Så lyckas du med gäddfisket

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2019-05-26

Så lyckas du med gäddfisket

Jakten på gäddan är för många årets höjdpunkt, men som alla vet så kan gäddfisket vara nyckfullt och resultera i båda totallyckade pass och nedslående sådana. Tomas ”Gäddgapet” Nilsson ger här svar på många frågor och funderingar om hur man bäst går till väga för att få en så lyckad upplevelse som möjligt.

Så lyckas du med gäddfisket

Jakten på gäddan är för många årets höjdpunkt, men som alla vet så kan gäddfisket vara nyckfullt och resultera i båda totallyckade pass och nedslående sådana. Tomas ”Gäddgapet” Nilsson ger här svar på många frågor och funderingar om hur man bäst går till väga för att få en så lyckad upplevelse som möjligt.

Suget efter gäddfiske försvinner aldrig. Man kan bli uppgiven, frustrerad, irriterad och förvånad. Men man är ute igen inte  långt eft er att man haft det segaste bompasset eller ett pass då allt gått fel. Trassel, satta beten, motorkrångel, överraskande regn utan regnkläder, ibland undrar man vad man håller på med, men de tankarna skakar man snabbt bort och börjar planera nästa tur med samma entusiasm som förra gången. Drömmen, den efterlängtade drömfisken hägrar i fjärran.

Men hur går man då tillväga i jakten på att få en skön grön på +10 kilo i båten? Hur överlistar man dessa bestar? Du har säkert hört många gånger att vårfisket är hett när det gäller jakten på stor gädda. Men när är det bäst? Hur gör man? Att landa en metergädda är kul oavsett vikt, men det blir ännu roligare om den är tjock och tung också. För några år sedan ändrade jag därför mitt sätt att fiska på. Jag hade inga problem att få napp, men jag hade mycket svårt att få stor fisk. Jag kunde vara ute och få 30 smågäddor varav en eller ett par kanske vägde 3–4 kilo. Det är grymt kul att få, men man vill ju komma upp i storlek!

Hur får man då en lyckad upplevelse? Mitt första tips är; underskatta inte ett sniprace, eller att plocka en snipa eller två. Framförallt är ett sniprace väldigt kul, men ännu viktigare är att det håller uppe ditt fokus för om du inte har det när en stor hugger så blir det lätt ännu en fiskehistoria om den där stora som aldrig kom upp. Man vill ju hellre att det är en historia om hur man lyckades fånga den magnifika fisken och en bifogad bild till det.

Nu är det ju viss beteendeskillnad mellan stora och små gäddor. Små gäddor är aggressivt nyfikna medan de stora oftast är försiktigt nyfikna. Under huggperioderna så simmar smågäddorna nyfiket efter betet och känner lite med tänderna, och fastnar då ibland. En stor gädda följer gärna efter, vänder, kommer tillbaka och simmar slutligen iväg, men då vet man i alla fall var den håller hus för tillfället och kan fiska av stället senare.

Något annat som är viktigt är kläder som håller kroppsvärmen i en bra temperatur så att ens reflexer inte blir avtrubbade och man missar att göra ett bra mothugg på grund av att man är för frusen överallt.

Lär känna dina vatten

Själv fiskar jag mycket i Vänern och har bekantat mig med dessa vatten och en viktig del i fisket efter stor fisk är just det – att lära känna sina vatten. Stora gäddor drar sig till vissa typer av ställen medan mindre får nöja sig med det som blir över. Har du hittat en stor gädda finns det nästan alltid fler på samma ställe.

Jag stod en dag och pratade jerkfiske med ett butiksbiträde i en fiskeaffär i Kållered. Han nämnde att han hört talas om en teknik som kallades för slowjerk, ”mete med jerkbaits”, vilket innebär att man fiskar så sakta att det börjar krypa i kroppen. Med andra ord, låt betet sjunka ner till botten, låt det ligga en stund och knyck sedan till lätt så att det ser ut som om en rädd fisk trycker mot botten och försöker smita iväg men inte riktigt vågar.

Tidigare körde jag med tekniken ”dänga spöet ganska hårt och snabbt”, vilket lockade många smågäddor. Det var inte lätt att vänja sig av med det men det gick. När jag väl lyckats få in slowjerktekniken så körde jag den uteslutet under våren som kom. Snabbt plockade jag tre meterfiskar på raken. Det var inte drömfisken, men att gå från att plocka enbart smått till meterfiskar kändes underbart.

