlunda och snygg? Carbonlight kan då vara något för dig.

Sako 85 Carbonlight

Carbonlight är Sakos absolut lättaste studsare hittills. Med en stock i kolfiber byggt med CFRP (Carbon Fiber Reinforced Polymer) teknik vilket är samma metod som används inom bil- och flygindustrin väger bössan in på 2,4 kg (utan skott och kikarsikte). Som jämförelse kan nämnas att Sako 85 Synthetic Black väger 2,8 kg med i samma lådstorlek och Sako85 Classic 3,2 kg (träkolv). För den oinvigde och även många andra kan det tyckas att skillnaderna är så stora att det inte borde spela någon praktisk roll. Men varje hekto, varje gram kostar energi. Med den låga vikten kommer dock vissa begränsningar. Carbonlight finns idag endast med liten låda det vill säga Small vilket innebär att dagens kaliberutbud för Carbonlight är begränsat till 22-250 Rem, 243 win, 260 Rem, 7mm-08 Rem och 308 win. Med låg vikt kommer nämligen ökad rekyl därav denna avgränsning. Testvapnet är i 308 winchester vilket får anses vara den kalibern av de nämnda som är mest populär bland jägare. Det första man märker med Carbonlight är just hur kusligt lätt den är. Den är faktiskt löjligt lätt. Carbonlight är även väldigt välbalanserad vilket förstärker känslan av viktlöshet. Hade jag inte vetat vikten utan fått gissa hade jag sagt 2 kilo trots att all mitt förnuft och kunskap inte hade hållit med mig.
 
Carbonlight stocken som förutom är väldigt snygg att titta på, om man som jag gillar det karaktäristiska mönstret som kolfiber bilder, även belagd med Soft-Touch som gör den väldigt behaglig att hålla i. En helt blank och slät kolfiberstock hade annars bara känts plastig och billig. Jag gillar att man valde att hålla sig till den metallfärgen på lådan och pipan. Det ger en snygg kontrast mot den svarta stocken som tycks skimra i silver när ljuset faller på. För att spara ytterligare lite vikt och öka snygghetsfaktorn är den kallhamrade och flytande pipan flutad och endast 515mm lång vilket är en fullt tillräcklig längd för kalibern. Pipan är dock inte gängad från fabrik och det hänger nog dels ihop med att det är svårt att få gängskyddet snyggt på en flutad pipa och dels att man inte vill uppmuntra brukaren till att lägga på onödig vikt på bössan. De flesta köper nog ändå Carbonlight för den låga viktens skull så att betala mer för gängningen när en dämpare troligtvis ändå inte är aktuellt blir bara en onödig kostnad för köparen. Sako 85 har några fina premium egenskaper som alltid är värda att nämnas. Lådorna är alltid anpassade till kalibern så att bössan inte blir onödigt stor och tung. Det bidrar även till ett mer balanserat estetiskt intryck. Ovanpå lådan har du Sakos integrerade laxspår med rekylklack för deras Opti-lock ringar. Systemet med Opti-lock ger ett skottfast montage och möjligheten för jägaren att ta av och på kikarsiktet utan att träffbilden förflyttar sig. Kryssmagasinet i stål med en kapacitet på 5 skott ligger jämnt med framstocken vilket ger ett sobert intryck. Personligen tycker jag det är både snyggar och mer praktiskt jämfört med ett magasin som sticker ut. Tack vare konstruktionen med kryssmagasin och den generösa utkastaröppningen är det inga problem att fylla på magasinet genom utkastaren när man har avfyrat ett skott. En stor fördel enligt mig när man har denna möjlighet är att man slipper att fippla med att ta ur och ladda magasinet samtidigt som man håller i bössan och försöker hålla kolla på viltet dessutom går det mycket snabbare att ladda genom utkastet. Magasinspärren har en två-stegs öppningsprocedur. Tryck in själva magasinet i framkant samtidigt som man trycker inte spärren för att lossa magasinet. Detta funkar väldigt bra för att hindra ofrivilliga magasin tapp när man rör sig i skogen. Slutstycket har tre låsklackar för säker låsning i lådan och en kort öppningsvinkel på 60 grader för snabba repeteringar. Slutstycket har även Sakos RCS system för kontrollerad matning. Detta ger mer tillförlitlig omladdningar och i princip tar bort risken med dubbelmatning med eld avbrott som följd. Kort beskrivet så innebär kontrollerad matning att slutstycket har kontroll över patronen från dess att den matas ur magasinet till dess att den kastas ur. Oberoende av om den har avfyrats eller inte.
Sako 85 Carbonlight
Själva slutstycksgången är utan anmärkning. Den glider lätt fram och tillbaka i lådan vid skytte. Toleransen mellan slutstycke och låda är dock inte på Mauser/Sauer nivå så går man med bössan med slutstycket utdraget kommer den att slamra något. Själv förflyttar jag mig alltid med slutstycket i fickan för att alltid vara extra säker på att vapnet är helt ofarligt till och från passet så detta är inget problem för mig. En fördel med lite större toleranser är att slutstycket blir mindre känslig om det skulle komma in något i lådan som annars skulle kunna haka upp repeteringen. Slutstyckshandtaget är i metall och slutstyckskulan har en lagom storlek för att underlätta snabb repetering även med handskar på. Vill man ha den än större kan man alltid trycka på en slutstyckeskula i gummi vilket jag brukar rekommendera alla skyttar och jägare.
 
