Så skyddar du din hund under nyårsfirandet – Svedea tipsar

2021-12-30

Så skyddar du din hund under nyårsfirandet – Svedea tipsar

I morgon är det nyårsafton igen och en kväll som inte minst många hundägare bävar för. Just nu finns det rekordmånga nya och ovana hundägare och med anledning av det så tipsar Svedea om hur man bäst kan hjälpa sin hund runt tolvslaget.

I ett pressmeddelande skriver Svedea om att fyrverkerier ofta blir öronbedövande skräckupplevelser för många hundar så här års.

– Aldrig tidigare har det funnits så många hundar som nu och aldrig tidigare har det funnits så många ovana hundägare. Många som saknar erfarenhet av att ha hund vet kanske inte ens att den är skotträdd och inte heller vad man kan göra för att mildra hundens upplevelser när det brakar loss, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkring på Svedea.

Nedan listar Svedea tio tips på hur man skydda hunden på nyår – och ifall Odd ska lyfta något lite efter så handlar det om att inte ta ut hunden vid tolvslaget.

– Den har ingen glädje av fyrverkerierna. Varje år sliter sig skräckslagna hundar och flyr i panik från sina hussar och mattar som valt att ta ut sina hundar på årets sämsta tidpunkt, avslutar Odd Einar. 

Skydda din hund runt nyår

Även om du inte hinner träna hunden för nyårssmällarna finns några åtgärder du kan ta till. Här är Svedeas och hundpsykologen Carro Alupos tio bästa tips:

  1. Se till att hunden är rastad i god tid och gå inte ut runt tolvslaget. Hundar flyr i panik varje år när pangandet börjar.
  2. Om inte din hund visar tecken på oro behöver du inte göra det heller. Men var uppmärksam.
  3. När ni går ut – ha hunden i halsband eller sele med rejält koppel, gärna med koppelöglan runt handleden. Smällandet kan pågå dagar både innan och efter nyårsafton.
  4. Använd gärna godis eller ben som förebyggande distraktion.
  5. Förbered hemmet – dra ner persienner och försök dämpa ljudet så gott du kan. Bygg en ljuddämpad koja under matbordet, gärna med hjälp av tungt tyg.
  6. Fetvadd i hundens öron eller hörlurar kräver ofta träning, men prova. Belöna med godis.
  7. Stressdämpande åtgärder – Adaptil halsband utsöndrar motsvarigheten till hundens lugnande feromon. Det finns även kosttillskott som dämpar stress och oro.
  8. Beröring – massera gärna din hund, det har också en lugnande effekt.
  9. Visa inte medlidande med din hund, det bekräftar bara hundens rädsla.
  10. Var nära din hund så den känner ditt stöd.

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!