Oändliga möjligheter

Under åren som sedan gick och med utforskandet av de värmländska vattnen blev jag helt plötsligt mycket flexiblare. Möjligheterna blev oändliga kändes det som. Viktigast av allt; jag kunde samla kunskap om vattnen, var fisken står och när. Utforskandet av slowjerk var ett faktum. Ett av passen då tålamodet var på topp testade jag att fiska riktigt, riktigt långsamt. Det blåste kanske åtta sekundmeter och båten drev in mot vassen och till slut satt jag fast vid vasskanten.

Tillfället bjuder in till att kasta från vassen och ut, så då får det bli så. Betet svischar iväg och landar i vattnet och sjunker till bottnen. Det blir
sen en väntan på cirka 30 sekunder mellan knycken och sedan tvärstopp. Kampen börjar och adrenalinet pumpar i ådrorna!

”Snälla släpp inte!”, tänker jag konstant. Några skrattar åt mig från en segelbåt som ligger förtöjd vid bryggan en bit bort, de tror att jag har bottennapp. Istället ska det visa sig vara en 120 cm lång gädda, urlekt men med ett nästan groteskt stort huvud. Ett jubel kommer från min mun när jag sätter handen innanför gällocket och tar ett stadigt grepp. Och nu kommer det istället applåder från segelbåten. 

Gäddan lyckas inte riktigt pressa vågen till 10 kg men jag är glad och skakar i hela kroppen. Vilken gädda! Man skulle med lätthet kunna trä in sitt huvud i den stora käften. Det var den första riktigt stora gäddan och beroendet blev starkare än någonsin. Det var ju sååå nära, så nära att kliva över den magiska 10–kilosgränsen…

När och hur fångar man då dessa stora gäddor? Först och främst behöver man som sagt skaffa sig tillförlitlig kunskap om sitt fiskevatten. Den kunskapen skaffar man sig genom erfarenhet och tid. Våga tänka utanför boxen, våga testa något nytt när det gamla inte funkar. Men framför allt, våga fiska långsamt! Speciellt när det är kallt i vattnet och gäddan inte har lekt. Det finns ju en regel som säger att ju varmare i vattnet, desto snabbare fiskar man. Strunta i det ibland, och fiska riktigt långsamt ändå. Eller kör en riktigt snabb infiskning av betet och väck
intresset, följt av en riktigt långsam inspinning.

Utforska och upptäcka är en stor del av nyckeln till storgäddfisket. Var man hittar den stora gäddan beror lite på årstiden. Men nu är det vår och då finner du dem i grunda lekvikar. Det kan variera från vatten till vatten, hittar du dem inte grunt så fiska av djupkanterna utanför lekvikarna. Våren är en stor möjlighet till att öka ditt personbästa. 

Efter att jag börjat göra beten har tekniken utvecklats då tillverkningen av beten och jakten på stor gädda hänger ihop för mig. Hur gör jag ett bete som kan fiskas långsamt på olika sätt? För mig är den vinnande tekniken att fiska med lätta knyck, antingen med spötoppen eller veven. Fiska hem betet långsamt. Detta kräver tålamod, men det är värt det.

Bompass kan vara riktigt frustrerande, de är sega och ibland fryser man baken av sig. Men om man tänker efter så skulle man nog inte uppskatta de gånger man får fisk lika mycket utan bompassen. Fundera gärna på det!

gäddfiske

Is i ryggraden

Låt oss återgå till det specifika vårfisket efter gädda. När det gäller fisket innan de börjar komma in mot lekvikarna så har jag inte mycket att komma med, där finns det andra som är mycket bättre. Men när temperaturen kommer upp emot 3–4 grader i vattnet så börjar stora individer komma in i eller strax utanför lekvikarna. Jag har bland annat en gädda på 11,74 kg tagen på 1,5 meters djup i strax över tre grader varmt vatten och en annan gädda på 10,88 kg tagen på 1,2 meters djup i 3,5 grader varmt vatten och så vidare. Vid det här fisket krävs det först och främst att man lokaliserar bra lekvikar med lite varmare vatten än övrig vattenmassa och att man har is i ryggraden så att man kan fiska riktigt, riktigt långsamt.

Är det möjligt att ibland ställa sig på botten och ”vila” så tveka inte, det kan fånga gäddans intresse. Kom ihåg att gäddan ofta behöver få betet presenterat flera gånger, så här krävs tålamod. Att åka till en vik och ta några kast och sedan besluta sig för att det inte finns fisk där är en taktik som minskar chansen att fånga stor gädda. Var istället beslutsam och fiska av ordentligt. Vid den här tiden är kallras och nordanvind mycket försvårande för fisket.

