Så slipar du dina köksknivar

2020-01-17

Så slipar du dina köksknivar

Tillvaratagning och inte minst matlagning går hand i hand med jakt och fiske. Men även för det jobbet krävs att verktygen är i trim! Varje månad ringer vi upp Tormeks Mattias Landgren för att prata om hur man slipar sina verktyg på bästa sätt. Den här gången tar han oss steg för steg igenom hur du slipar dina köksknivar! [Text: Magnus Skoglund & foto: Therese Tillman]

Köksknivar är något som Mattias får många frågor om – inte minst gällande vilken vinkel man ska använda. Mattias berättar att det kan variera kraftigt beroende på vilket märke det är på kniven.

– Det finns en knivmodell som säger att man ska ha 22 grader och en annan som säger 44. Båda har helt rätt, på sin kniv. Det handlar om vad stålet klarar av och därför är det otroligt brett, säger han.

Hur hittar man informationen man behöver? 

– I vissa fall går det att googla fram och det kan stå på deras hemsidor, men inte alltid. Då är det egentligen bäst att använda tuschpennan och göra det som vi har pratat om i tidigare nummer, nämligen att repetera fasen. Då ska man få rätt 99 gånger av 100, säger Mattias Landgren som nedan berättar om processen steg för steg.

  1. Inspektera kniven
    Det första jag gör när jag kollar på en kökskniv är att kontrollera om det finns något hack i den och hur den ser ut överlag, i bladet et cetera. Om det finns hack så drar jag av den på stenen så att den blir jämn och fin. Kniven blir slö, men jämn och fin. Jag vet även att vissa knivar har en liten klack på sina modeller som kan vara lite i vägen och som man får kolla så att den ligger längs med eggen så att inte den sticker ut. 
  2. Hitta rätt vinkel
    Sedan använder jag tuschpennan för att hitta rätt vinkel. Det man kan göra här också är att man börjar med att använda stenjusteraren och gör slipstenen så grov som möjligt. 
    slipar knivar
  3. Slipa fram råegg
    Sedan slipar man båda sidorna tills man har fått upp råegg. Sedan tar man den fina sidan på stenjusteraren och gör stenen så fin som möjligt – och sedan slipar man några gånger på båda sidorna igen – också detta för att få råeggen lite mindre. Dessutom får man bort lite repor i slipfasen så att den blir blankare.  
    slipar knivar
  4. Bryna till perfektion
    När jag är nöjd och har fått en jämn och fin slipfas så går jag på bryningen, som alltid är väldigt viktig. Det är här jag lägger mest tid. Jag brukar göra som så att jag kör frihand, men låter jiggen sitta kvar. Jag börjar väldigt plant och lägger ner bladet, jag bryner inte slipfasen, sedan drar jag den emot mig och då kommer jag känna och se när jag träffar rätt vinkel på kniven. Då kommer jag höra på ljudet och få upp lite ”snö” som jag kallar det, det vill säga råegg som kommer upp. Sedan försöker jag hålla den vinkeln. Sedan kör jag kanske fem vändor innan jag vänder på kniven och gör om proceduren. 
  5. Kvalitetskontroll
    Därefter låter jag den fortfarande sitta kvar i jiggen och sätter kniven mot en nagel på lite olika ställen över bladet. Sitter den kvar så kan jag ta bort den från jiggen, om den glider av på något ställe så har jag inte kommit ner i själva slipningen tillräckligt långt. Och anledningen till att jag har kvar den på jiggen är att om jag måste slipa mer så har jag alla inställningar på plats redan på stenen. 

Den ska alltså hugga fast i nageln? 

– Ja, den ska sätta sig. Man bara lägger den där så ser man om den glider eller inte. 

Mattias berättar att man dock inte brukar vara klar med bryningen här.

– Det brukar krävas fler vändor. Sitter den kvar på nageln så kan jag ta bort jiggen och sedan kör jag vidare på exakt samma sätt; lägger den på ryggen och drar emot mig. Nu sätter jag, frihands, ganska mycket tryck. Jag kör några vändor på känsla, byter sida, sedan drar jag den igenom nageln, alltså lägger den på nageln lite lätt och drar kniven igenom. Hackar den, eller om det känns strävt, då är det råegg kvar och då gör jag på exakt samma sätt som innan. Sedan provar jag mig fram, och kör, tills den verkligen går lent genom hela nageln. Då är jag klar.

 

Så man testar inte på papper som man ibland ser i reklamfilmerna, nageln ger en bättre indikation?

– Det är klart att man kan prova på ett papper också, om än inte för ofta. Men på nageln är man så känslig så där känner man väldigt tydligt när man har fått ett bra resultat.

Och jag vet att det finns alternativ ifall man tycker att det är läskigt att skära i nageln!

– Ja, det funkar även på en isskrapa till bilen, säger Mattias och fortsätter:  

– Jag brukar förvarna när jag är ute och visar, ändå är det många som vänder ryggen till när jag drar genom nageln, säger Mattias Landgren och skrattar. 

En annan vanlig fundering och fråga som Mattias får är att många tycker att deras köksknivar blir slöa igen så fort. Han berättar att orsaken till slitaget ofta handlar om förvaringen. 

– Till en jaktkniv har man en slida till som skyddar kniven när den inte används. Men när det gäller köksknivar så är det väldigt vanligt att de åker ner i en kökslåda. Man kanske öppnar den där kökslådan tio gånger varje dag och knivarna slår emot varandra vilket skadar eggen såklart. 

Vad rekommenderar du?

– Jag har själv en magnetlist och det man bör tänka på där är hur man tar bort kniven så att man inte bryter den inåt med eggen. Det är en förvaring som jag kan rekommendera. 

– Dessutom är ju knivar ofta väldigt fina och blir som en inredningsdetalj, avslutar Mattias Landgren. 

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!