Säkringen är den nu klassiska för Sako85 trestegssäkringen. Med ytterst liten träning kan man utan problem manövrera den helt ljudlöst vilket är bra att kunna vid till exempel smygjakt. Ställer man säkringen i mitten läget kan man plundra vapnet även i säkrat läge vilket är en bra extra säkerhetsfunktion.

rycket är som vanligt med Sako väldigt bra. Den är krisp, distinkt och helt utan någon märkbar släp. Trycket är ställbart mellan 1-2 kg och levereras fabriksinställd på 1,4-1,5 kg. Jag brukar numera köra 1 kg på alla mina bössor utom drevjaktsbössan. Där ligger den närmare 1,8-1,9 vilket är min preferens. Underbeslaget är i aluminium för att spara vikt. Jag är tacksam för att Sako har undvikit att använda en polymer då det skulle ge Carbonlight ett snålt intryck som dragit ner på helhetsintrycket rejält. Trycket kan även fås med snälltryck men det ska i så fall beställas i samtidigt med bössan.

 
Testbössan levererades med Steiners nya Ranger sikte och Opti-lock ringar. Tillsammans med 5 stycken jaktmatch väger bössan totalt 3,1 kg. Det är nu som viktskillnaden verkligen märks. En fullt utrustad bössa väger och svingar som en naken standardbössa. Hjärnan vill inte riktigt tro att det är något annat än ett spratt. Pistolgreppet är riktigt trevlig med lagom handutfyllnad. Här finns inga extra greppytor och det känns inte heller som att det behövs. Kolven har en Monte Carlo utfyllnad för ökad komfort och bättre anläggning. Man kan stå betydligt längre och med mindre ansträngning i anläggning tack vare den låga vikten. En fördel när man måste sikta längre på viltet eller står och väntar på att det som står och väntar bakom trädet ska kliva fram. Själva skyttet gjordes utan att testa precessionen. Anledningen till det är att Carbonlight likt alla andra Sako bössor lämnar fabriken först när de skjuter fem skott inom en MOA på hundra meter. Lyckas man inte återskapa den prestationen på skjutbanan beror det endera på skytten och den använda ammunitionen eller bössan.  Vanligtvis är det det först nämnda som är svaret så att om jag lyckas skjuta enligt garantin så innebär det ju inte att du kommer att lyckas. Skulle det mot förmodan vara bössan det är fel på så är det tillverkarens huvudvärk inte din. Det riktigt intressanta är dock hur rekylen är med en bössa med kolfiberstock och så låg vikt. Testskjutningen gjordes både med och utan monterat sikte för att få en känsla för hur den upplevda rekylen påverkades av den viktskillnaden.  Naken sköt Carbonlight förvånansvärt snällt. Den gummerade bakkappan och en korrekt anläggning tillsammans med en snällare laddning än vid jakt är förklaringen. Med monterat sikte blev skyttet något snällare men det var ingen extrem skillnad. Det hade varit intressant att kunna prova med en mindre ljuddämpare som till exempel en ASE UTRA SL5.
 
Jag gillar carbonlight för dess låga vikt och utseende. Jag gillar även att stocken är i kolfiber för det känns lite fräckt. Funktion och skytte är precis i linje med övriga Sako85 bössor så där var det ingen större uppenbarelse. Det hade varit dumt om det varit sämre. Personligen skulle jag ändå inte vilja ha en egen. Den är helt enkelt för lätt för min smak, känns mer som ett luftgevär. Den erbjuds heller inte i någon av de kalibrar som jag idag föredrar. Inget fel på 308win, tvärtom. Hade den funnits i 8x57IS hade jag tänkt om. Carbonlight kommer nog att tilltala många som går eller smyger mycket. Den kommer nog även bli en favorit hos dem som har lite svårt för att hålla en trä eller syntetstockad bössa i en korrekt anläggning under en något längre tid. Sedan är jag övertygad om att den kommer att säljas till några bara för att de uppskattar att stocken just i kolfiber. Det ger ju mer behållningen att ha en äkta kolfiberstock än en syntetstock med vattentryck som ska se ut som kolfiber.
• Vikt 2,4kg
• Längd 1030 mm
• Pipa 515 mm flutad rostfri eller blånerad
• Magasin-löstagbart 5-skotts
• Tillgängliga kaliber 22-250 Rem, 243 win, 260 Rem, 7mm-08 Rem, 308 win
• Endast höger utförande
• Rek pris 32 000 kr (2015)
Läs mer på www.sako.fi

 

Inlägg av: Rickard Faivre den 2016-02-11

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #11

Ripjakt i fjällmiljö är en svårslagen jaktupplevelse. I det här numret tar vi med er till en plats där dalripeskratten just nu ekar över vidderna, nämligen Arjeplogsfjällen.
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.