När vattenmassorna börjar öka i värme blir gäddorna mer och mer aktiva. Jag upplever att för honor som har rom i sig funkar mindre beten bättre. Jag skulle tro att mindre bytesfisk lägger sig bättre i magen på dem utan att riskera att skada romsäckarna – men det är mina egna spekulationer. Hanarna verkar inte riktigt bry sig om storleken på bytet. I takt med att vattnet blir varmare kan man med fördel öka fisketempot.

Min erfarenhet och mina iakttagelser säger att gäddan börjar leka när vattnet når 6–10 grader. Alla gäddor leker inte samtidigt så ifall gäddorna har börjat leka i vassen, låt dem vara. De kommer ändå inte att vara intresserade av betena och blir bara störda. Satsa då istället på gäddorna som är i utkanten av vikarna. En gemensam nämnare för bra fiske på våren överlag är varmare vatten, sydlig, sydvästlig vind som blåser in varmt vatten i vikar. Och gärna att vinden legat på i några dagar.

Spännande efterleksfiske

Efterleksfisket är ett spännande fiske. Här kan du få allt från smala långa pinnar till smällfeta med bytesfisk välstoppade gäddor, helt beroende på hur och var du fiskar. Här spelar inte bara din kunskap om gäddans beteende roll, utan även hur bytesfisken beter sig och var den befinner sig. När gäddan lekt färdigt är den hungrig och kommer att dra sig till bytesfisken. En del stannar kvar i lekvikarna ett tag, andra drar sig mot brantkanter intill bytesfiskstim. Hittar du bytesfisk hittar du gäddan.

Många fiskarter leker på våren och då är de fokuserade på just det. Det här tar gäddan vara på och festar. Här kommer dina kunskaper om bytesfiskens beteende att spela stor roll. Vet du var den leker, fiska där. Du kan få gäddor som är tjockare än en förleksfisk och de har ofta en ryggbredd som heter duga och det är några egenskaper som behövs om man jagar gäddan på 10+. När den här tiden är över kommer många gäddor att simma ut till grynnor och branter.

Belöningen kommer

Jakten på stor gädda och de många bompassen hör som sagt ihop i min värld. Ju större gädda du riktar in dig på, desto längre mellan huggen. Tid och åter tid är det man får investera i för att lära sig sitt vatten och vart fisken står vid olika tider på året. När det är riktigt kallt i vattnet är flötestrolling bland de mest effektiva metoderna. När temperaturen ökar blir spinnfisket mer och mer effektivt. Men efter alla bompass, bryt av lite med ett sniprace eller två. Bara för att öka på jaktlusten lite.

Efter allt slit och all tid man lagt ner så kommer belöningen och man spräcker gränsen. Gäddan på 10+ är i båten och tjuten av glädje ekar över vattnet.

Rätt tid, rätt plats, rätt förhållanden och rätt bete. Lyckan är total! 

Tekniktips

Det finns i dagsläget mängder med beten och tekniker.  Jag personligen fiskar bäst med hårdbeten på våren – i början i långsam takt som sedan ökar med tempen i vattnet. När jag fiskar på jagande gädda ökar jag hastigheten mer aggressivt så att betet liknar en skadad, flyende fisk och kör med tydliga spinnstopp. Var inte rädd för att tänka utanför boxen.

  • Jerkbait: Försök håll så oregelbunden hemtagning som möjligt. Välj gärna downsize-beten i typ 12-15 centimeters storlek.
  • Tailbeten: Fiska gärna med ett lite framtungt bete så att betet sakta dyker medan svansen fortfarande rör sig när du gör spinnstopp. Variera hastigheten när du fiskar.
  • Wobbler: En lätt flytande wobbler kan vara giftig. Man låter betet gräva ner sig i vattnet och sedan sakta flyta uppåt. En fördel är om betet vaggar på vägen upp.
  • Gummibeten: Var inte rädd för att sättapå en liten skalle och jigga hem betet när du fiskar grunt. Det finns idag flera smarta och smidiga sätt att lätt gå från shallow till viktat för större djup.

Mina favoriter bland hårdbeten på våren är; Spinky, Big Eye Tail Jr som kan locka även de trögaste gäddor till hugg och sist men inte minst, min nya Spinky Seeker som redan bekänt färg med råge.

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Jakt

Trippel björnlycka i Fåssjödal

Vildmarken Kim Rangberg Skanslie är tillbaka efter en intensiv och spännande veckas björnjakt i jämtländska Fåssjödal. Här berättar han om en tur som bjöd på

Nyheter

Så blir licensjakten på varg 2023

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt på varg 2023. Totalt får 75 vargar skjutas. Nedan kan ni läsa om vad som gäller för de olika

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.